Putin dă cu tifla-n Omenire

0
130

Putin a dispus recent forțelor lui militare să execute cel mai de proporții atac aerian asupra Ucrainei. Așa și a fost: peste o sută de rachete balistice și de croazieră au țintit marile orașe ale țării vecine. Nu contează că 70% dintre ele au fost doborâte de antiaeriana ucraineană. Contează că atacul a fost fără precedent de mare, iar rachetele care au trecu de scutul de apărare au lovit clădiri rezidențiale ori obiective ale infrastructurii critice și cel puțin la Kiev, un civil a fost omorât. Ravagiul a produs și alte nenorociri – o rachetă a căzut (se zice că) accidental pe teritoriul Poloniei unde a mai omorât doi oameni și altă rachetă a produs o pană de curent electric în sudul Ucrainei și a băgat ieri seara în întuneric jumătate din Republica Moldova.

Atacul a lovit Ucraina, dar adevărata țintă ochită de Putin a fost de fapt întâlnirea de pe insula indoneziană Bali a conducătorilor primelor douăzeci cele mai dezvoltate națiuni ale lumii. Mai precis, a primelor nouăsprezece, pentru că cea de-a douăzecea – Rusia – s-a cam autoexclus din rândul lor, preferând să meargă pe contrasensul omenirii. Din 2008, de când a invadat Georgia, apoi din 2014 când a atacat prima dată Ucraina  și în prezent, în anul 2022, când a invadat cu sute de mii de soldați această țară, Rusia realizează cu îndârjire o politică neaoșă a sa – de anti-dezvoltare. Războiul ei în Ucraina – cel mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial – este moarte, este lipsuri, este nenorocire, este criză, este stagnare, este – în formă și în fond – anti-dezvoltare. Așa că-i firesc ca liderul Rusiei să se simtă nelalocul lui la o masă cu liderii celorlalte nouăsprezece națiuni care s-au adunat să discute propuneri și soluții ale dezvoltării. Putin nu a avut încotro: a trebuit să arate că refuză invitația de participare. Și bine a făcut, pentru că mulți dintre liderii mondiali care ajută Ucraina să reziste invaziei Rusiei s-ar fi ferit să dea mâna cu șeful criminal al acestei țări, care a ales să meargă în secolul XXI pe calea devastatoare a izolării și războiului, în loc să urmeze cooperarea și dezvoltarea. Ca măsură de prevenire a unor situații stânjenitoare în caz că liderul rus ar fi avut tupeul să se prezinte totuși la întâlnire, gazdele indoneziene au omis din program mai multe acțiuni în comun, inclusiv tradiționalele fotografieri în grup ale participanților.

Dar gestul de ignorare a Summitului G20 nu a fost îndeajuns. Parcă dorind să sublinieze că anume el și nimeni altul este răul absolut al zilelor noastre, Putin a pregătit din timp și a dispus atacul masiv de ieri asupra Ucrainei exact în ziua deschiderii Summitului. A fost calculată și ora și momentul: imediat după plecarea subită de la eveniment al lui Lavrov. A fost mesajul lui Putin plin dispreț și desconsiderare în adresa celor care nu-i acceptă sălbăticia, a fost tifla sfidării aruncată în față restului omenirii, puternic solidară împotriva tiranului dezlănțuit.

Apropo de Omenire. Ca entitate umană, ieri, marea ei familie globală a atins numărul simbolic de 8 miliarde de oameni. De fapt, după atacul de ieri al Rusiei și a celor uciși de ea în Ucraina și Polonia, astăzi această familie este din nou mai mică. Cu cel puțin trei persoane.

Valeriu SAHARNEANU

16 noiembrie 2022


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentDemisia lui Sergiu Gaibu ar putea fi prima „rândunică” cu care se petrece toamna
Articolul următorUn bărbat de 34 de ani din Volovița a ocupat un (dez)onorant loc doi prntre șoferii care conduc „amețiți” la volan, cu o alcoolemie de 1,35 mg/l în aerul expirat.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.