Ieri, 26 martie 2023, în sala mare a Palatului de Cultură din municipiul Soroca a avut loc Festivalul de Teatru „Rampa Nistreană”, ediția a XXII-a. Anul acesta la festival au participat șapte colective şi au fost decernate cu Diploma Președintelui raionului Soroca pentru participare la Festival și cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.
Cele șapte colective au fost: Teatrul dramatic ,,Prometeu” de la Palatul de Cultură din
Soroca, regizor Iurii Babii; Teatrul dramatic din satul Cosăuţi, regizor Constantin Ciumac; Teatrul studio ,,Debut” Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca, regizor Tamara Griţenco ,,Om Emerit”; Teatrul muzical-dramatic „Cupidon” de la Centrul de Cultură
şi Tineret Drochia, regizor Petru Donici Ababei; Trupa de teatru pentru copii „Ghioceii” din comuna Mingir, raionul Hîncești, regizor Mihai Sîrbu; Teatrul de satiră şi umor ,,Gură Spartă” satul Todireşti raionul Ungheni, regizor Viorica Culeac; Teatrul studio ,,Masca” Cahul, regizor Alina Carp.
„Această scenă astăzi este pentru Dumneavoastră, cei care practicați arta teatrală, care de fiecare dată trăiți în scenă o altă viață și ne oferiți și nouă scene memorabile, ne faceți să simțim povestea împreună cu personajele voastre. Sunteți oamenii minunați ai acestei arte, care se implică cu pasiune și suflet în realizarea unor creații dedicate publicului. Aveți toată aprecierea și admirația noastră! Vă urez să adunați săli pline de spectatori, să cuceriți cele mai mari scene ale lumii, să fiți apreciați la justa valoare și să fiți aplaudați în picioare”, a menționat Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca.
„Cineva spunea că – „Viața e un teatru, iar noi suntem actorii ei”. Iubesc actoria, îi cunosc valoarea și știu că totul are un rost. Am avut deosebita plăcere să particip în Cadrul Festivalului de teatru „Rampa Nistreană” ed. A XXII -a, ca moderatoare. Am acumulat deosebite emoții, m-am convins încă o data că imi place ceea ce fac, fiind alături de oameni frumoși cu caracter și devotament”, ne-a spus Ala Rotaru, moderatoarea evenimentului.
Acest festival este organizat în fiecare an. Printre participanții din anii precedenți au fost și colective din România. Pe atunci exista un schimb de experiență dar cu timpul relațiile de colaborare au fost stopate.
„Ne pare foarte rău și sunt sigură că nu numai nouă… Ne-a durut foarte mult că nu am avut public. Ca să montezi un spectacol, fie poveste, fie un spectacol mai de amploare este foarte complicat și foarte greu atât pentru noi ca conducător de colectiv cât și pentru actori. Toți conducătorii de colective au fost dezămăgiți, au venit ei de la Cahul, Hîncești, un drum așa de mare și aici în sală nimeni”, a mai adăugat Nicoleta Babii, profesoara la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” „Regie”.