Valentina BUCUR, Opinia, Buzău
Buzoienii sunt așteptați și anul acesta să ia parte la procesiunea de Bobotează, sâmbătă, 6 ianuarie, 2024, și să meargă pe malul râului Buzău, unde a fost martirizat cu peste 1.600 de ani în urmă Sfântul Sava Gotul, unul dintre primii martiri creştini ai neamului.
În ziua praznicului Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, la Catedrala Municipală „Sfântul Sava” va fi săvârșită Sfânta Liturghie și, cu binecuvântarea ÎPS Ciprian, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, la finalul Sfintei Liturghii, la ora 11.30, se va porni în procesiune către apa Buzăului, oferindu-se buzoienilor posibilitatea de a retrăi sărbătoarea Bobotezei, sau a Teofaniei.
La apa Buzăului, lângă podul de la intrarea în comuna Mărăcineni, pe esplanada pe care este înălțată o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, va avea loc, începând cu ora 12.30, slujba de sfinţire a apei, care aminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, când, potrivit Sfintei Scripturi, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel şi a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).
Imediat după slujba de Bobotează, buzoienii se pot lua apă sfințită, Ageasmă Mare, în mod organizat. Credința populară spune că apa sfințită de Bobotează nu se strică niciodată și are puteri tămăduitoare.
Anul acesta se va alătura buzoienilor la sărbătoarea Bobotezei și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, care, așa cum anunța arhiepiscopiabzvn.ro, va participa și la praznicul Sf. Ioan Botezătorul, în 7 ianuarie, la Biserica din municipiul Buzău din cartierul Poștă, strada Murgului, nr. 31, unde va dărui un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.