Protoiereul Pavel Vuluță – preotul credinței neclintite

0
78

“Numai credința neclintită mântuiește pe om aici și dincolo deopotrivă. Credința e puntea vie peste prăpăstiile dintre sufletul zbuciumat și lumea plină de enigme, și mai cu seamă între om și Dumnezeu.” – astfel spune celebrul citat de Liviu Rebreanu, definind cu desăvârșire pe Omul credinței neclintite în Dumnezeu, care a promovat sfintele valori spiritual-creștine, altoind cu grijă în sufletul nostru vlăstarul credinței, cu fiecare cuvânt rostit, căci credința nu este un vis omenesc, credința este lucrarea lui Dumnezeu în noi.

Cel care l-a căutat pe Dumnezeu, copilărind împreună cu El, prin poveștile creștine, auzite de la părinți și bunici, fiind primii maeștri spirituali, datorită căror i-a fost ușor să treacă peste toate dilemele existențiale – este cel care a devenit expresia desăvârșită a credinței, ce ne strămută în lumea divină pentru renașterea noastră în Dumnezeu, cel care a reușit timp de patru decenii să ne inspire prin cuvântul sfânt acea putere de viață, care ne împinge irezistibil spre bine, spre fapte bune.

Cine nu cunoaște numele Pavel Vuluță – ctitorul celei mai frumoase zidiri dumnezeești -Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”? Un nume sonor, cunoscut de toată comunitatea creștină ca Preacucernic părinte, protoiereul Pavel Vuluță, născut pe 21 martie, în satul Onești, raionul Strășeni. După absolvirea școlii medii din localitatea de baștină, urmează timp de 4 ani colegiul de transporturi din Chișinău, dar având ca și adolescent dilema opțiunilor, avea nevoie de una care să-i acopere dezvoltarea spirituală și decide să meargă la Seminarul Teologic din Odesa (1981-1985). Pe 21 septembrie 1984, este hirotonit diacon, de către Înaltpreasfințitul SERGHIE, Mitropolit de Odesa și Herson, în biserica mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Alexandrova, regiunea Odesa, fiind un moment crucial, primind darul diaconiei și dreptul de a-i îndemna pe credincioși la rugăciune. În același an, cu o lună mai târziu, este hirotonit preot în biserica mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Odesa. Mai târziu, în 1999-2003 continuă studiile de licență la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău, iar în 2007-2009 la aceeași Academie urmează studiile de masterat. A învățat și a muncit foarte mult la zidirea măreței opere spirituale-creștine, căci Pavel Vuluță a fost întotdeauna omul care a stat la dispoziția enoriașilor. Dânsul crede că un preot nu are altă menire decât să stea înaintea oamenilor, ca să treacă peste momentele grele și să-l descopere pe Dumnezeu, pentru că preoția este o vocație, o chemare, o misiune.

Pavel Vuluță este omul lui Dumnezeu, cu suflet bun, ca pâinea caldă, care ascultă cu răbdare pe fiecare creștin, îndemnându-l cu sfatul blând și înțelept să se roage, căci rugăciunea este singura modalitate de a te vindeca sufletește, iar un suflet care nu se roagă tânjește, suferă, se chinuie. Lumea poate deveni mai frumoasă, dacă devii un căutător spiritual. Pentru a începe o lucrare spirituală este nevoie de timp, răbdare, investiție, dedicare, ea te face să te echilibrezi sufletește. Pavel Vuluță este părintele care nu trebuie să convingă omul să vină într-un loc unde este prețuit, iubit, unde nu se simte judecat, că nu are bani. Oamenii vin, pentru că au nevoie de acea acceptare și dragoste, pe care o primesc întotdeauna necondiționat de la părintele Pavel Vuluță, știind că de-i bogat sau sărac, va fi întotdeauna bine primit în Casa Mare a sufletului și credinței, unde vor găsi mereu liniștea și pacea.

Și azi, după 40 de ani de slujire clericală, protoiereul Pavel Vuluță primește cu sufletul și inima vizitatori din toate colțurile lumii, turiști și delegații străine, care vin să admire acest minunat obiect arhitectonic, adevărata capodoperă a picturii sacre, obiect de artă, care înfrumusețează și domină peisajul orașului Drochia, fiind o adevărată carte de vizită a întregului raion. Forma și amplasarea turlelor a gândit-o și elaborat-o însuși preotul Pavel Vuluță, iar ideile sale au fost materializate de meșterii din Tighina. Cele cinci cupole simbolizează pe Iisus Hristos și pe cei patru evangheliști. Este unicul lăcaș sfânt din Basarabia care a fost pictată de marele maestru, pictorul român, Petre Achițenie.

Această măreață zidire este de neconceput fără numele părintelui paroh Pavel Vuluță, care a fost numit în 1989, la o lună după ce s-a sfințit locul. „Pe timpuri a fost o biserică de lemn, în care s-a slujit vreo câteva zeci de ani, – afirmă parohul, – dar pe urmă, în URSS, ea a fost închisă, și o perioadă a fost folosită ca depozit, apoi sală sportivă și încetișor au demolat-o. Am găsit aici 400 de cuburi de piatră și câțiva oameni dornici de a face ceva”.

Prin multe încercări și greutăți a trecut, până a văzut ridicată această perlă sacră a credinței, urmându-și cu multă dedicație activitatea clericală, fiind mereu în slujba enoriașilor. Astfel, în octombrie 2023, la reședința mitropolitană din Chișinău, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, îl decorează pe protoiereul Pavel Vuluță, protopop de Drochia, cu „Ordinul Recunoștinței”, pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Prin această înaltă distincție, Preacucernicul părinte Pavel Vuluță, Protoiereu mitrofor; Paroh de onoare al Catedralei episcopale „Adormirea Maicii Domnului”; Protopop al bisericilor din raionul Drochia; Membru al Consiliului Eparhial de Soroca și Drochia, a consacrat cu multă dăruire pe altarul sfânt al credinței 40 de ani de slujire clericală, celebrând și aniversarea de 35 de ani ai Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, când a fost sfințită prima piatră de temelie a măreței capodopere arhitecturale.

Pe 8 octombrie curent, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” a găzduit o slujbă duhovnicească, cu prilejul frumoasei aniversări, oficiată de către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove însoțit de arhierei și un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, Președintele raionului Drochia, Vasile Cemortan, a adresat cele mai calde felicitări omagiatului însoțite de urări de sănătate temeinică, împliniri sufletești și mulți ani de păstorire rodnică. Pentru activitatea îndelungată de îmbogățire moral-spirituală, de promovare a valorilor creștine în comunitatea drochiană, demnitarul i-a oferit o Scrisoare de Gratitudine. La eveniment au fost prezenți și vicepreședinta raionului, Tatiana Botnar; conducerea orașului; persoane care au contribuit la construcția catedralei și enoriași.

În această semnificativă zi, întreaga comunitate creștină aduce omagiu și cordiale felicitări Protoiereului mitrofor Pavel Vuluță, cu prilejul aniversării de 40 de ani de slijire clericală și 35 de ani ai Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, dorindu-i încă mulți ani de muncă rodnică pe ogorul Domnului, cu smerenie și dragoste pentru Sfânta Biserică Ortodoxă. Să aveți mereu în suflet înțelepciune, onestitate și dragoste de cele sfinte, iar măreața zidire a sfântului lăcaș să dăinuiască peste veacuri în țara lui Ștefan, Cantemir și Mateevici.

 La mulți ani, Preacucernice părinte, Pavel Vuluță!

 

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentLinella își extinde rețeaua și preia magazinele Fourchette
Articolul următor„Imobil de 12 milioane de lei”. Doi soți, procuror și vameș, investigați pentru îmbogățire ilicită

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.