RAIONUL SOROCA: Cazurile de hepatită virală A, în creștere

0
40

Cazurile de infectare cu hepatită virală A (HVA) sunt în creștere. Datele Centrului de Sănătate Publică Soroca (CSP) arată că de la începutul anului, în raionul Soroca au fost depistate 30 de cazuri de infectare cu HVA. Specialiștii din cadrul centrului atenționează cetățenii despre faptul că ar putea fi vorba de o situație epidemiologică aflată la început de erupție. Cel mai recent caz a fost identificat ieri, când o mamă cu doi copii a fost internată la Secția boli infecțioase a Spitalului raional Soroca, cu suspecţie de infectare cu HVA.

Cele mai multe cazuri de infectare au fost depistate în satul Parcani, unde sunt înregistrate 10 persoane infectate, cinci dintre bolnavi având vârsta de 19-20 de ani. În satul Redi-Cereșnovăț sunt la evidență 9 persoane, dintre care 7 elevi și două persoane mature. La Voloave, au fost înregistrați ca fiind infectați 3 elevi și o persoană matură, alte două cazuri sunt la grădinița din satul Vărăncău și în orașul Soroca. Două focare au fost localizate și în satul Soloneț.

“Avem un caz înregistrat în satul Vărăncău, unde trei copii au plecat la bunica care locuiește în satul Voloave. Acolo au intrat în contact cu o fetiță bolvană care a fost internată la Secția de boli infecțioase cu hepatită virală A. Mama copiilor după ce a aflat de acest caz s-a adresat la CSP. După ce au fost date analizele s-a depistat că la un copil rezultatul a fost pozitiv”, ne transmite Nicolae Gorcinschi, șeful Secției epidemiologia bolilor transmisibile din cadrul CSP. Femeia în cauză lucrează în calitate de bucătar, iar copilul a mers de câteva ori la grădiniță. La moment ei sunt internați la spital.

Nina Spoială, vicedirectorul medical al Spitalului raional Soroca, ne-a declarat că, actualmente sunt internați 25 de pacienți, dintre care prevalează copiii. În secția de boli infecțioase sunt la evidența medicilor 18 persoane, dintre care doar trei sunt mature.

Totodată, medicul ne-a mai spus că ieri a fost internată o mamă cu doi copii, femeia fiind sănătoasă, iar starea de sănătate a copiilor este încă necunoscută. “Gravitatea bolii este medie pentru toți pacienții care au fost spitalizați. Mai multe cazuri de acest gen s-au înregistrat în ultimele două luni. Majoritatea sunt copii, cu vârsta începând de la trei ani. Spitalul dispune de medicamente și toate cele necesare pentru tratament”, a declarat pentru Observatorul de Nord, Nina Spoială.

Specialistul ne-a informat că după infectarea cu HVA, perioada de incubație este până la o lună de zile, iar dintre toate infecțiile, acest tip nu creează complicații, iar formele ușoare se tratează după respectarea unei diete. Cel mai des se depistează HVA la copii, cauza cea mai frecventă fiind nerespectarea igienei personale, infecția ajungând în organism pe cale orală. Medicul a atras atenția la faptul că cea mai mare problemă o constituie apa din fântâni, care nu este dezinfectată și poate conține agentul patogen al hepatitei virale.

Pentru a preveni alte cazuri de infectare, în cele trei localități unde au fost identificate trei focare, au fost dezinfectate toate fântânile, acestea fiind printre principalele surse de contaminare. Situația din raion la acest capitol a fost discutată la ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică, unde au participat mai mulți reprezentanți ai școlilor, grădinițelor și primăriilor din aceste localități.

Riscul de infectare crește odată cu începerea noului an școlar. Astfel, medicii recomandă ca să fie respectate toate cerințele de protecție ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, și anume spălarea regulată a mâinilor, consumul de apă care a fost testată în privința calității și clorată, dezinfectarea locurilor de depozitare a deșeurilor și respectarea igienei personale.

Una din soluții, la început de an școlar, pentru a reduce din grija părinților, ar fi ca fiecare elev să fie aprovizionat cu apă de calitate și separat, pentru a reduce riscul de infectare cu HVA.

Hepatita virala A este o boală infecto-contagioasă acută, produsă de virusul hepatitic A (se mai numește și hepatita epidemică), deoarece apare în focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii. Transmiterea este de obicei digestivă, fecal-orală. Specialiștii țin să prevină populația despre faptul că, persoanele infectate cu HVA forme atipice, fără semne clinice, practic sănătoși, servesc drept sursă de infectare pentru cei din jur. Boala poate avea diferite forme și nu are anumite semne exterioare specifice. Doar după analize se depistează dacă persoana este sau nu infectată. Tratamentul este doar simptomatic bazat pe administrarea de vitamine și protectoare hepatice.

Articolul precedentDECLARAŢIE: PCRM cheamă la conlucrare în Consiliul orăşenesc
Articolul următorCitește mâine în „Observatorul de Nord”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.