Mici fermieri din satul Rublenița au primit compost în calitate de îngrășământ natural.

0
157

Mici fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești s-au ales cu cinci sute de tone de compost în calitate de îngrășământ natural. Compostul a fost obținut din şapte sute de tone de gunoi de grajd și deșeuri vegetale, colectate de fermierii implicați într-un program pilot de compostare, transmite MOLDPRES.

În cadrul acestui program, 93 de fermieri au adunat deșeuri organice din gospodăriile lor, de prin grădină și de la animale, iar membrii cooperativei producătorilor ecologici „EcoFerm” au colectat și transportat aceste deșeuri pe terenuri special amenajate (platforme de compostare) în satele Cuhureștii de Sus, Ghindești, Văscăuți, Olișcani, RUBLENIȚA și Logofteni.

Cu ajutorul echipamentului de compostare și respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat a trecut printr-un proces de fermentare, ca în final să se transforme în îngrășământ ecologic. Membrii cooperativei producătorilor ecologici „EcoFerm” au distribuit compostul obținut fermierilor implicați în programul de compostare, proporțional cu volumul de deșeuri oferite la etapa de colectare.

Programul de compostare face parte din proiectul „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Activitățile proiectului au fost realizate de Fundaţia cehă People in Need Moldova în parteneriat cu Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și cooperativa producătorilor ecologici „EcoFerm”.

Potrivit Silviei Bicenco, director de țară la People in Need Moldova, eforturile de a le explica fermierilor care sunt avantajele utilizării compostului și a-i încuraja să renunțe la fertilizanții chimici în favoarea îngrășămintelor ecologice sunt vizibile acum. „Avem aproape o sută de mici fermieri, convinși că fertilitatea solului poate fi îmbunătățită prin compost, obținut din deșeuri organice, care inevitabil se acumulează în fiecare gospodărie. Ne dorim să vedem cât mai mulți fermieri interesați de agricultura ecologică și de tehnologiile agricole prietenoase mediului”, afirmă Silvia Bicenco.

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” se va finaliza în luna februarie 2022.


Articolul precedentLiceul Teoretic „Petru Rareș” – „haină” nouă și noi oportunități
Articolul următorConcurs cu premii: răspunde corect la a treia întrebare și câștigă un bilet la spectacolul Orchestrei „Lăutarii” de la Soroca!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.