Reconstrucția lacului Ivancea și curățarea râulețului Racovăț, în viziunea cetățenilor și autorităților

0
143

Proiectul de reconstrucție a lacului Ivancea din Soroca, zis și Ivancenco, a ajuns la final. Nu demult lacul a fost dat în exploatare oficial. Lucrările au demarat în 2015 și prevedeau reconstrucția lacului și curățarea albiei râulețului Racovăț.

În timp ce autoritățile se declară mulțumite de realizarea proiectului, un grup de cetățeni susțin că lucrările menite să curățe albia râulețului Racovăț, au fost efectuate a lehamite…

La ceremonia de inaugurare a lacului reconstruit, au participat fosta și actuala conducere a orașului, consilierii orășenești și locuitorii din preajma iazului Ivancea. Cetățenii prezenți la eveniment s-au arătat bucuroși că acesta a fost reconstruit, deoarece în ultimii ani se afla într-o stare deplorabilă. Însă pentru a se răcori aici pe timp de caniculă ei mai au de așteptat puțin, până va crește nivelul apei, atunci vor putea să se scalde și să pescuiască în condiții satisfăcătoare.

Primarul Victor Său a mulțumit predecesoarei sale, Elenei Bodnarenco, și fostului consiliu orășenesc pentru că au reușit să atragă un astfel de proiect. “Pe parcursul anilor deja nu mai era lac, dar era un loc în care se acumula gunoi — un pericol pentru cei care locuiesc în preajma lacului și a râulețului Racovăț, prin care totul se scurgea în Nistru. Proiectul este spre binele tuturor, grație tuturor celor care s-au implicat”, a menționat Victor Său.

În opinia doamnei Elena Bodnarenco, “Acest proiect este unic în țară, deoarece primăria a comandat nu doar reconstrucția lacului, dar și curățarea râulețului Racovăț, cel mai mare afluent al Nistrului din oraș, prin care, din păcate, se mai aruncă apele reziduale în râu”.

Profitând de prezența autorităților, unii soroceni s-au dat cu părerea și au opinat că autoritățile trebuie să ia măsuri, astfel încât să fie păstrată ordinea în zonă și pentru a asigura durabilitatea proiectului. Pentru a dezvolta zona și a păstra realizările din proiect, autoritățile intenționează “să caute stăpân pentru lac”, idee enunțată de câteva ori în public. În aceeași zi, preotul Andrei Bevza a binecuvântat realizarea și a sfințit apele lacului.

Lacul de acumulare Ivancea este unul dintre cele două lacuri existente oficial pe teritoriul oraşului Soroca, unul dintre care a secat total. Proiectul ecologic de reconstrucție a fost demarat cu scopul de a crea o zonă de agrement atractivă, cu condiţii pentru scăldat și pescuit pentru cei circa 30 de mii de locuitori ai oraşului şi pentru adăpat animale. Totodată, unul dintre beneficiile proiectului este ameliorarea impactului negativ asupra râului.

Dezamăgiți…

Sorocenii din centrul orașului, locuitorii din preajma râulețului Racovăț, nu sunt solidari cu autoritățile în ce privește calitatea lucrărilor efectuate pe afluentul Nistrului. Cel puțin cinci case amplasate pe malul râulețului Racovăț, cu o lungime de circa 1,5 km, se confruntă cu inundații și umezeală în curți și grădini și apă în subsoluri. Din cuvintele lor, apa nu se retrage de ani buni, așa că sunt nevoiți să intre în beci după produse în cizme de cauciuc.

Sorocenii și-au pus speranțe mari în acest proiect, crezând că după implementare apa se va retrage din gospodării și nu vor mai fi nevoiți să o evacueze cu cana sau să o pompeze. Aceștia însă se arată dezamăgiți. Lucrările executate de-a lungul râulețului le numesc o bătaie de joc și cheltuială în vânt a banilor, deoarece, în opinia lor, după intervenția specialiștilor, lucrurile nu s-au schimbat prea mult.
Un grup de locuitori din strada Rabin Colker ne-au invitat să vedem prin ochii lor cum arată proiectul de milioane.

Fără mare efort putem observa malurile abrupte ale râulețului și mormane de nămol depozitate prin părți, pungile colorate, obiectele din metal și plastic de asemenea se bagă în ochi, încât pare că aici încă nu a ajuns tehnica executorului de proiect.

Liusea Crivoruc: Muncitorii au lucrat vreo cinci zile pe aici, câte 2-3 ore în zi. Au lucrat foarte rău, nămolul îl puneau pe maluri și la prima ploaie totul s-a dus la vale cum a fost. Foarte urât s-a primit, deși viceprimarul Grabciuc a promis că se va face lucru bun și va fi curat aici.

Larisa Manina:Acum câțiva ani au spus că va fi un proiect, că s-au alocat bani nebuni ca să execute toate lucrările. Spuneau că vor pune blocuri din beton pe taluzuri, de-a lungul râulețului și murdăria de pe maluri nu se va mai scurge în râuleț și în Nistru. Rezultatul ne-a dezamăgit.

Boris Crivoruc: Când era pârăul necurățit apa era mai mare, spune domnul Boris, demonstrându-ne subsolul cu apă până la glezne. După proiect a scăzut apa oleacă, dar nu s-a dus de tot, eu tot cu ciubotele intru aici. Iar dacă plouă e și mai mare.

Marta Covali: Subsolul saraiului nostru totdeauna e plin cu apă, nu-l putem utiliza. După ce au curățat râulețul apa s-a retras puțin, dar la fiecare ploaie nivelul apei se ridică, din cauza că suntem aproape de râuleț.

Nicolae Arseni, conducătorul firmei care a executat lucrările de reconstrucție, susține că a executat toate lucrările indicate în contract, în volum de 100%. Întrebat ce presupun lucrările de curățare a Racovățului, acesta a menționat: “Râul era nămolit, l-am curățat de 1-1,5 m adâncime, conform proiectului. O parte din nămol, la solicitarea primăriei, l-am evacuat, deși în proiect nu era prevăzut. Am făcut din contul meu, nu contează banii, contează autoritatea și respectul”.

Am întrebat primarul orașului, dacă s-a pus punct în proiect și dacă este mulțumit de rezultate. Edilul a menționat că tehnica va mai reveni pe râulețil Racovăț pentru ultimile lucrări: “Am evaluat lucrările împreună cu consiliul, modul în careau fost valorificați banii din FEN și primărie. Firma a îndeplinit condițiile contractului, lucrările au fost îndeplinite în măsura posibilităților financiare. Executorul are sarcina indicată mai devreme în prescripție, să evacueze nămolul, care s-a uscat, de pe râulețul Racovăț. Dar, de fapt, în proiect era curățare fără evacuare. Eu n-o să transfer banii până nu vor fi executate lucrările”, a asigurat Victor Său, potrivit cărui, circa 2 milioane lei încă nu au ajuns în contul executorului.

Costul proiectului, finanțat din Fondul Ecologic Național, inclusiv contribuția primăriei municipale este de circa 5,5 milioane lei.

 


Articolul precedentNU POŢI IUBI MOLDOVA ŞI, ÎN ACELAŞI TIMP, URÎ MOLDOVENII…
Articolul următorA început procesul de recepție finală a lucrărilor de restaurare a cetăţii Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.