Agenţia de Mediu a susţinut includerea unei specii de peşte în cadrul revizuirii unei anexe a Convenției privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES), transmite moldpres.md
În perioada 3-4 decembrie 2024, Agenția de Mediu a participat, în format hibrid, la cea de-a 103-a ședință a Grupului Științific de Revizuire CITES, organizată de Comisia Europeană la Bruxelles. Urmare consultărilor petrecute cu părțile participante la reuniune pe marginea unei agende de lucru complexe, Agenția de Mediu, în calitate de organ de gestiune CITES pentru Republica Moldova, a susținut ferm subiectul de includere a anghilei europene (Anguilla anguilla) în Anexa I a Convenției privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES) din 3 martie 1973.
Această decizie, luată în urma unei analize aprofundate și a consultărilor cu Institutul de Zoologie al Universităţii de Stat a Moldovei și Academia de Științe a Moldovei, autoritatea științifică CITES din Republica Moldova, vizează protejarea acestei specii de pește.
Anghila europeană este parte componentă a diversității ihtiofaunistice a bazinului Fluviului Nistru, în special în cursul său inferior, fiind catalogată drept critic periclitată. Includerea în Anexa I CITES implică, în general, interzicerea comerțului internațional cu exemplare sălbatice, contribuind astfel la conservarea biodiversității acvatice și la menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor naturale.
Agenţia de Mediu este responsabilă de eliberarea actului permisiv pentru importul, exportul, reexportul și tranzitul obiectelor regnului vegetal și animal, părților și produselor acestora, reglementate de Convenția privind comerțul internațional cu speciile sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție.