Opțiunea politică a preotului poate fi exprimată doar prin votul personal secret

0
21

Campania electorală a anului 2016 se dovedește a fi o cursă cu obstacole spre fotoliul prezidențial, cu afirmații tendențioase, cu dispute mai mult sau mai puțin civilizate, cu încercări disperate de a atrage într-un fel sau altul capital electoral, cu… toate ingredientele care fac această luptă să aibă un aspect cât se poate de mioritic.

În contextul acțiunilor electorale au apărut unele declarații denigratoare la adresa unui candidat, declarații făcute de anumiți ierarhi și preoți ai Mitropoliei Moldovei cu scopul clar de a susține candidatul agreat de această Mitropolie.

Este regretabilă implicarea Bisericii în această luptă, precum și tonul nedrept, brutal, jignitor și neortodox folosit în declarațiile dânșilor. Din păcate, așa au înțeles acești slujitori expresia biblică: „Dă Cezarului ce este a Cezarului și Lui Dumnezeu ce este a Lui Dumnezeu!”.

Înțelegând faptul că în conștiința umană generală Biserica e asociată cu preotul și preotul se confundă adeseori cu Biserica, aceste acțiuni dezonorante pătează imaginea Bisericii Ortodoxe, deși cetățenii ar trebui să înțeleagă că această atitudine a unor ierarhi și preoți, cu rang și fără, nu reprezintă nicidecum glasul Bisericii Ortodoxe, ci sunt doar niște strigăte frustrate și motivate de anumite interese meschine particulare.

Drept urmare, preoții Mitropoliei Basarabiei își exprimă regretul față de cele întâmplate și susțin în continuare neimplicarea Bisericii în campania electorală, precum și sancționarea slujitorilor care folosesc amvonul ca tribună electorală. Poziția de neimplicare este conformă cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale. Datorită amplitudinii sale nu vom face aici prezentarea comunicatului de presă al Bisericii Ortodoxe Române vis-a-vis de această recomandată neutralitate, ci vom sublinia doar firul roșu ce străbate aceste hotărâri sinodale: Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.

Suntem convinși că și la nivel de conducere a Mitropoliei Moldovei, precum și la nivel de Patriarhie Rusă (sub oblăduirea căreia își desfășoară activitatea Mitropolia Moldovei) există astfel de hotărâri sinodale cu privire la implicarea în viața politică și campaniile electorale, pe temeiul cărora acești slujitori ale căror fapte reprobabile au oripilat întreaga societate ar trebui trași la răspundere.

În contextul celor precizate ne exprimăm încă o dată regretul și detașarea de toate aceste acțiuni, rugând totodată opinia publică să înțeleagă că de cele întâmplate se fac responsabili doar respectivii protagoniști, și nu Biserica ca instituție divino-umană.

Preot Huluță Sorin,
Protopop de Soroca și Florești al Mitropoliei Basarabiei


Articolul precedentCasa părintească din Palanca
Articolul următorO oră de poezie condimentată cu cântece
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.