Primăvara 2024 vine cu curățenia în garderobă: 7 etape pentru a face ordine și a depozita corect hainele

0
416
sursa foto: Imagine creată de IA

Iarna a cedat locul primăverii,  a venit momentul să facem schimbul de sezon și în șifonier. Gândul la curățarea scurtei și a puloverului ne provoacă supărare față de toate hainele care pe neobservate au umplut dulapul.

Noi ne grăbim să vă venim în ajutor și să vă oferim câteva sfaturi! Dacă veți proceda cu înțelepciune la organizarea depozitării hainelor de iarnă, puteți chiar să vă bucurați de proces. Primul pas este să citiți instrucțiunile noastre pe etape!

Etapa 1: Pregătiți-vă pentru curățenie

Indiferent cât de mult ne-am dori să scăpăm mai repede de această procedură plictisitoare, acesta este doar un prim aspect. Curățarea hainelor de sezon, respectând câteva condiții simple, vă poate relaxa și chiar îmbunătăți starea de spirit. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a reuși este să alocați suficient timp pentru curățenie. Câteva ore seara după muncă doar vă vor aduce un plus de nervi.

Este bine să alocați o întreagă zi de weekend pentru curățarea hainelor de sezon, când nu aveți nicio altă treabă importantă și nu veți fi deranjați. Odihniți-vă bine, luați micul dejun, preparați-vă cafeaua sau ceaiul preferat. Porniți un serial ușor sau un playlist cu muzică. Și apoi opriți-vă în fața dulapului.

Etapa 2: Pregătiți locul pentru depozitare

Înainte de a vă ocupa de haine, pregătiți locul propriu-zis pentru depozitare. Hainelor le trebuie aer, deci ar fi mai bine să le depozitați în dulap, nu în pod sau într-un colț întunecat. Locul ideal pentru depozitare este unul răcoros, întunecat și uscat.

Ștergeți praful de pe rafturi și așteptați ca suprafața să se usuce (sau treceți peste ea cu o cârpă uscată). Cu siguranță nu vreți să deschideți dulapul peste câteva luni și să descoperiți mucegai pe puloverul vostru preferat.

Spray-urile speciale sunt utile pentru a proteja hainele de insecte nedorite, în special de molii. Este mai bine să le pulverizați pe pereții dulapului sau al șifonierului, nu direct pe haine. Dacă preferați produsele naturale, folosiți săculeți cu lavandă sau cedru. Dar băgați de seamă, uleiurile din aceste plante pot lăsa pete pe haine.


Etapa 3: Scoateți totul, absolut totul din dulap

În loc să vă ocupați de fiecare teanc de haine în parte, vă recomandăm să scoateți din dulap tot ce trebuie să meargă în „vacanță”: pulovere, pantaloni, geci, paltoane și chiar șosete și căciuli cu fulare. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine ce haine aveți. În procesul de lucru, puteți descoperi că multe din haine nici nu le-ați îmbrăcat pe timp de sezon.

Etapa 4: Alegeți ce nu este necesar, dar nu vă grăbiți să vă eliberați de acestea

La această etapă, trebuie să vă concentrați și să examinați fiecare piesă vestimentară pentru a decide dacă merită să rămână în dulap. Nu strică să probați hainele pentru a vă asigura că vă simțiți confortabil. Chiar dacă blugii sunt frumoși, dar dacă vă strâng, nu veți dori să-i purtați. Dar vor ocupa loc în dulap. Sortați hainele în două categorii:

Cele care nu pot fi readuse la viață includ hainele care și-au pierdut forma, cele cu pete și alte probleme similare.

Cele care arată decent, dar nu doriți să le purtați, pot fi donate în scopuri caritabile. De obicei, hainele curate și îngrijite sunt acceptate de fundațiile care sprijină familiile sărace. Nu vă grăbiți să scăpați de hainele care par inutile.

Uneori, se întâmplă ca o haină care acum plictisește ochiul, ulterior să devină una pe placul vostru. Dacă bănuiți că se poate întâmpla așa ceva, folosiți metoda cutiei: așezați astfel de haine separat de restul într-o cutie, un organizer sau un sertar. Peste șase luni, când veți schimba din nou hainele de sezon, scoateți cutia și examinați conținutul. Ceea ce vă va trezi din nou emoții plăcute, scoateți și atârnați în dulap. Ceea ce pare inutil, pregătiți-l pentru reciclare.

Etapa 4: Curățarea hainelor

Este important ca hainele pe care le puneți la păstrare să fie curate. Diversele mirosuri, de la transpirație la parfum, atrag insectele. Și petele pot pătrunde în haine și mai profund. Așa că după șase luni, va trebui să împachetați acele haine nu pe rafturi, ci în tomberon.

Examinați cu atenție fiecare articol vestimentar. Aranjați hainele cu pete într-un teanc separat. Acestea ar trebui tratate cu soluție pentru pete înainte de spălare. Puteți folosi atât spray-uri, cât și creioane speciale pentru pete. Cel mai important, citiți cu atenție instrucțiunile înainte de aplicare: îndepărtătorii de pete, de obicei, sunt substanțe puternice și nu toate țesăturile le vor tolera. De obicei, substanța trebuie aplicată treptat pe pete, lăsată timp de 10-15 minute, ștearsă cu grijă și apoi trimisă la spălare.

Înainte de a spăla, nu strică să vă reamintiți bazele spălării corecte. Cel puțin, nu ar trebui să puneți în tamburul mașinii de spălat o eșarfă colorată alături de un tricou negru. Nici nu mai vorbim despre faptul că hainele delicate necesită o atenție specială. Pentru a spăla hainele pe care intenționați să le puneți la păstrare, se recomandă să utilizați detergent obișnuit. Balsamurile de rufe pot atrage dăunători cu mirosul lor.

Unele articole pot necesita curățare chimică, cum ar fi cele din lână. Prin urmare, este atât de important să studiați etichetele de pe haine. Dacă vedeți că un articol nu poate fi spălat în mod normal, duceți-l la curățătorie. Există și o alternativă – să ieșiți cu hainele afară pe balcon sau terasă înainte de a le pune la păstrare. Apoi, puteți trece ușor cu o perie uscată pentru a îndepărta murdăria și firele de păr ale animalelor.

Nu uitați că trebuie să spălați nu numai hainele, ci și căciuli, șaluri și mănuși.

 Etapa 5: Repară ceea ce trebuie

Repară singur:

Un nasture rupt poate fi înlocuit cu puțină răbdare, la fel și o cusătura desprinsă sau gaură din buzunar poate fi remediată cu puțină îndemânare.

Du-te la croitorie:

Uneori, cusătura este atât de deteriorată încât este nevoie de ajutor profesional . La croitorie, puteți să vă reparați sacoul, să scurtați pantalonii de blugi sau fusta lungă și multe altele. Nu numai că puteți repara hainele, dar puteți și să le revigorați pentru a se potrivi mai bine.

Personalizare:

Lăsați-vă imaginația să zboare. Acoperiți petele de pe blugi cu broderie cu paiete, lipiți un patch termic pe gaura de pe mânecă, pictați un tricou vechi cu vopsele speciale. Dacă sacoul a pierdut prea multe nasturi, mergeți la magazinul de țesături și alegeți altele noi. Personalizarea hainelor este un hobby minunat și o modalitate excelentă de a da o a doua viață hainelor.

Etapa 6: Alegeți cum să depozitați hainele

Organizatoare din țesătură:

Ideal este să folosiți organizatoare din țesătură, cum ar fi cele din bumbac sau materiale mixte. Astfel, hainele vor avea acces la aer, ceea ce este mai sănătos pentru ele, reducând riscul de mucegai și umiditate. Cu toate acestea, dacă preferați să le depozitați în cutii de plastic, puteți să faceți găuri în ele chiar și singuri.

Pachete vacuum:

Acestea economisesc spațiu, în special pentru jachete și pulovere voluminoase. Cu toate acestea, există dezavantaje: hainele sunt puternic șifonate după ce sunt depozitate în pachet și lipsa aerului poate deteriora haina. Prin urmare, este important să deschideți pachetul la fiecare câteva luni și să ventilați hainele din interior.

Umerașe și pungi:

Unele haine trebuie depozitate vertical, așa că nu strică să aveți umerare și pungi pentru praf. Este mai bine să alegeți umerașe cu umeri mai largi, dar cu siguranță nu cele din sârmă! Acestea pot deteriora gulerul și își pot lăsa urme de rugină pe haine.

Etapa 7: Împachetează hainele

Alegeți între pe umerașe” și pliate:

În general, hainele care se întind la suspendare trebuie depozitate pliate, iar cele care se pot mototoli trebuie agățate. Înainte de a le pune în sac, asigurați-vă că toți nasturii și fermoarele sunt închise pentru a preveni deformarea țesăturii. Puteți să puneți hainele în huse speciale pentru a le proteja de praf și lumină excesivă și apoi să le agățați în cel mai întunecat colț al dulapului.

Etichetează și organizează:

Dacă aveți mai multe cutii sau pungi, etichetați-le pentru a găsi mai ușor ceea ce căutați în viitor. De asemenea, puteți să vă organizați hainele pe categorii (de exemplu, tricouri, pulovere, pantaloni) pentru a fi mai organizat atunci când căutați ceva anume.

Urmând acești pași, vă veți pune garderoba de iarnă în ordine cu ușurință și vă veți bucura de o mai bună organizare și de haine bine întreținute până la venirea primăverii!

 


Articolul precedentDescoperă enigmele Sorocii alături de Observatorul de Nord!
Articolul următorJustiție post-mortem: Un cetățean recunoscut vinovat pentru faptele din timpul vieții

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.