Mii de dolari în farfurie: Care sunt cele mai scumpe alimente din lume

0
236

Alimentele pot varia foarte mult în preț, de la ieftine la extrem de costisitoare. Însă gurmanzii au inventat delicatese incredibile care, din diverse motive, costă sume exorbitante. În general, acest lucru se datorează rarității lor, iar pentru o porție dintr-o astfel de mâncare, ar trebui să plătiți o sumă comparabilă cu un salariu mediu lunar, dacă nu chiar mai mult. Și nu este deloc sigur că gustul unui astfel de deliciu ar putea să vă placă.

  1. Șofranul – cel mai scump condiment din lume. Este făcut din staminele unei plante din familia crocus. Prețul său, de aproximativ 6000$ per kilogram, este ridicat deoarece este produs manual. Pentru a obține 1 kilogram de șofran, sunt necesare aproximativ 500.000 de stamine. Practic, niciun alt condiment nu este la fel de misterios și râvnit ca șofranul. Aroma sa de lungă durată amintește de miere și mosc și are o notă florală, pământie care poate avea și un ușor iz de mirodenie. O cantitate mică din cel mai scump condiment din lume conferă preparatelor o aromă incredibil de intensă și o culoare galben intensă. Condimentul este disponibil sub formă de firicele întregi sau sub formă de pudră. Firicelele de șofran îşi păstrează mai bine aroma și este mult mai ușor de apreciat calitatea condimentului sub această formă.
  2. Caviarul de beluga-albino Almas – unul din cele mai scumpe alimente din lume, deoarece beluga-albino depune icre extrem de rar, și acest pește este foarte rar. Acest deliciu este ambalat în borcane de 100 de grame, realizate din aur de 24 de carate. Prețul unui borcan poate ajunge la 25.000$. Caviarul este, fără îndoială, cel mai luxos și exclusiv aliment cunoscut omenirii. Etimologia sa își are rădăcinile în cuvântul persan khag-avar. Asta  înseamnă „producator de icre”.  Perșii au fost primul grup de oameni care au consumat, în mod regulat, ouăle de pește sturion. Ei credeau că această delicatesă sporește puterea fizică și rezistența celor care o mâncau. De asemenea, se știe că grecii antici importau caviar din ceea ce este cunoscut astăzi drept Crimeea în sudul Ucrainei. Chiar și atunci, era un articol de lux rezervat elitei. De asemenea, romanii atribuiau caviarului proprietăți curative și medicinale.
  3. Ciupercile Matsutake – raritatea lor justifică un preț de 1000-2000$ per kilogram. Aceste ciuperci provin din Japonia și cresc în câteva țări din Asia, dar numărul lor a fost redus semnificativ de insectele care distrug copacii sub care cresc. Nimeni nu a reușit încă să le cultive artificial. Condițiile necesare creșterii lor sunt greu de reprodus, ceea ce le face dificil de cultivat pe scară largă.Ca urmare, disponibilitatea acestora este limitată, iar oferta nu poate satisface cererea, ceea ce duce la creșterea prețului.  Ciupercile Matsutake au un sezon scurt de recoltare, de obicei durează doar câteva săptămâni în toamnă.Această fereastră limitată de oportunitate se adaugă la deficitul lor și contribuie la prețul lor ridicat.Recoltarea lor necesită experiență și cunoștințe pentru a identifica corect ciupercile în sălbăticie. Ciupercile Matsutake au o aromă distinctă și intensă, adesea descrisă ca o combinație de note picante, lemnoase și pământești.De asemenea, au un profil de aromă unic, care este foarte apreciat în cercurile culinare.Parfumul puternic și captivant, împreună cu gustul umami, contribuie la dezirabilitatea lor și justifică prețul lor premium
  4. Pepenii japonezi Yubari – atât de rari încât sunt vânduți doar la licitații. Acești pepeni au atins prețuri de până la 20.000$ per pepene. Din punct de vedere botanic, Yubari sunt un hibrid între două soiuri de pepene galben și se disting printr-o dulceață incredibilă. Pepenii Yubani sunt consideraţi în Japonia un simbol al statutului social. Sunt perfect rotunzi, au o coajă netedă şi sunt vânduţi în casete speciale.

  5. Carnea de vită Wagyu – costă aproximativ 2800$ și este preparată din carne de vaci din rasa japoneză Wagyu. Aceste vaci sunt hrănite cu o dietă specială, li se oferă bere și masaj, toate acestea pentru a obține un produs final perfect. Wagyu este o rasa de vaci originara din Japonia, aceasta rasa fiind una foarte predispusa genetic in a produce o mare cantitate de grasimi nesaturate. Carnea provenita de la aceste bovine este foarte cunoscuta pentru aspectul marmorat, calitatea si gustul necontestabil al acesteia. Carnea de vita Wagyu este intens marmorata cu grasime, continand un procent mare de acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Grasimea de vita Wagyu are un gust extraordinar! Deasemenea are un punct de topire mult mai scazut decat la celelalte bovine ce apartin unei alte rase. Untura de vita Wagyu este caracterizata de aroma untoasa si deasemenea de aroma de alune de padure. Este utilizata in principal in bucataria clasica. Poate fi folosita la prepararea placintelor cu carne dar si la prajit, datorita punctului de fum foarte ridicat.

  6.  Trufele – cele mai scumpe ciuperci din lume. În mod special, trufele albe, care sunt vândute doar la licitații. În medie, costă câteva mii de dolari per kilogram. Va intrebati ce le face sa fie atat de deosebite? In primul rand, trebuie remarcat ca trufele nu cresc in orice conditii si sunt greu de identificat. Intrucat se dezvolta pe radacinile de stejar, ulm si pin si se gasesc pana la 30 cm in sol depistate lor se realizeaza cu ajutorul unor caini dresati in acest scop. Trufele cunosc o mare varietate de  forme, dimensiuni si se diferentiaza intre ele din punct de vedere al proprietatilor gustative. Cele mai mici pot fi de marimea unei nuci, dar in medie au dimensiunile unui tubercul de cartof. Ca arii geografice caracteristice acestea  se suprapun in linii mari peste Franta, Italia, Croatia si Slovenia dar sunt prezente pe arii restranse si in America, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Cea mai mare suma de bani care s-a oferit vreodata in schimbul unei singure ciperci,e drept, ce cantarea aproximativ 3 kg, a fost de 330 000 de dolari.   
  7. Cafeaua Kopi Luwak – cunoscută drept cea mai scumpă cafea din lume, costă între 250$ și 1200$ per kilogram. În traducere, „Kopi Luwak” înseamnă „cafea de la zibete”. Zibetele sunt niște mamifere de talie mică, asemănătoare cu niște viezuri sau pisici de casă. Procesul de obținere a cafelei presupune ca aceste animăluțe să mănânce și să digere boabele de cafea, care sunt apoi colectate din excrementele acestora. Boabele de cafea provin de la un arbore originar din zonele tropicale ale Africii și Asiei, care a fost ulterior „exportat” și în America Latină. Cofeina conținută de semințele acestui arbore ar trebui să țină la distanță animalele, însă pentru zibete, aceasta nu este o problemă. Aroma specială a cafelei Kopi Luwak este dată de procesul de fermentație care are loc în stomacul zibetelor. În timpul digestiei, pulpa și învelișul boabelor de cafea sunt îndepărtate, dar bobul în sine nu este distrus de sucurile gastrice. După colectare, boabele de cafea sunt spălate, uscate, presate, apoi prăjite. Cafeaua obținută astfel poate fi preparată ca orice cafea obișnuită, însă cei care au gustat-o spun că aceasta are un gust inconfundabil, mult mai bun decât alte tipuri de cafea. Poate așa se explică și prețul exorbitant al Kopi Luwak. Acest tip de cafea a câștigat foarte multă popularitate după ce personajul interpretate de Jack Nicholson în filmul „The Bucketlist” sunt înfățișate degustând o ceașcă de Kopi Luwak. Statisticile arată însă că aproximativ 70% dintre sortimentele de cafea Kopi Luwak vândute pe internet sau în coffee shop-uri nu sunt autentice.
  8. Supa din cuiburi de rândunică – considerată una dintre cele mai scumpe mâncăruri din China.  La noi randunicile îsi fac cuib din paie, crengute, frunze si nu credem ca asa ceva este comestibil. Unele specii de randunica, traitoare în pesterile din Asia, sunt cunoscute pentru folosirea salivei la construirea cuiburilor. Speciile de randunica de la care se recolteaza cuiburile sunt Aerodramus fuciphagus si Aerodramus maximus. Acestea construiesc cuiburile în timpul sezonului de împerechere, într-o perioada ce dureaza pana la 35 de zile. Cuiburile sunt compuse din salivă, care in contact cu aerul practic se cimenteaza, formand cuiburi în forma de castronele, nu foarte adanci, asezate în scobiturile peretilor pesterilor. Elogiată de medicina chineză pentru asigurarea longevităţii, supa de cuib de rândunică este recomandată ca sursă de nutrienţi, calciu, fier, potasiu şi magneziu pentru întărirea sistemului imunitar, tratarea aparatului digestiv, cât şi pentru viitoarele mămici, spre a se bucura astfel de copii puternici şi sănătoşi. Sunt adunate în condiții periculoase, pe stânci abrupte. Prețul unui kilogram de cuiburi ajunge la 3000$, dar dintr-un kilogram se pot prepara mai multe porții de supă.
  9. Găinile negre Ayam Cemani – sunt crescute în Indonezia și Filipine, dar nu sunt exportate în alte țări din cauza riscului de gripă aviară.  Au o genă dominantă care provoacă hiperpigmentare, ceea ce face ca puiul să fie complet negru, inclusiv penele, ciocul și organele interne. Rasa a fost crescută inițial în insula Java din Indonezia și probabil a fost folosită cu secole în urmă în scopuri religioase și mistice. Denumite și „Lamborghini-ul păsărilor de curte”, găinile Ayam cemani stârnesc un interes considerabil în rândul pasionaților de păsări de curte, în ciuda culorii lor. Nu degeaba aceasta este considerată una dintre cei mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro. Un pui costă aproximativ 200$. În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci crem. Acestea depun doar 60 – 80 de ouă pe an, în comparaţie cu alte rase, care depun 200 -250 de ouă pe an. Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire a acestora este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam cemani nu clocesc.
  10. Ceaiul Da Hong Pao – cel mai scump ceai din lume, numit „Haina roșie mare”. Este produs din frunzele a doar 6 arbuști de ceai care cresc în apropierea mănăstirii Tianxin din China. Acești arbuști unici au o vechime de peste 350 de ani. Este un ceai negru fermentat cu o nuanță de gust de nuci și miere.
    Chinezii susțin că aceste ceaiuri de Da Hong Pao sunt un medicament extrem de eficient pentru trup și minte, vindecând bolile fizice și sufletești. Legenda spune că însăși mama unui împărat al dinastiei Ming a fost tratată de o boală cu acest ceai, iar împăratul a îmbrăcat apoi în robe roşii acești copaci pentru a le mulțumi. De aici și numele de Da Hong Pao, care înseamnă Robele Roșii Imperiale.

Articolul precedent20 de fapte incredibile despre mirosuri
Articolul următorLucia Iftodii despre drama familiei, duritate și corectitudine la “Interviu cu Soroceni” / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.