Pensia de 27 mii de lei şi bunul-simţ

0
265

 Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat Europei Libere că mărimea medie a pensiei judecătorilor este de 27. 232 de lei. Aţi auzit bine? 27 mii de lei!

   Judecătorii profită din plin de faptul că procentul de indexare a pensiilor la ei este mai mare, lărgind an de an discrepanța faţă de eşalonul majoritar de pensionari, care trăiesc sub minimul de existenţă. Sunt judecători şi procurori care revendică de la CNAS câteva mii de lei în plus, luând ca bază salariul mediu lunar achitat magistraţilor sau procurorilor în exercițiul funcției. În consecinţă, s-a creat o diferenţă uriaşă. Judecători cu pensii de 24-27 mii de lei versus oameni simpli cu pensii de 1000-3000 de lei. Eu cunosc un om care are o pensie de invaliditate de 733 de lei! Omul realmente nu prea are ce să mănînce. Pentru el şi o pensie de 2 mii de lei ar fi ceva fabulous! Ei bine, au existat nişte vagi încercări ale politicienilor de a opri această recalculare mult prea generoasă a pensiilor judecătorilor. Zadarnic efort! Curtea Constituţională vorbeşte despre statutul special al judecătorilor.

Vreau să spun iată ce. În chestiunea asta mai există loc pentru bun-simţ şi moralitate? Că legea e de partea judecătorilor, e limpede. Că judecătorii sunt cei mai importanţi în ţara asta, tot e limpede. Dar mă întreb cîtă moralitate are un judecător care, avînd o pensie de 22 de mii de lei, luptă cu CNAS pentru cîteva mii de lei suplimentare. Aceşti judecători văd oare bine contextul în care trăiesc? Au un soi de empatie, de compasiune faţă de oamenii cu pensii de 1500 de lei? Se gîndesc că statul pierde bani din cauza proceselor judiciare pe care ei le cîştigă? Aceşti judecători mai au vreo valoare în afară de profitul personal? Şi dacă nu au, ce fel de judecători sunt ei?

SURSA: Radio Europa Liberă


Articolul precedentRomânia pregătește un mecanism de finanțare a localităților înfrățite din România și Republica Moldova
Articolul următorProgramul „Primul automobil” va fi la fel de popular ca Programul „Prima casă”? Ce spun experții?
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.