Poliția Națională la cea de-a 26-a aniversare

0
91

Astăzi, 18 decembrie, Poliția Națională a Republicii Moldova sărbătorește 26 de ani la creare. Pentru că aniversarea este în zi de duminică, în majoritatea Inspectoratelor din țară, inclusiv în Inspectoratul de Poliție Soroca (IPS) ședințele festive cu acest prilej au fost desfășurate vineri, 16 decembrie. Polițiștii au fost felicitați, iar unii au primit și diplome pentru merite deosebite în activitate.

Polițiștii din Soroca au început sărbătoarea cu depunerea de flori, la Memorialul eroilor căzuți pentru integritatea țării şi la Monumentul Ştefan cel Mare din oraşul Soroca, informează IPS. La eveniment, au fost prezenți reprezentantul Guvernului în teritoriu, președintele raionului, primarul oraşului, procurorul raionului, primarii localităților din raionul Soroca. Cu un mesaj de felicitare a venit șeful Inspectoratului de Poliție Soroca, Veaceslav RUSNAC, care a felicitat angajaţii IP Soroca şi veteranii, dorindu-le urări de sănătate, prosperitate, succese şi noi realizări. Potrivit sursei, cu această ocazie, poliţiştii au primit insigne, grade speciale, mulţumiri, iar veteranilor le-au fost înmânate diplome pentru curajul şi devotamentul depus în apărarea şi independenţa ţării.

Mulți dintre polițiști sărbătoresc azi apărând ordinea publică, ei fiind conștienți că profesia pe care au ales-o înseamnă multă responsabilitate și, deseori, sacrificiu în raport cu familiile lor.

dsc_0011

 

Dinu Bradauțan, este unul dintre tinerii specialiști, care activează în IPS. De trei ani, activează în Soroca în calitate de sectorist. Tânărul a ale să devină polițist, fiind inspirat de fratele mi mare, polițist și el. Astfel, în 2013  aplicat, pe urmele fratelui la Academia de Poliție Ștefan cel mare a Ministerului Afacerilor Interne, iar după absolvire a revenit la baștină.

“ M-am dus conștient în această profesie pe urmele fratelui meu, care a absolvit Academia în 2010. Așa am dorit să vin acasă lângă părinți, să lucrez aici, unde cunosc multă lume. Acum îmi fac serviciul în sectorul nr. 6, Căinarii vechi. Am colegi de muncă, care mă ajută dacă am unele întrebări. Careva probleme mari nu sunt. Cel mai des sunt înregistrate încălcări ale Articolului 69, este vorba de injurii între vecini sau în familie, ceartă în familie, huliganism etc. În sector efectuăm lucru profilactic și discuții cu oamenii care încalcă ordinea publică. Nu e ușor dar depunem effort”, povestește tânărul polițist din experiența sa de zi de zi.

Atitudinea cetățenilor față de oamenii legii diferă de la om la om, susține domnul Bradauțanu, fapt care depinde atât de cetățeni, cât și de polițiști.

“Sunt oameni care au o atitudine bună, respectuoasă față de polițiști, dar sunt care nu iubesc poliția. Asta depinde de cetățean și de nivelul lui de cultură. Totodată și polițiștii trebuie să dea dovadă de calități potrivite unui om al legii

Să fie ager, să aibă un comportament exemplar, să îndeplinească toate obligațiunile de serviciu, să fie un exemplu pentru cetățeni, mai ales pentru generația care crește”, opinează polițistul.

dsc_0006

 

Și dacă acesta e la început de cale, apoi colegul său, Vladimir Matei, a parcurs o dată scara profesională de la sergent – la locotenent –colonel.  Acesta  a început activitatea în organele de poliție în 1982. Ajuns la vârsta de pensionare, în 2006 a încetat activitate în poliție, iar câțiva ani mai apoi a revenit.

“Când ești la serviciu, ești prins în activitate, în mișcare, cât sunt apt de muncă vreau să lucrez. Am venit în poliție după absolvirea Școlii de miliție și ofițeri în Chișinău. Din 1984  lucrat sectorist în satele Hristici, Zastânca, apoi și în oraș. Am lucrat și anchetator în ancheta preliminară, în toate serviciile de bază. În toate serviciile este greu de activat, fiecare are specificul ei. Cel mai greu însă cred că este să fii sectorist, pentru că lucrează în toate direcțiile”, menționează domnul Matei.

Serviciul e mai ușor a fi îndeplinit, dacă corespunzi cerințelor, susține polițistul. “Polițistul trebuie să fie la curent cu schimbările în legislație, să fie ager și să se orienteze bine. Să fie disciplinat  în lucru și în suflet, să respecte oamenii, să fie executiv”, spune dânsul, subliniind că nicio greutate nu se compară cu sacrificiul față de propria familie pe care, deseori, trebuie să-l facă polițiștii: „Cel mai greu pentru un polițist este că suferă familia, copiii cresc și nu-i vezi”.


Articolul precedentComplexul Manuc Bey din Hâncești
Articolul următorRadu Butuc — meşterul pielar cu rădăcini sorocene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.