„Poate a da Domnul și nu s-a mai repeta și nu vom mai trece prin ceea ce a fost, peste noapte să te trezești cu un copil și pe urmă încă unul să mai urmeze cu intervenții chirurgicale și toate acestea. E cam greu.”
Marcela Ciubotaru trăiește o dramă căreia doar o mamă îi poate supraviețui. Ambele fiice ale sale au fost diagnosticate cu malformații ale sistemului osos.
„Medicii ne spun, haideți să ne rugăm ca să nu apară din nou sau să-și schimbe locul.”
Fiica mai mică Dumitrița este clasa a treia. Boala a fost descoperită în urma unui control la ortoped a fost trimisă de urgență la Centrul Mamei și Copilului pentru o intervenție chirurgicală.
MARCELA CIUBOTARU, Mama fetelor: „În urma căreia la operație au fost făcut un transplant de os, fiind-că tumoarea a mâncat 1/3 din osul femural drept. A urmat, până pe data de 7 noiembrie am stat în ghips piciorul drept cu tot cu talpă cu burtă și spate. După care am scos ghipsul și încă o lună de zile a stat la pat.”
Iar o durere nu vine singură. Între timp, Daniela, fata cea mare a început să acuze și ea dureri la picioare.
MARCELA CIUBOTARU, Mama fetelor: „Dănuța a început a bate alarma, fetița mai mare, mămică mă doare piciorul drept și nu pot, mă doare în genunchi tare. La moment Dănuța e în ghips, are o spiță în picior de sus până în genunchi. Urmează până pe 16 aprilie să stăm în ghips, după care îi vor scoate ghipsul și deja vom vedea reabilitarea.”
Femeia din satul Chetrosu, raionul Drochia rămâne însă un exemplu de putere și dragoste necondiționată. Le sprijină cum poate pe cele două fiice ale sale. Acum una se deplasează doar cu ajutorul unui scaun cu rotile, în timp ce cealaltă stă imobilizată cu piciorul și bazinul în ghips. După aflarea nenorocirilor, a rămas și singură să-și ajute fetele. Soțul le-a părăsit.
MARCELA CIUBOTARU, Mama fetelor: „Tata fetelor a ieșit din ogradă la data de 1 ianuarie 2023 nu a mai apărut în fața lor. A contribuit la început știind problema Dumitriței și aflând cauza care a apărut problema ei, adică din cearta care am avut-o noi și violența. S-a speriat de problema care este de fapt și aflând că ambele fete sunt cu probleme și nu s-a mai prezentat ca tată măcar.”
Noul regim de viață vine cu restricții greu de înțeles pentru fetițe, până nu demult pline de energie și mereu în mișcare.
„După noi intră la dans, cu domnițele la braț, flăcăi înalți ca niște brazi, hora mare o pornesc, chinuiesc se înveselesc că așa-i jocul românesc.”
Până la aflarea bolii făceau sport și dansuri, acuma toate acestea rămân amintiri parcă din altă viață.
DUMITRIȚA CIUBOTARU, Elevă în clasa a 3-a: „Vin colegii, câteodată îi chem eu, dar câteodată ei vin și ne jucăm, mai vorbim, mai facem temele pentru acasă, mai explică tema dacă nu am înțeles și mă întreabă pe mine.”
DANIELA CIUBOTARU, Elevă în clasa a 9-a: „Foarte mult, online deja nu am încotro, dar să fie fizic aș fi foarte bucuroasă, dar nu am posibilitatea. Am practicat dansurile, era doar după școală, dansurile practicam, dar în timpul școlii îmi plăcea să joc volei la educația fizică.”
Vecinii, rudele, profesorii și autoritățile locale sunt cei care încearcă să ajute familia.
ELENA ȘEVCIUC, Învățătoare la Gimnaziul „Bunescu Dumitru”: „Este o fetiță foarte activă, își face lecțiile sistematic, sistematic și noi ne stăruim să participăm și să o ajutăm. Noi am intrat în situația creată și ne pare că pară așa și este normal să facem, să fie o egalitate, să aibă și ea dreptul de a studia, de a învăța temele și să o susținem atât moral cât și intelectual.”
VIORICA BUNESCU, Directoarea Gimnaziului „Bunescu Dumitru”: „Am emis ordin de instruire la distanță, deci unde eleva este conectată în fiecare zi la ore, am asigurat tehnica corespunzătoare. La fel sora, deci urmează mâine să depun dosarul ca să pregătim. Să susțină examenul la domiciliu. Sunt ambele niște fete străduitoare vreau să spun, mama se implică, se interesează, el încadrăm în activități.”
RODICA CODREAN, Asistentă socială: „Ne-am străduit și autoritatea titulară, fiecare cum putem să-i ajutăm, să vă spun cinstit de la asistența socială până când nu am putut cu nimic să-i ajutăm, de ce, că mama nu are statut și ca să acordăm ajutor social nu poate beneficia, dar sperăm pe viitor. Cu cărucior am apelat la persoanele care și am spus unde și am acordat.”
Cei care doresc să ajute această familie o pot contacta pe Marcela Ciubotaru la numărul de telefon afișat pe ecran: 068288492
sursa: tvn.md