O călătorie prin timp: Vestigiile arheologice de la Cosăuți / VIDEO

0
55

Muzeul este un loc fascinant în care istoria, arta, știința și patrimoniul își dau întâlnire pentru a ne educa, a ne inspira și a ne conecta cu lumea din jur. La Muzeul de Istorie și Etnografie din Cosăuți, am descoperit o colecție impresionantă de exponate și obiecte descoperite în principal pe teritoriul localității. Directoarea muzeului, Aurica Usatiuc, ne-a purtat într-o călătorie prin timp și spațiu, dezvăluindu-ne secretele scoase la lumină în urma săpăturilor arheologice.

„Copiii și adulții sunt mereu fascinați de rămășițele scheletice de mamut, ren și cerb polar, descoperite în urma săpăturilor arheologice realizate în satul Cosăuți între anii 1928-1932 de renumitul arheolog Nicolae Moroșan. Aceste resturi faunistice au fost găsite în secțiunea unei râpi, în zona carierei de granit și pietriș de la Cosăuți, mai precis în defileul care separă satul Cosăuți de satul Egoreni.”

Între anii 1950-1960, în zona Mănăstirii Cosăuți au fost efectuate alte săpături arheologice de renumitul arheolog Ilie Borziac. Aceste săpături au scos la iveală numeroase vestigii, inclusiv lame, cuțite din silex, cuțite din os și lemn. Multe dintre aceste exponate se află acum la Muzeul de Istorie și Etnografie din Chișinău.

„Vrem să vă prezentăm și harta monumentelor arheologice de pe teritoriul comunei Cosăuți, care cuprinde 16 stațiuni din paleolitic descoperite pe teritoriul satului Cosăuți.”


Articolul precedentIluzia optică. Unde sunt ochelarii de vedere?
Articolul următorLoredana Gîlcă: “Mă voi uita la zâmbetele voastre, Care semănau cândva cu ale noastre”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.