Preţul la apartamente scade (şi nu prea)

0
92

Întreprinderea de Stat „Cadastru” a făcut publice indicele preţurilor imobiliare pentru apartamentele din Republica Moldova pe primele două trimestre ale anului 2015. Astfel, cel mai mult s-au scumpit apartamentele din Ungheni, iar cele mai mari scăderi ale preţurilor au avut loc în Leova. Conform informaţiei statistice despre preţurile medii de vânzare-cumpărare a apartamentelor, în oraşul Soroca acestea au scăzut în preţ cu aproximativ patru la sută.

Victor Vîsoţchi, șeful Oficiului Cadastral Teritorial Soroca, ne-a declarat că aprecierea s-a făcut pe baza preţurilor oficiale primite de la notari. “Direcţia de evaluare s-a bazat, în unele cazuri, şi pe evaluările pe care le face evaluatorul certificat, dar în special pe contractele de cumpărare-vânzare. Evaluarea masivă a tuturor bunurilor imobile a fost făcută în 2006 şi noi până la moment ne bazăm pe evaluarea de atunci. La notar, ca să nu achite impozite la stat, cetăţenii convin la un preţ mai mic decât cel real. Notarul nu acceptă o sumă mai mică decât evaluarea oficiului cadastral, dar evaluarea din 2006 nu coincide cu cea din 2015”, afirmă Victor Vîsoţchi.

Cele mai întrebate apartamente în oraş sunt cu două camere şi garsonierele, iar conform opiniei lui Tudor Cilipic, expert-evaluator la Camera de Comerţ şi Industrie, în prezent se simte tendinţa de scădere a preţurilor şi la case. “Dacă e să privim la general, preţul scade, dar nu ştim în ce proporţii, fiindcă nu s-a făcut un studiu, însă în mediu este cam de la 5 la 9 la sută. Majoritatea sorocenilor pot cumpăra apartamente doar dacă cineva le transmite bani de peste hotare, dar reieşind din faptul că banii expediaţi din străinătate sunt în scădere, ar putea ca şi preţul în euro să mai scadă. Dar ţinând cont de faptul că euro şi-a mărit cursul reiese că în lei preţul este acel vechi sau poate chiar un pic mai mare”, apreciază situaţia expertul. Notarii pe care i-am contactat au evitat să comenteze subiectul, aşa că am încercat să aflu opinia specialiştilor unei agenții imobiliare.

 

Tudor Cilipic, expert-evaluator la Camera de Comerţ şi Industrie:

Ca să vină o firmă de construcţii să construiască blocuri locative, trebuie să existe cereri de apartamente aici, în oraş. Dar la apartamentele noi preţul pe metru pătrat este destul de mare. Preţul pe metru pătrat la ultimul bloc locativ construit, îl am în vedere pe cel de la Soroca Nouă, vis-a-vis de Stomatologie, în variată albă, era de peste 300 de euro. Dar acolo proprietarii trebuiau să investească încă foarte mult ca să locuiască, aşa că preţul a ajuns cam la 600 de euro/m².

 

Sergiu Vinniţchii, administrator SRL “Iqvin-Service”, îmi spune că în Soroca nu sunt (doar) în scădere preţurile la imobile, ci au scăzut şi vânzările. “Agenţia noastră aproape un an nu are vânzări defel, lumea de interesat se interesează, dar de cumpărat se hotărăşte foarte greu. Dacă am compara anii 2012–2013 cu 2014–2015, vânzările au scăzut de vreo cinci ori”, menţionează Sergiu Vinniţchii. În astfel de situaţii de criză proprietarii de apartamente fie conservează imobilele pentru zile mai bune ori fac reduceri considerabile. “Sunt şi clienţi care cad de acord să mai scadă din preţ, mai ales dacă sunt plecaţi peste hotare, pot face o reducere chiar şi de până la 30 la sută, dar asta foarte rar. De obicei lumea aşteaptă că poate va trece criza şi imobilul va reveni la locul lui cu preţul”, subliniază Sergiu Vinniţchii.

Dacă analizăm preţul mediu al apartamentelor, cele mai scumpe sunt în centrul oraşului, iar cele mai ieftine în regiunea Societăţii Orbilor. “În regiunea valorică centru preţurile erau de 600 euro/m², acum sunt cam 500–520 euro/m², depinde de nivelul de reparaţie şi utilităţi. Cele fără reparaţie pot fi cumpărate chiar şi cu 460–480 euro/m². Urmează regiunea de la fosta Fabrică de articole tricotate cu 420–450 euro/m² şi Soroca Nouă cu 400–420 euro/m². Cele mai ieftine apartamente sunt în regiunea valorică Hidroinpex, cu un preţ mediu de 400 euro/m², şi Societatea Orbilor — dacă în cele două case noi preţul este mai ridicat, atunci în blocurile vechi, unde reţelele inginereşti trebuiesc reparate, preţurile sunt cam 360–380 euro/m²”, conchide expertul Tudor Cilipic. Cum vor evolua preţurile apartamentelor din Soroca este greu de presupus, cert este că de această criză ar putea profita cei ce doresc să cumpere măcar o garsonieră în oraş, doar că mulţi dintre ei nu au nici măcar aceşti bani.


Articolul precedentGata! Putem trage Cortina!
Articolul următorO distincţie regală a ajuns în comuna Regina Maria
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.