Odnoklassnik-ul de la Schineni

0
569

Nicolae Morari din Schineni, la cei 69 de ani, este un utilizator activ de internet. A învățat să utilizeze calculatorul de la unul dintre cei cinci nepoți ai săi, care i-a explicat nu doar avantajele rețelei globale de internet sau ale rețelelor sociale, ci și capcanele în care pot nimeri utilizatorii, dacă nu sunt atenți în mediul online. Tehnologiile informaționale fac viața mai ușoară, iar comunicarea mai interesantă, concluzionează moș Nicolae, după vreo zece ani de experiență.

Nicolae Morari se bucură de o familie frumoasă, are trei copii și cinci nepoți, pe care i-a crescut și educat împreună cu soția sa, dar de la care au și de învățat, la rândul lor. Spre exemplu, unul dintre nepoți l-a ajutat să învețe a utiliza calculatorul și internetul… Familia sa a fost deportată în regiunea Kurgan și a gustat din amarul vieții. Pe timpuri se comunica prin scrisori care veneau greu și rar. “Părinții mei au fost deportați. Eu m-am născut departe de casă. Am revenit în satul de baștină în 1956, aveam șase ani. Nu aveam nimic. Părinții au luat-o de la zero. Am copilărit în Schineni, tot aici am întâlnit-o pe viitoarea mea soție, ne-am căsătorit, am făcut gospodărie și am crescut copii”.
Moș Nicolae își amintește cum, rând pe rând, tehnologiile intrau în viața sa, fiind o minune a timpurilor trecute: radioul, televiziunea, iar mai apoi telefonia mobilă… “Pe când eram copil, era un singur televizor la un vecin pe nume Volodea Baculea, Dumnezeu să-l ierte. Iar noi ne adunam la el acasă și priveam concerte, știri etc. În 1983, am cumpărat și noi primul televizor, un Record, alb-negru. Apoi am cumpărat altul color — Rubin. Nici telefoane fixe nu prea erau prin sat, poate doar la primărie. Mai târziu am avut și noi telefon fix”. Telefonia fixă, iar mai apoi și cea mobilă, venea să ușureze viața abonaților, făcând legătura dintre membrii familiei aflați în țări diferite, locuitori ai diferitor sate sau chiar între vecinii de peste gard. În timp însă, terenul a fost acaparat și de rețelele sociale, care se bucură de popularitate și în prezent. „Înainte, ca să găsești un om, mergeai pe jos tot satul, dacă nu-l găseai făceai cale întoarsă, iar mai apoi te mai duceai o dată. Acum e mai simplu, putem suna, iar de când au apărut telefoanele mobile nu-l mai las din buzunar”, spune moș Nicolae.

Shineneanul se laudă că se descurcă bine cu aparatele de telefon moderne. L-am prins la cuvânt și l-am rugat să-mi demonstreze, oferindu-i telefonul meu. Din câteva mișcări ușoare, glisând cu degetul pe ecran, moș Nicolae îmi demonstrează cele spuse mai sus. Ce-i drept, nu a găsit aplicația rețelei de socializare Odnoklassniki pe care o utilizează dânsul activ, în schimb mi-a demonstrat cum socializează prin această rețea la calculatorul din biblioteca publică Schineni, unde vine deseori. “Prima dată fiul și-a luat calculator, iar nepoțelul a început să învețe cum se utilizează. Apoi a urmat și niște cursuri de calculator la Soroca, după care a plecat la Chișinău și acolo a rămas să lucreze. Dar m-a învățat și pe mine cum să-l utilizez. De vreo zece ani utilizez calculatorul. Am două calculatoare”, povestește moșul.
Cel mai des, moș Nicolae utilizează pentru comunicare și informare rețelele sociale odnoklassniki și facebook, iar uneori mai utilizează și Skype, prin care socializează cu rudele și consătenii aflați peste hotare. Uneori însă comunică și cu rudele din sat, la care ajungi în 10 minute de mers la pas, recunoaște schineneanul zâmbind. “Îmi place că pot suna sau comunica prin mesaje pe aceste rețele cu cei de peste hotare. Eu mai des fac apeluri video, îmi place să văd omul, iar soția mai mult scrie mesaje. Pe facebook eu intru de pe profilul soției, e cu numele ei, spune bărbatul zâmbind. Așa suntem mai aproape cu neamurile, chiar dacă unii sunt la capătul lumii. Niciodată nu m-am gândit că o să văd așa tehnologii. Acum e bine de trăit în comparație cu anii din copilăria mea. În rest, în magazine avem de toate”, adaugă moș Nicolae. Și internetul costă scump, subliniază săteanul, dar cum a devenit o necesitate fără de care comunicarea cu cei dragi aflați la distanță mare de casă ar fi mult mai grea, oamenii achită factura la timp.
Înainte însă de a păși în lumea online, domnul Nicolae a fost bine instruit de nepotul Cristin despre securitatea pe internet. Astfel, schineneanul știe bine că mesajele care te anunță despre averi de milioane pe care le poți moșteni de la un unchi bogat din altă țară, mesajele în care ești rugat să suni urgent pe numărul de telefon indicat sau știrile cu titluri șocante nu merită atenția utilizatorilor de internet, ci trebuie ignorate, acestea fiind escrocherii. Totodată, bărbatul știe că datele personale sau cele de pe cardurile bancare nu trebuie introduse pe site-uri dubioase, or aceste acțiuni pot avea urmări grave. Pe când o conduită bună și comunicarea cu persoanele dragi și prietenii aduce doar plăcere și emoții frumoase utilizatorilor de rețele sociale și internet.


Articolul precedentAgentul-șef Grigore Coșciug de la SPF Soroca și câinele de serviciu REX – printre cei mai buni
Articolul următor(VIDEO) O autocisternă cu 23 tone de bitum s-a răsturnat lângă satul Grigorăuca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.