Andrei Pâslăraș din Prajila, raionul Forești, asemenea multor moldoveni, a lucrat ani buni peste hotare. Dorul de casă și grija pentru copiii care cresc l-au determinat să se întoarcă în sat și să inițieze o afacere proprie. A cumpărat peste 20 de hectare de pământ, iar în plus a mai arendat cote de la 20 de consăteni. Acum gestionează peste 60 de hectare de pământ, pe care le-a semănat cu grâu, porumb și floarea-soarelui. Pentru fiecare cotă arendată oferă oamenilor: 600 kg de grâu, 200 kg de floarea-soarelui, 200 kg de porumb și 50 kg de zahăr.
Fermierul se bucură că în acest an condițiile climaterice au fost favorabile dezvoltării culturilor și se așteaptă la o recoltă bună. Dar speranța este totuși umbrită de grija vânzării producției, mai ales că mai are depozitat grâu și porumb din anul trecut.
– La prețurile de astăzi pentru grâu, spune fermierul, nu știu dacă îmi voi recupera cheltuielile, care nu sunt puține. Prețurile mari la îngrășămintele minerale reprezintă o problemă majoră, mai ales în cazul grâului. În toamnă și primăvară trebuie să adaugăm îngrășăminte, iar prețurile acestora sunt exagerate.
Noi vindem grâul cu 1,80 lei sau 2 lei, dar o pâine în magazin costă 9 lei. Și asta nu este singura problemă. Acum, în apropierea secerișului, constatăm o creștere a prețurilor la motorină. Eu cred că agricultorii ar trebui să beneficieze de subvenții din partea statului măcar pentru motorina utilizată.