Rădăcinile (birocratice) le macină casa

0
44
Radacinile macina casa

Tatiana şi Ghenadie Cebotari de pe strada Mihail Sadoveanu 10/1 din municipiul Soroca luptă de vreo cinci ani cu instituţiile care, de fapt, ar trebui să servească cetăţenii.

Problema este că locuinţa lor, construită acum un secol, este afectată de rădăcinile copacilor plantaţi pe trotuare acum câteva decenii. Dar totul este în zădar, căci rădăcinile birocratice ale unor instituţii publice sunt mai ceva decât cele ale arborilor. Cetățenii sunt pasaţi de la o instituţie la alta, iar în loc ca responsabilii să acţioneze, se limitează la a trimite scrisori.

“Primarul Victor Său a zis să scriem plângere şi el o semnează, zice Ghenadie Cebotari. Am făcut acest lucru, dar după ce a fost semnată, scrisoarea s-a pierdut undeva. Inspectoratul Ecologic spune că nu a primit scrisoarea, dar în cancelaria primăriei ne zic că ei au transmis-o…”

Problema este că locuinţa lor, construită acum un secol, este afectată de rădăcinile copacilor plantaţi pe trotuare acum câteva decenii. Dar totul este în zădar, căci rădăcinile birocratice ale unor instituţii publice sunt mai ceva decât cele ale arborilor. Cetățenii sunt pasaţi de la o instituţie la alta, iar în loc ca responsabilii să acţioneze, se limitează la a trimite scrisori.

“Primarul Victor Său a zis să scriem plângere şi el o semnează, zice Ghenadie Cebotari. Am făcut acest lucru, dar după ce a fost semnată, scrisoarea s-a pierdut undeva. Inspectoratul Ecologic spune că nu a primit scrisoarea, dar în cancelaria primăriei ne zic că ei au transmis-o. Mai demult cei de la ecologie îmi spuneau că rădăcinile copacilor nu ajung în casă, uite acum se vede că ajung, dar tot nu fac nimic. De cinci ani umblăm, avem încă scrisori de când era primar doamna Bodnarenco. Să-mi dea voie mie eu îi tai, dar fără permisiune voi primi amendă. Dacă aş tăia numai rădăcina, copacul ar putea cădea în drum peste o maşină sau peste oameni, aşa că ne-am adresat la autorităţi”.

Locatarii ne-au prezentat mai multe scrisori primite din partea administraţiei locale, în una din ele semnată de fosta primăriţă Elena Bodnarenco la 6 februarie 2012 se spune “Arborii menţionaţi au fost sădiţi conform soluţiei de proiect a spaţiilor verzi din teritoriul oraşului. Primăria, ca în fiecare an, va efectua curățirea până la 15 aprilie, pe când defrişarea va fi posibilă numai după ce veţi prezenta expertiza tehnică elaborată de un specialist licenţiat în domeniu”.

Ghenadie Cebotari, locuitor al oraşului Soroca: “În casă la noi şi umiditatea este mare din cauza acestor copaci care acoperă ferestrele. Soarele niciodată nu-l vedem din casă, mereu este umbră. Eu am schimbat podelele din cauza umidităţii, toate au putrezit şi le-am zvârlit. Trebuia să vedeţi când am scos podelele, erau nişte tulpini la noi în casă cât mâna mea. Acum fac reparaţie din nou, fiindcă pereţii şi fundamentul au crăpat din cauza rădăcinilor. Voi pune teracotă, dar peste un an iar va fi crăpătură. Casa încă este trainică, pereţii au 70 de centimetri grosime, să fost alta nu mai rezista”.

Între timp soţii Cebotari s-au adresat la Centrul de Sănătate Publică unde au cerut efectuarea măsurărilor pentru aprecierea umidităţii relative a aerului şi a coeficientului de iluminare naturală, căci coroana copacilor le ţine mereu umbră.

În 2016 specialiştii au constatat că “În camera locuibilă cu suprafaţa totală de 16 m2, umiditatea relativă a aerului constituie 82%, norma fiind de 30-60%. Coeficientul de iluminare naturală în cameră este de 0,7%, norma fiind de 0,5%”. Tatiana Cebotari ne spune că dacă nici acum responsabilii nu vor face nimic, se vor adresa în instanţa de judecată. “Noi credem că aceşti copaci trebuie tăiaţi, spune Tatiana Cebotari. Aici nu trebuiau plantaţi arbori atât de aproape de casă, mai ales că fac aşa rădăcini. Noi din 2012 umblăm pe la primărie şi ecologie, ei deja ne cunosc”.

Valentina Rusu, şefa Inspectoratului Ecologic Soroca, ne confirmă că ştie despre acest caz. “Ei ne-au dat o cerere anul trecut şi s-au deplasat colaboratorii noştri la faţa locului, unde au constatat că arborele nu poate fi tăiat pentru că este sănătos, afirmă Valentina Rusu. Anul acesta persoana a săpat în locul unde rădăcinile merg spre casă şi într-adevăr am constatat că acestea deteriorează casa. Acum i-am spus să dea încă o dată cerere la primărie şi fiindcă avem dovadă că rădăcinile strică locuinţa, primăria să ne dea nouă cerere, deoarece este copacul lor, dar nu al acestei persoane. Noi autorizăm tăierea copacilor şi transmitem documentul către Secţia de amenajare a primăriei. Persoana a scris cererea, dar aceasta a rămas la primărie, fiindcă la noi nu a mai ajuns cererea lor. Problema va fi rezolvată doar când vom primi această scrisoare ca să avem în baza la ce să dăm autorizaţia”.

Am încercat să aflăm şi opinia conducerii primăriei municipiului Soroca. “Eu prima dată aud despre acest caz, ne-a declarat viceprimarul Mihail Grabciuc. Cetăţenii să vină la mine să-mi arate când şi unde au depus cerere sau să depună una nouă şi noi ne vom adresa pentru permisiune la Inspecţia Ecologică”. În timp ce responsabilii se limitează doar la scrisorele, fără a trece şi la acţiuni şi la rezolvarea problemei, această familie este lăsată să lupte de una singură cu toate rădăcinile care le macină casa.


Articolul precedentPrimarii din 15 sate asigură viabilitatea unui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare finanțat din FNDR
Articolul următorMETEO: Vezi când vom avea nevoie de umbrelă
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.