Sistemul de irigare prin aspersiune care a fost instalat în parcul „Petru Rareș” în urma implementării proiectului „Amenajarea parcului din preajma Cetăţii Medievale Soroca” va fi pus în funcțiune la primăvară. Inclusiv, atunci urmează să fie amenajat, acest punct fiind o restanță a echipei de implementare, a precizat Tatiana Robu, coordonator de proiect, în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, unde au fost prezentate totalurile și rezultatele acestuia, la 18 noiembrie, în sala de protocol a Consiliului raional.
La conferință au fost prezenți reprezentanții administrației publice locale, societății civile, Fundaţiei “Fundacja Solidarnosci Miedzynarodowej” în Republica Moldova, agenți economici și alți parteneri ai proiectului.
Președintele raionului, Mihai Mâțu, a mulțumit reprezentantului Fundației poloneze pentru suportul acordat și societății civile pentru implicare, inclusiv voluntarilor de la Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, care au întins o mână de ajutor echipei de implementare.
La rândul său, conducătorul Reprezentanţei Fundaţiei “Fundacja Solidarnosci Miedzynarodowej” în Republica Moldova domnul Tomasz Horbowski, a încurajat administrația publică locală să aplice în continuare la programul de granturi, aceasta după ce au fost puse în discuție și alte probleme cu care se confruntă localitatea.“Cred că asistența Poloniei pentru Republica Moldova este una semnificativă, dacă vorbim despre proiecte. Organizația noastră, susținută de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, implementează 20 de proiecte anual la nivel local, în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale și cetățenii activi pentru că noi sperăm și credem că acest parteneriat este important și este inima dezvoltării la nivel local. Acestea sunt instrumentele pe care dorim să le susținem”, a declarat Tomasz Horbowski pentru reprezentanții mass media.
Despre perspectivele de viitor, Tomasz Horbowski a menționat că nu cunoaște care vor fi următorii pași în cadrul programului, însă, speră ca autoritățile publice locale să aplice și să vină cu inițiative care vor câștiga finanțarea.
Președintele Asociației romilor ”Bare Romi”, Artur Cerari, a propus realizarea unui proiect care ar atrage investiții în dealul Sorocii și anume prin crearea unui centru turistic al romilor, care ar aduce beneficii atât localității, cât și cetățenilor de etnie romă.
Directorul organizației care a instalat sistemul de irigare în parcul din preajma cetății, domnul Iulian, a specificat că nu au întâlnit careva dificultăți la implementare. “Am lucrat în așa fel, ca să nu deteriorăm ornamentul căilor de acces în parc. Dacă am suma zilele lucrătoare, atunci reiese că activitățile au fost realizate în mai puțin timp, decât a fost preconizat, din cauza vremii neprielnice”.
În cadrul proiectului dat au avut loc și alte activități, cum ar fi programul de formare cu genericul „Managementul Structurilor de Primire Turistică”, la care au participat mai mulți agenți economici din orașul Soroca. După spusele Alionei Lescinschi, unul din participanții la trening, acesta a fost interesant și util, în mod deosebit pentru angajații din domeniul turismului.
Proiectul „Amenajarea parcului din preajma Cetăţii Medievale Soroca” este co-finanțat de către programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de Granturi Mici” al „Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund PL. Obiectivul principal al proiectului îl constituie consolidarea gradului de atractivitate turistică a oraşului Soroca.
Valoarea totală a proiectului constituie 563 250 lei, dintre care 450 000 lei este sub formă de grant, iar 113 250 lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Soroca. Partenerii proiectului sunt Primăria orașului Soroca, Asociația de romi ”Bare Romi”, Inspecția Ecologică Soroca, Inspectoratul de Poliție Soroca și Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca.
Citește articolele precedente la tema dată AICI și AICI.