Plantarea de toamnă a usturoiului: sfaturi utile pentru o recoltă sănătoasă

0
96

Usturoiul poate fi de două tipuri: de primăvară și de toamnă. Usturoiul de primăvară se plantează, când solul se încălzește la 6-8 grade, iar cel de toamnă se plantează cu cel puțin două săptămâni înainte de venirea înghețurilor stabile.

Chiar dacă bulbii au fost păstrați corect și arată absolut sănătoși, ei pot conține agenți patogeni și spori fungici. Prelucrarea preliminară a cățeilor de usturoi înainte de semănat va reduce riscul apariției principalelor infecții, cum ar fi fusarioza, putregaiul cenușiu și alb, și va ajuta la obținerea unei recolte de calitate.

Cum și cu ce să prelucrezi usturoiul înainte de plantare

Înainte de procedură, îndepărtează coaja uscată de pe bulbii de usturoi și separă cu grijă cățeii unul de celălalt, având grijă să nu le afectezi coaja exterioară și baza. Pentru plantare, alege cele mai mari și ferme exemplare, fără daune vizibile.

Produsele folosite sunt universale pentru usturoiul de primăvară și de toamnă. De asemenea, după orice prelucrare, așază cățeii pe hârtie și lasă-i să se usuce ușor timp de o oră.

  1. Cu permanganat de potasiu
    Soluția de permanganat de potasiu este unul dintre cele mai accesibile și universale mijloace de dezinfectare a semințelor înainte de semănat.
    Dizolvă permanganatul în apă la o temperatură de aproximativ 30 de grade. Pentru 1 litru de lichid, folosește 4 grame de pulbere. Lasă usturoiul în soluția obținută timp de 20-30 de minute.
    După aceea, scurge excesul de lichid și plantează usturoiul.
  2. Cu peroxid de hidrogen
    Acest produs din farmacie nu doar dezinfectează cățeii, dar și le înmoaie coaja exterioară, accelerând germinarea.
    În 1 litru de apă, dizolvă 2 linguri de peroxid de hidrogen de 3%. Imersă usturoiul în lichidul preparat și lasă-l să se înmoaie timp de 40 de minute.
    Apoi, scurge soluția și plantează cățeii în grădină.
  3. Cu sulfat de cupru
    Aceasta este poate cea mai rapidă metodă de prelucrare a usturoiului înainte de plantare. Folosește recipiente din sticlă sau plastic pentru prepararea soluției, deoarece sulfatul de cupru reacționează cu recipientele metalice și își pierde proprietățile.
    Dizolvă 10 grame de sulfat de cupru în 1 litru de apă la o temperatură de aproximativ 40 de grade. Plasează cățeii în lichidul obținut timp de 1 minut. Apoi scurge soluția și plantează usturoiul pe rânduri.
  4. Cu turmeric și vodcă
    Combinația de condiment și vodcă este o metodă ecologică de a scăpa usturoiul de agenții patogeni fungici.
    Amestecă bine 5 grame de turmeric în 100 ml de vodcă, acoperă recipientul cu un capac și lasă soluția să infuzeze la temperatura camerei timp de o zi.
    După aceea, dizolvă 1 lingură din lichidul preparat în 1 litru de apă și lasă usturoiul să se înmoaie timp de 20-30 de minute.
    Scurge soluția și începe să plantezi cățeii în sol.
  5. Cu preparate speciale
    Pentru tratarea usturoiului împotriva bolilor, sunt necesare fungicide. Acestea pot fi chimice sau biologice.
    Fungicidele chimice elimină rapid și eficient cățeii de bacterii și spori fungici, iar efectul de protecție se menține pe parcursul întregului ciclu de dezvoltare a usturoiului — de la semănat până la recoltare. Dacă sunt utilizate corect și conform dozelor recomandate, fungicidele chimice sunt sigure pentru oameni și mediu. Lasă cățeii în soluție timp de 30 de minute, apoi scurge excesul de lichid și plantează usturoiul.
    Fungicidele biologice conțin bacterii care ajută la combaterea patogenilor. Aceste preparate sunt utile dacă nu dorești să folosești chimicale. Dizolvă 1 linguriță în 1 litru de apă la temperatura camerei și lasă usturoiul să se înmoaie în soluția preparată timp de 20 de minute.
    Apoi, scurge lichidul și începe să plantezi.
  6. Respectați asolamentul culturilor: plantați cățeii de usturoi după culturile premergătoare de varză timpurie, salată, dovlecei, castraveți, mazăre. Usturoiul nu se plantează după cartof, tomate sau alte culturi solanacee ce pot fi atacate de fuzarioză sau nematozi.
  7. Identificați soiul de usturoi: magazinele de specialitate vă pot sfătui ce fel de usturoi se potrivește zonei în care doriți să plantați.
  8. Îmbogățiți solul cu materii nutritive organice: usturoiul preferă soluțiile fertile, bogate în materie organică. Vă recomandăm îngrășământ organic pe bază de gunoi de grajd Pollina sau Stallatico.
  9. Nu aplicați îngrășământ bogat în azot: în acest fel se evită stimularea creșterii acestuia atunci când vine înghețul.
  10. Alegeți un sol bine drenat: este recomandat un drenaj corespunzător al solului pentru a evita bolile care pot apărea într-un sol foarte compact.
  11. Verificați textura solului: usturoiul crește și se dezvoltă bine în soluri argilo-nisipoase în special cernoziomuri.
  12. Testați pH-ul solului: un pH încadrat în valorile de 6,5-7,5 este ideal pentru cultura de usturoi.
  13. Evitați plantarea în sol înghețat: în condiții de sol înghețat nu se pot obține rezultate.
  14. Alegeți distanțele de plantare: pentru o dezvoltare armonioasă creați distanța între rânduri de 20-25 cm și distanța dintre plante de 10-15 cm în funcție de dimensiunea cățelului de usturoi.
  15. Udați corespunzător: un sol cu umiditate va ajuta usturoiul să se dezvolte corect ca dimensiuni.
  16. Mulciți suprafața sau erbicidați buruienile: un sol umed va ajuta și la dezvoltarea buruienilor, de aceea e recomandat să efectuați o mulcire sau folosind o pompă, se pot aplica erbicide selective.

Articolul precedentConcursul Național de eseuri pentru elevi: „Ce așteptări am eu de la președinta sau președintele țării?”
Articolul următorZiua Internațională a Persoanelor Vârstnice sărbătorită la Soroca / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.