Master class despre cum îngrijim o livadă (VIDEO)

0
110

Livădarii și pomicultorii din raionul Soroca au asistat și în acest an la un master class susținut de către profesorul Ilie Donică, Vicedirectorul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. În opinia sa, îngrijirea pomilor este crucială pentru a avea o roadă bogată atât cantitativ, cât și calitativ.

“Cunoaștem că raionul Soroca este specializat în mare parte pe creșterea livezilor de meri. În câțiva ani a fost elaborată o sistemă clară care este implementată în toată republica și pe care au însușit-o foarte bine livădarii din Soroca. În mod special, se lucrează asupra perfecționării tehnicilor de tăiere reieșind din condițiile anului dat. Mai întâi analizăm starea mugurilor, a pomului și apoi acționăm”, ne spune specialistul. Domnul Donică a observat că an de an, interesul oamenilor față de domeniul pomiculturii este în creștere, inclusiv și numărul celor care investesc în livezi.

dsc_0201
Seminarul a fost susținut de către profesorul Ilie Donică

“Aceste seminare ne ajută să deprindem mai bine practica de tăiere a pomilor fructiferi. Dacă înainte practicam tăierea vârfurilor la lăstari, la moment nu o mai facem. Totodată, păstrăm înălțimea pomului, care trebuie să fie de 2m 50 cm, iar coroana cât mai aproape, pentru a căpăta o roadă bună. Suntem bucuroși de faptul că anume în livada noastră se petrec acestea”, ne transmite brigadiera Raisa Cepurniac, care lucrează în domeniul pomicol de 30 de ani. Echipa pe care o gestionează se ocupă cu creșterea legumelor și a fructelor.

Îngrijirea unui pom solicită nu doar multă răbdare, dar și cunoștințe în domeniu

Cât despre tehnicile de îngrijire a pomilor, Ilie Donică a menționat că însușirea lor este importantă pentru a avea rezultate.

Majoritatea celor prezenți la seminar sunt livădari sau muncesc în domeniu. “Noi încercăm să învățăm cum să curățim corect, după ultimele tehnici, copacii. Anul trecut am aplicat în practicădsc_0224
teoria și am văzut diferența. Am avut o roadă mai bogată. Atunci când copacii sunt regulat îngrijiți, ei rodesc. În cazul în care pomul nu este curățit și este încărcat de roadă într-un an, în următorii acesta va avea o cantitate mai mică de fructe”, spune Gheorghe Găină, reprezentantul Federației Naționale a Fermierilor, Centrul de consultanță Soroca.

La indicațiile specialistului participanții urmează să țină cont de cele menționate în cadrul seminarului la etapa de îngrijire a pomilor. “Profesorul vine și ne învață în fiecare an cum să curățim pomii. Fiecare din noi îi curăță diferit, dar metoda prezentată de dumnealui este mai bună și eficientă”, susține Valeriu Ivanov, care deține împreună cu familia sa 100 ha de livadă.

Seminarul a avut loc lângă satul Șeptelici, raionul Soroca.

Câteva sfaturi de la master class le puteți urmări mai jos:

 


Articolul precedentFormalităţile împiedică accesul la ajutoare sociale
Articolul următorAridan Center: Magazin piese de schimb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.