Meniurile grădinițelor din Soroca: mai multe cereale, cartofi și zahăr, mai puțin pește și ouă

0
662

În baza mai multor reclamații primite din partea părinților cu privire la calitatea alimentației oferite în unele instituții preșcolare din oraș, Fracțiunea Municipală a Partidului Politic ”Partidul Acțiune și Solidaritate” a adresat un demers primarului municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, pentru a verifica starea lucrurilor.

Observatorul de Nord a relatat într-un articol despre prima ședință a comisiei responsabile cu verificarea calității alimentației în instituțiile de educație timpurie.

Alimentația copiilor în instituțiile preșcolare din municipiul Soroca, în vizorul autorităților / VIDEO

Ulterior, în zilele de 22, 25 și 26 ianuarie, membrii comisiei au efectuat o serie de controale, iar rezultatele acestora au fost prezentate într-un răspuns întocmit de Centrul de Sănătate Publică Soroca pentru consiliera Diana Tanas.

File name : Raspuns-Vicepresedintelui-D-neiTanas-D.semnat.pdf

×
 

Iată câteva dintre constatările pozitive ale comisiei: meniurile sunt elaborate în toate grădinițele și sunt făcute publice pentru părinți. În toate blocurile alimentare sunt afișate listele produselor interzise spre utilizare și cele recomandate spre utilizare în alimentația copiilor. Totuși, s-au constatat și nereguli, există depășiri ale normelor de consum pentru anumite categorii de alimente, cum ar fi cerealele, legumele, carnea și zahărul.

În toate grădinițele, cu excepția IET nr.12, s-au înregistrat creșteri ale consumului pentru diverse alimente. Iată câteva exemple relevante:
Pentru cereale, pâine, produse făinoase și cartofi, creșterea consumului a fost între 118% și 200,5%.
Pentru legume (cu excepția IET nr.12 și nr.13), creșterea consumului a fost între 101% și 140,5%.
Pentru leguminoase (cu excepția IET nr.17), creșterea consumului a fost între 125% și 309,5%.
Pentru carne (cu excepția IET 15 și IET 17 care au respectat norma de consum), s-a înregistrat un supraconsum de la 105% până la 225%.
Pentru grăsimi și uleiuri (de exemplu, IET 15 a consumat o cantitate de 85,5%), în alte 8 instituții, consumul s-a situat în limitele de 103% până la 146%.
Pentru zahăr (IET nr. 6, 7, 13, 15, 16), consumul a fost dublu față de norma de consum, variind între 186% și 244%. Pentru pozițiile pește și ouă nu s-au atins normele fiziologice de consum.

De asemenea cu un set de constatări și recomandări a venit și Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor. “În urma examinării meniurilor s-a constatat un deficit în alimentați ea copiilor cu fructe în stare proaspătă la toate instituțiile inclusiv în ultima perioadă a lunii decembrie-începutul lunii ianuarie, conform analizelor efectuate de managerii a IET aprovizionarea cu fructe în stare proaspătă anual este de aproximativ 55% din necesarul conform normelor per cap copil cu frecvență la zi. S-au constat în utilaje frigorifice prezența cărnii de pui broiler (carcase) ceea ce nu este acceptabil deoarece carnea refrigerată sau congelată este recomandată fără os conform Ordinului 638/2016 sus menționat. A fost atenționat responsabil de achiziții în instituții de a revizui lista produselor solicitate de la furnizori cu excluderea cărnii cu os, inclusiv conserve din pește ’’Hering în suc propriu’’ în vederea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare la copii, IET” se scrie în documentul ANSA.

File name : raspuns-IET.signed.pdf

×
 

Pentru a remedia aceste deficiențe și a îmbunătăți calitatea procesului de alimentație, au fost propuse o serie de recomandări, care includ: planificarea alimentației în funcție de specificul sezonului, controlul zilnic al calității materiilor prime și a bucatelor finite, respectarea strictă a termenelor de consum ale produselor.


Articolul precedentDecis: Consiliul Raional Soroca a lichidat școala din satul Parcani
Articolul următorO lunetă Hatsan, pistoale, țigări și droguri, ridicate după mai multe descinderi la Drochia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.