Protejarea bătrânilor – obiectivul principal pe timp de epidemie la Tătărăuca Veche

0
606

De când a început epidemia de Covid19 în țara noastră, membrii Grupului de Inițiativă locală din Tătărăuca Veche au pus accent pe activitatea de informare a populației despre virusul de tip nou, căile de transmitere și mai ales metodele de profilaxie, alte activități fiind lăsate pe planul doi, dar nu uitate.

Astfel, cetățenii activi merg prin sat și comunică cu bătrânii față în față de la distanțe sigure sau îi sună prin telefon, asigurându-se că seniorii știu cum să se apere de boala ce a cuprins întreaga lume. Dar și restul sătenilor au fost informați prin afișe și plinate cu informații despre măsurile de profilaxie. O platformă utilă este și pagina de Facebook a grupului, unde sistematic sunt publicate informații la subiect.

”Suntem convinși că odată ce ești bine informat, ești bine protejat de acest virus! Pentru a cuprinde cât mai mulți săteni aflați în grupul de risc, ne-am divizat și ne-am asumat câte un sector, o mahala și am discutat cu bătrânii. Totodată le-am spus vârstnicilor că, dacă au nevoie de ceva ajutor să ne anunțe. Noi le vom ajuta, iar ei să rămână acasă și să nu se supună riscului de infectare cu coronavirus ”, povestește Angela Artin, membră a Grupului de Inițiativă Locală.

Membrii grupului sunt gata să le facă cumpărăturile ori să le aducă apă de la fântână, pentru a proteja persoanele în etate. Proiectele inițiate până la pandemie mai așteaptă, dar nu sunt abandonate.

Ședința cu membrii grupului. Imagini din arhivă

Bunăoară, cetățenii activi și-au propus să extindă  terenul de joacă la grădinița pentru copii, prin instalarea altor echipamente pe lângă cele existente. În acest scop, Grupul de Inițiativă Locală a scris un proiect la AO ”Casa Speranțelor” în speranța de a obține și un grant pentru această inițiativă.

”Avem oferta de preț de la o companie, vrem să extindem terenul prin instalarea unui complex de joacă cu corabie, pentru copii cu vârsta de la 3 la 7 ani. Urmează ca autoritățile locale să desfășoare procedurile necesare pentru achiziția echipamentului și continuă lucrul cu actele deocamdată”, menționează Angela Artin.

O altă problemă abordată de membrii grupului este lipsa unei unități auto pe ruta spre municipiul Soroca. Sătenii speră că în curând vor reuși, cu sprijinul autorităților, să găsească o soluție, astfel încât locuitorii comunei să poată circula comod și sigur.

După ce au donat valoarea unei zile de muncă în favoarea Spitalului Raional Soroca, membrii grupului au decis să-și ajute și lucrătoriii medicali din comună. Astfel, în cel mai apropiat timp vor dona Centrului Medicilor de Familie un combinezon de protecție și substanțe dezinfectante, ne-a maispus doamna Artin.

Grupului de Inițiativă Locală din Tătărăuca Veche are 10 membri activi și a fost creat cu sprijinul AO ”Casa Speranțelor”, în cadrul proiectului ”Formăm lideri pentru comunitate”, cu suportul Fundației Est-Europene, Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale în parteneriatcu Centrul  Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Evețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SCD) și Suedia.

***

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentDaniela Repeșco din Vădeni a câștigat o tabletă, iată cine sunt ceilalți câștigători ai concursului “Dor de școală”
Articolul următorVIDEO: Când va ieși Soroca din Carantină? Câți bani s-au cheltuit pentru lupta cu COVID-19 în raionul Soroca și alte informații la zi despre epidemie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.