Preotul Alexandru Ilescu: ”Dacă ne axăm doar pe postul alimentar, postul devine o cură de slăbire și nimic mai mult” / VIDEO

0
962

De luni, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai aspru din tot timpul anului. Postul Mare precede Învierea Domnului, durează şapte săptămâni  și este considerat un timp de curățire spirituală și pregătire pentru sărbătoarea Paștelui.

 Despre Postul Mare am discutat cu ALEXANDRU ILESCU, paroh la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, Soroca.

„Ne aflăm în perioada care ne pregătește de sărbătoarea Învierea Domnului, adică în preajma Postului Mare. Și, având în vedere importanța acestei perioade pentru fiecare creștin ortodox, găsim de cuviință ca să venim cu câteva îndemnuri, cu câteva explicații și sfaturi pentru creștini ortodocși. Postul este o abstinență în special de la produsele de proveniență animalieră pe o perioadă determinată de timp. În Biserica Ortodoxă cunoaștem câteva feluri de posturi. Avem posturi care se împart în posturi de o zi sau posturi de lungă durată. Cele de lungă durată sunt patru la un număr. Avem postul Sfinților Apostoli, care se încheie cu sărbătoarea Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Avem postul Adormirii Maicii Domnului, care ne pregătește de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Postul Nașterii Domnului, care ne pregătește de sărbătoarea Crăciunului sau Nașterii Domnului. Și postul Mare, care ne pregătește de cel mai mare praznic al creștinătății Învierea Domnului, și deja posturile de o singură zi, care sunt zile de miercuri și vinere pe întreg parcursul anului, cu mici excepții și câteva zile speciale din parcursul anului bisericesc și anume tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, de asemenea este zi de post și Înălțarea Sfintei Cruci și altele.

Postul Mare sau Păresimile, este o perioadă din cursul anului bisericesc care ne pregătește, cum am spus, de sărbătoarea Învierii Domnului. Acest post a fost instituit în forma în care noi îl cunoaștem astăzi, la primul Sinod Ecumenic, la Niceea, în anul 325, când s-a stabilit și data sărbătoririi Paștelui. El are o perioadă de ținere de 40 de zile, încheindu-se cu Sărbătoarea Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. După care mai urmează o săptămână de post mai aspru, numit Săptămâna Patimilor. În această perioadă creștinii, în primul rând, cum am spus, se abțin de la consumul de produse animaliere, dar lucrul care de multe ori ne scapă este că ne concentrăm anume la mâncare și uităm că postul are mai multe părți.

În perioada postului creștinii trebuie să intensifice rugăciunea. În perioada postului trebuie să fim prezenți mai mult timp în biserică, trebuie să facem fapte de milostenie, trebuie să ne spovedim, trebuie să ne împărtășim. Acestea toate combinându-le și adăugând și abținerea la anumite bucate, face ca să întărim partea noastră spirituală, sufletul, și atunci când vin asupra noastră diferite încercări, noi putem să rezolvăm lucrurile repede și corect, ce este important.

De multe ori apare întrebarea cum trebuie să postească creștinii. E ca un fel, să spunem așa, ca un regim corect care trebuie urmat și respectat. Sfântul Apostol Pavel ne spune așa un cuvânt, „fiecare să postească în felul său”. Adică nu poate o femeie însărcinata sau care alăptează să postească exact cum postește un tânăr. Sau nu poate posti o bătrână care stă țintuită la pat, asemenea cum postește un tânăr. Adică fiecare, împreună cu preotul duhovnic la taina Sfintei Spovedanii, formează și un regim alimentar care trebuie să-l respecte și să-l urmeze. Cum am spus anterior, fiecare își face propriul, să zicem, post alimentar care să-l ajute la creșterea spirituală, nu să-l încurce.

Venim cu un îndemn, pentru creștinii noștri, precum am spus și anterior, să nu se axeze doar pe postul alimentar. Pentru că dacă ne axăm doar pe cel alimentar, postul devine o cură de slăbire și nimic mai mult, adică nu ne ajută la nimic. ”

Să încercăm în perioada postului ca timpul pe care îl petrecem la televizor, calculator, telefon, să încercăm să-l folosim în alt scop, adică să închidem televizorul, să închidem calculatorul, telefonul să-l folosim doar pentru a apela pe cineva și o să vedem cât timp liber avem în această perioadă, timp pe care îl putem folosi pentru lecturarea Sfintelor Scripturi, pentru a discuta cu membrii familiei și pentru a face lucruri bune.”


Articolul precedentLocuință eficientizată energetic – economie la factură. De ce e nevoie să-ți eficientizezi casa /VIDEO/
Articolul următorTrucul prin care vezi dacă pâinea pe care o consumi este sănătoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.