Cum păstrăm pentru mai mult timp un buchet de flori? Păstrarea prospețimii florilor tăiate poate fi asigurată prin respectarea unor sfaturi simple. Posibil, una dintre metodele descrise mai jos le cunoașteți:
* Florile trebuie tăiate sau cumpărate dis de dimineață. Pe ele este suficientă rouă, respectiv aceste flori se vor menține mai mult timp.
* Înainte de a pune florile în vază, tăiați tulpinile cu un cuțit ascuțit. Ramurile de liliac, iasomie, crizanteme divizați-le în partea de jos cu ajutorul unui cuțit, iar în aceste locuri puneți câte un chibrit. Atunci, florile puse în vază vor absoarbe mai bine apa.
* Toate frunzele de pe tulpină, care se află sub apă trebuie să le rupeți, pentru ca acestea să nu putrezească.
* Nu puneți florile în apă rece. Apa trebuie să fie de temperatura aerului în odaie.
* Multe flori tăiate se păstrează mai bine și mai mult timp, dacă veți pune în apă o bucățică de cărbune de lemn, puțin amoniac sau sare de bucătărie (1 linguriță mică la 1 litru de apă).
* Trandafirii și garoafele se păstrează mai bine în apa cu zahăr. Pentru trandafiri e nevoie de o soluție de 10%, iar pentru garoafe – 15%.
* Pentru gheorghine, crizanteme și garoafe puteți pune în apă aspirină (1/2 de pastilă la 3 litri de apă).
* Pentru ca liliacul să-și păstreze prospețimea pentru mai mult timp, adăugați în apă un pic de permanganat de potasiu.
* Astrele și crizantemele, rupeți-le. În așa fel, florile se vor păstra mai mult timp.
* Dacă doriți, ca butoanele florilor să se deschidă mai repede, adăugați în apă puțin amoniac (1/2 de linguriță la 1litru de apă).
* Capetele talpinelor trebuie tăiate în fiecare zi.
* Rădăcina florilor nu va putrezi în apă, dacă la fundul vazei veți pune o bucățică de sârmă de cupru, iar florile se vor menține pentru mult timp.
* Dacă aveți posibilitate, țineți buchetul într-o cameră răcoroasă și nu puneți vaza la soare.
SURSA: mamaplus.md