“Nimic nu crește în craterele bombe. Nici măcar buruienile.” Cum distruge războiul pământul fertil ucrainean

0
195

Grimasele războiului

Pământul ucrainean după încheierea războiului este puțin probabil să poată produce atât de multe cereale ca înainte, avertizează oamenii de știință. Cert este că terenurile agricole și forestiere ale țării sunt acum în pericol enorm. Din cauza cantității mari de explozivi și bombardamente, solurile își pierd productivitatea, începe procesul de eroziune.

Mine, bombardamente de artilerie, incendii. După unele dintre ele, va dura ani și milioane de grivne pentru a readuce pământul la calități fertile. „Când începe un incendiu din cauza bombardării, solul se încălzește la o temperatură foarte ridicată până la o adâncime de 20 de centimetri și toată microflora, tot humusul este distrus în stratul fertil”, explică Sergey Dzuman, un fermier din regiunea Nikolaev.

În Donbass, terenurile agricole ucrainene sunt literalmente arate de artileria rusă cu obuze și rachete. Potrivit comandantului batalionului Dnepr 1 al Gărzii Naționale a Ucrainei, Yuriy Bereza, unul dintre cele mai mari cratere este lăsat de bombe aeriene. Acum nici buruienile nu cresc în ele. “Să vedem ce se întâmplă după iarnă, dar acolo nu crește nimic. Și acolo unde aterizează rachetele, pământul, mi se pare, își schimbă structura. Devine cumva nenatural. Culoarea este nefirească. Dacă săpăm ceva, vedem primul strat – pământ negru, argilă, și atât. Se transformă într-un fel de vedere gri neplăcută “, spune Yuri Bereza.

În regiunile Cernihiv și Kiev, o zonă colosală de păduri va trebui restaurată. Până în prezent, mulți dintre copaci sunt încă în viață, dar după numeroase daune prin fragmentare, aceștia au devenit deosebit de vulnerabili la vreme rea și la insecte. Iar solul din jurul lor este otrăvit de combustibilul pentru rachete și produsele de combustie ale explozibililor. În ciuda faptului că armata rusă continuă să insiste că au lovit doar ținte militare, cele mai multe lovituri sunt pe centuri și câmpuri forestiere. Acesta este literalmente bombardament cu covoare, nu lovituri precise. “În timpul exploziei, vegetația este practic tăiată, solul rămâne deschis la intemperii și spălare. Acest lucru duce la faptul că cea mai mare parte a stratului fertil este deteriorat, acest lucru duce la furtuni de praf, iar pământul devine mai puțin fertil”, explică. Oksana Omelchuk de la Centrul pentru Inițiative de Mediu „Ecodia”.

Amenințarea la adresa naturii Ucrainei nu este doar atacurile asupra terenurilor agricole și forestiere. De exemplu, la Mariupol, au fost distruse canalizare și scurgeri pluviale. În cazul ploii normale, tone de efluenți poluați intră în sol și apoi în apele subterane. Mai mult, în orașele industriale, această apă se amestecă și cu pâraiele care spăla substanțele periculoase din plantele distruse. „Întreprinderile industriale din Ucraina au acumulat adesea o cantitate foarte mare de deșeuri toxice încă din vremea sovietică. Au existat programe speciale europene de asistență pentru eliminare, dar acestea nu au fost încă finalizate. Sunt riscuri uriașe pe care și le asumă Federația Rusă. Este dificil. chiar și pentru a înțelege pentru ce sunt aceste teritorii, cu excepția distrugerii întregii vieți”, spune Marina Kozlovska, coordonator umanitar al Asociației Săpatorilor din Ucraina și expert în mediu.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, peste 80 de mii de kilometri pătrați sunt contaminați cu mine în țară. Mai mult, acestea sunt date din aprilie, când un război la scară largă a durat doar puțin mai mult de o lună. Chiar și atunci, ONU a numit Ucraina unul dintre cele mai contaminate state cu mine. Pe lângă pericolul evident – subminarea oamenilor și a mașinilor, există o altă amenințare ascunsă. Explozivii interacționează cu solul. “Metalele grele găsite în mine sunt nichelul, cobaltul, arsenul. Se acumulează foarte ușor în corpul copiilor”, explică Marina Kozlovskaya.

Curățarea acestor teritorii acum, în timpul ostilităților intense, este nerealistă. In viitor? Totul va depinde de capacitățile financiare ale Ucrainei și ale partenerilor săi. Fără bani și tehnologie, singura cale de ieșire va fi conservarea siturilor contaminate. „Există experiența Franței postbelice, există experiența țărilor balcanice. Cea mai simplă și ieftină soluție ar fi conservarea acestor pământuri, lăsarea lor în natură, așa că se va reînnoi și nu vom pierde bani pe asta, vieți umane care vor trebui date în timpul deminarii acestui teritoriu. În mod clar nu este pentru 10 ani, sunt mai mult de 50 și 100 de ani”, prognozează expertul Ekodia Oksana Omelchuk.

Deminarea zonelor agricole este oarecum mai ușoară decât deminarea zonelor forestiere. Acest lucru va fi, de asemenea, costisitor, plus că trebuie să adăugați prețul îngrășămintelor minerale, care sunt necesare pentru a restabili calitățile fertile ale solului. Dar chiar și în acest caz, nu se poate aștepta o revenire rapidă la randamentul anterior. În condiții favorabile, acest proces poate dura până la cinci ani. Și este posibil să începeți această lucrare în majoritatea regiunilor Ucrainei numai după încetarea completă a ostilităților.

Autor: Yuri Baranyuk

https://www.currenttime.tv/a/v-voronkah-ot-aviabomb-nichego-ne-rastet-dazhe-sornyaki-kak-voyna-unichtozhaet-plodorodnuyu-ukrainskuyu-zemlyu-/31940253.html


Articolul precedentRăzboiul din Ucraina face „victime” în Partidul Socialiștilor – Ala Dolință și-a anunțat demisia din legislativ și din formațiune
Articolul următorSoroceanul Alexandru Roitman propus pentru funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Israel
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.