În luna mai au fost înregistrate 28 de cazuri de infectare cu rujeolă, 11 cazuri în municipiul Chișinău și altele 13 în raionul Drochia, la persoane nevaccinate cu vârsta între 6 luni și 37 ani. Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Soroca avertizează că în raionul Soroca, numărul persoanelor vaccinate a scăzut în ultimii ani, iar riscul de infectare cu rujeolă crește.
În acest sens, Guvernul a emis un ordin și a elaborat un plan de măsuri care prevede efectuarea unei analize a vaccinării populației, cu vaccinul ROR 1, ROR 2 și ROR 3, pentru copii de vârsta de un an, 5-6 ani și 15-16 ani. Potrivit lui Nicolae Gorcinschi, șeful Secției epidemiologia bolilor transmisibile a Centrului de Sănătate Publică Soroca, la aceste vârste copiii trebuie imunizați, aceasta fiind unica măsură de profilaxie împotriva virusului rujeolic. “Dacă sunt vaccinați, rujeola nu reprezintă un pericol pentru acești copii”, afirmă specialistul.
În raionul Soroca acoperirea vaccinală este mai mică de 90%. Părinții refuză să vaccineze copiii și nu înțeleg însemnătatea acesteia. Multe refuzuri sunt înregistrate și printre populația de etnie romă din Soroca. Gorcinschi a informat că, după o vizită în Ucraina, o familie de etnie romă din raionul Drochia a manifestat simptome de infectare chiar în primele zile de la revenirea în țară.
Virusul rujeolic se transmite prin intermediul aerului, prin strănut sau tuse. Specialiștii spun că în țările limitrofe cu hotare republicii, sunt înregistrate inclusiv decese, în Ucraina – 52, iar în România – 8. “Primele cazuri de infectare cu rujeolă au fost importate din aceste două țări, transmite Gorcinschi. Copiii intrând în contact cu bolnavii de rujeolă s-au întors în țară în stare de incubație”.
Pe parcursul ultimilor 10 ani, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, aceasta pentru că, spun specialiștii, numărul persoanelor vaccinate era mai mare. La moment, numărul celor vaccinați în raionul Soroca este în continuă scădere.