O nouă donație de carte va ajunge curând la Biblioteca „Basarabia” / VIDEO

0
277

Astăzi, Biblioteca „Basarabia” din Soroca a fost locul unei întâlniri de suflet între prieteni a căror legături s-au fortificat de-a lungul anilor. Vorbim despre două profesoare cu inimă mare din România: Elena Năstăsoiu, profesoară de istorie din Buzău, și Elena Doboș, profesoară de limba și literatura română din Tulcea. Alături de ele, la acest eveniment deosebit, au participat Ana Bejan, președinta Fundației Culturale “Grigore Vieru”, Iuliana Solovei, directoarea Gimnaziului “Grigore Vieru” din satul Vasilcău, și Olga Gherghelijiu, director adjunct la LT „Ion Creangă”.

Pe lângă schimbul de amintiri și discuțiile despre perspectivele de viitor, în cadrul acestei întâlniri a avut loc un moment deosebit prin oferirea unei generoase donații de carte românească. Acestea  vor ajunge în curând în colecția bibliotecii, contribuind astfel la îmbogățirea resurselor culturale și educative disponibile pentru soroceni.

„Vreau să zic pentru cei care sunt pentru prima dată la noi, această bibliotecă a fost prima bibliotecă de carte românească din Județul Soroca și printre primele din Republica Moldova. Au fost doar la Chișinău câteva biblioteci și atunci s-a deschis această bibliotecă. Noi avem o bibliotecă centrală mare care acum e sub o reparație foarte frumoasă și bună. Cred că o să avem o sărbătoare mare și vă invităm la această sărbătoare a cărții”, a vorbit Ana Bejan, preşedinta al Fundaţiei Culturale “Grigore Vieru.

„La Vasilcău am ajuns într-un moment foarte important când se redenumea, primea denumirea de Grigore Vieru, un sobor de preoți impresionant, copiii care cântau cu lumânări în mână. A fost momentul în care eu am simțit că sunt atât de mică și că aici mă pot face atât de mare și mulțumesc Părintelui Milea, îi mulțumesc doamnei Bejan, mulțumesc doamnei Olga, dumneavoastră tuturor vă mulțumesc că m-ați ajutat să devin româncă cu adevărat. N-am simțit ce am simțit aici niciodată și pentru asta vă sunt recunoscătoare”, a menționat Elena Năstăsoiu, profesoară de istorie la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, Buzău.

„Grupul care a venit atunci, cu o donaţie de carte de istorie, au fost impresionaţi utilizatorii noştri care iubesc să citească din acest domeniu şi a fost acolo, ţin minte, şi carte, ceva despre istoria Rusiei, nu ţin în minte chiar precis, dar a fost o colecţie care i-a interesat pe cititorii noştri care iubesc domeniul să-l citească. A fost o bibliotecă plină de elevi ai dumneavoastră și ne-am bucurat că ne-ați onorat cu prezența și ați venit cu o donație care îmbogățește de fiecare dată colecția pe care o avem în bibliotecă. Vă mulțumim pentru generozitatea pe care ați făcut-o atunci și după câte am înțeles o să mai primim și o donație care o să vină ulterior”, a mai adăugat Ludmila Ungureanu, bibliotecar principal la Biblioteca „Basarabia” din Soroca.

„La ultima venire aici, împreună cu elevii am și dansat, dacă vă amintiți, am spus că este un dans al frăției, dincolo de cuvânt, avem faptă și exact ce vă spuneam de la început, ne leagă dragostea de frate și cred că avem o datorie morală, să ținem aproape și să nu uităm că doar împreună, umăr lângă umăr, inimă, putem să facem lucruri mari”, a mai spus Elena Năstăsoiu, profesoară de istorie la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, Buzău.

„Eu, la rândul meu, vreau să vă mulțumesc în numele întregului corp didactic și în numele elevilor din Vasilcău, pentru donația de carte și pentru ajutorul care ne-ați acordat. Cu ajutorul dumneavoastră, noi am reușit să renovăm sala de sport, sala pentru festivități unde petrecem serate de suflet dedicate chiar românilor. Mi-aduc aminte că am cântat cu dumneavoastră și am plâns împreună, când cântam…  Vă mulțumesc foarte mult și vă așteptăm cu drag. Sunteți întotdeauna bineviți la noi”, a vorbit Iuliana Solovei, directoarea Gimnaziului “Grigore Vieru” din satul Vasilcău.

„Trăirea simțită în biserică și mai ales predica ținută de Părintele a fost atât de profundă încât a venit cumva să-mi cununeze tot ceea ce simt de aseară, de la orele 1.30, adică de azi dimineață, de când am ajuns aici. Doamna profesor Năstăsoiu, Elena, draga mea soră, cum îi spun eu, e mai pragmatică, mai aplicată cu discursul. Eu îmi dau voie să simt, și îmi dau voie să trăiesc cu toată ființa mea tot ceea ce simt acolo când mă duc undeva. Și e mare, mare lucru să trăiesc această simțire. Să trăiesc aici, în Basarabia. Mă uit la fiecare și pot doar atât să spun… Sunt binecuvântată, e o mare onoare și vă sunt profund recunoscătoare pentru tot ceea ce oferiți și pentru tot ceea ce sunteți fiecare”, a spus Elena Doboș, profesoară de limba și literatura română din Tulcea.

„Împreună cu Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Buzău, ne leagă un parteneriat de peste opt ani de zile. Am trăit frumoase momente atunci când noi plecam împreună, cel puțin cu 15-20 de elevi și 5-7 profesori. Organizăm activități publice și la noi și la ei, chiar și activități sport, teatrale. Ne leagă acest parteneriat și prin faptul că cei care ne uneam împreună, simțeam și gândeam românește, ne doream o mai mare apropiere suflet lângă suflet, ca să simțim ceea ce este scris în sufletul nostru. Din păcate, timpul ne-a pus piedici, dar vom încerca pe viitor să continuăm aceste parteneriate, pentru că acestea sunt benefice atât cât pentru dezvoltarea și morală spirituală, și educațională, de ce nu, am făcut schimb de idei în ordinea parcursului didactic și multe alte lucruri am împrumutat unii de la alții…”, Olga Gherghelijiu, director adjunct LT „Ion Creangă”.

„Și știți, ascultându-vă impresiile dumneavoastră, parcă au trecut prin mine și le simt și eu, fix aceleași impresii… Dar vreau să vă spun că aceleași impresii le simt și eu atunci când plec în România. Și permanent sunt cu gândul să fac încă o excursie în România, fiindcă îmi place foarte mult România. Suntem bucuroși să vă vedem la noi în Republica Moldova.
Biblioteca noastră, da, este într-o reparație capitală. Suntem pe ultimii pași de finisare. Posibil, în aprilie, să trecem în sediul deja reparat. Și anul acesta, biblioteca noastră, are un an jubiliar, va împlini 80 de ani… Și cred că este un an destul de semnificativ pentru biblioteca noastră, sperăm să reușim să facem și niște evenimente frumoase și sigur că ne vom bucura să ne onorați și dumneavoastră cu prezența”, a spus Viorica Gaja, directoarea Bibliotecii Municipale „Mihail Sadoveanu” din Soroca.

Colaborarea între biblioteci și școlile partenere este esențială pentru creșterea accesului la informație și dezvoltarea abilităților de lectură și analiză. Prin inițiative precum aceasta, se construiește un mediu propice pentru educație și cultivarea pasiunii pentru lectură și cunoaștere.


Articolul precedentEducatoarele din Soroca învață să picteze frumos emoțiile în cadrul unui proiect transfrontalier/VIDEO
Articolul următorZiua Mondială a Apei a fost marcată la Soroca într-un mod inedit / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.