Fotbal
Recent, pe harta fotbalistică a raionului Soroca a apărut o echipă de fotbal care, ignorând toate regulile scrise și nescrise ale jocului cu balonul rotund a crescut aidoma lui Făt Frumos și în prezent, după doar două participări în cel de-al treilea eșalon al fotbalului moldovenesc are șanse reale de a accede în Liga a 2, ceea ce ar fi un adevărat record pe plan republican. Ba mai mult, datorită acestei echipe, raionul Soroca și satul Visoca, în special, au intrat deja în gura lumii… Raionul, pentru că este unul din puținele care are trei participante în campionat și satul, ca unica localitate rurală (posibil, chiar di Europa), care are (a avut, cu părere de rău or, între timp FC Visoca s-a retras din competiție) două echipe în campionatul RM, la aceiași probă sportivă. V-ați dat seama, cu siguranță, că este vorba despre echipa EFA (echipa de Fotbal de Amatori) din satul Visoca, iar în interviul de mai jos, cu managerul formației, Marin Spoială, vom afla care este situația la echipă și care sunt planurile pentru campionatul care, de curând, va reîncepe.
- Domnule Marin Spoială, să începem cu o retrospectivă a primei părți a campionatului – cum apreciați rezultatele obținute, de ce surprize plăcute și neplăcute ați avut parte…
- În general, prima parte a Campionatului Republicii Moldova, Liga a 2-a pentru echipa noastră a fost una pozitivă, iar faptul că momentan suntem pe locul secund, la doar patru puncte de locul I confirmă cele spuse. Bineînțeles, întotdeauna și la toți este loc și de mai bine, iar noi nu suntem o excepție. Până la urmă, pentru acest sezon obiectivul nostru rămâne ocuparea locului I și titlul de campioni. Pentru a obține acest obiectiv, la începutul campionatului am efectuat schimbări majore calitative în lotul echipei, pentru ca să ne îndeplinim scopul… Revenind la jocul echipei vreau să accentuez că, din cauza faptului că componența echipei a suferit schimbări în proprție de circa 80 la sută, în primele 4-5 etape ne-a lipsit omogenitatea, aveam probleme la finalizare și golurile veneau greu. Cât n-ar părea de straniu, dar după înfrângerea, pe teren propriu, cu Vulturii Cutezători, echipa s-a descătușat și a obținut nouă victorii la rând! Fără îndoială, orice victorie, orice punct înseamnă mult pentru noi, dar câștigurile din deplasare cu Locomotiva, FC Olimpia și FC Edineț au fost speciale, ne-au adus emoții pozitive nu doar fotbaliștilor, dar și tuturor celor care formează comunitatea EFA. La capitolul „surprize neplăcute” ași menționa jocurile cu Vulturii Cutezători și cu aceiași Locomotiva, meciuri în care am pierdut șase puncte foarte prețioase. De altfel, în ambele meciuri adversarii au marcat din faze fixe.
- Apropo, după ce s-au disputat atâtea meciuri și echipele și-au arătat „marfa pe față”, care ar fi principalele contracandidate la un loc pe podium și, implicit, la promovare?
- Nu este ușor de răspuns la această întrebare, fiindcă orice echipă este specifică în felul ei și poate fi o surpriză frumoasă în acest sezon. Să zicem, uitați cât de mult a progresat echipa din Râșcani care anul trecut era „ciuca bătăilor”, iar anul acesta noi am câștigat în fața lor foarte greu, doar în repriza secundă. Aceasta vorbește despre multe… În ceea ce privește echipele din partea de sus a clasamentului, echipele care vor lupta pentru locul I sunt EFA, Locomotiva și Vultrurii Cutezători, iar la aceste echipa s-ar putea alătura, în lupta pentru podium, și formația FC Olimpia, care rămâne un adversar tare.
- Pentru a nu mai lăsa loc pentru dubii și interpretări, să punem punctul pe „i”.: în acest sezon EFA are drept scop declarat titlul în Liga a 2!”
- Da, să fie clar pentru toți – obiectivul echipei EFA, pentru acest sezon, este unui – titlul de campioni! După ce obținem ceea ce ne-am propus o să putem face planuri pentru viitor, inclusiv și ceea ce ține de promovare în Liga 1-a. Ne dorim să le luăm pe toate pas cu pas. Or, Liga 1, prevede alte condiții din toate punctele de vedere – financiare, infrastructură, lot, antrenamente regulate, etc. Dacă reușim să îndeplinim obiectivul propus deja vom decide ce facem și vom putea altfel gândi și vorbi despre promovare și planurile echipei.
- Domnule Spoială, reamintiți, vă rog, cui aparține echipa, care este infrastructura și câte categorii de vârstă se antrenează la club și participă în campionatele Republicii Moldova.
- Fondatorul şi președintele Clubului EFA Visoca, este domnul Ghenadie Mija, cel care și susține 100% financiar clubul. Ce tine de infrastructură, atât echipa de seniori cât și echipele de copii își desfășoară meciurile și antrenamentele pe stadionul sătesc Visoca, care juridic aparține comunei Visoca, dar investițiile în infrastructura stadionului (vestiar, tribune, gazon, ş.a,) au fost făcute sută la sută de către domnul Ghenadie. Mai nou, anul trecut a fost instalat un sistem modern automat de irigare, ca să îmbunătățim starea gazonul și a avea condiții mai bune de joc pentru toate echipele noastre. Odată cu instalarea noului sistem s-a săpat și o fântână arteziană, pentru aprovizionarea cu apă a sistemului de irigare dar și pentru alte necesități ale stadionului. Recent s-a obținut si autorizația care ne va permite să conectăm vestiarul stadionului la curent electric. Până acum energia electrică era obținută de la generator.
La moment avem înregistrați oficial aproximativ 80 de copii, repartizați în patru categorii de vârstă, care participă în Campionatul Republicii la Copii și Juniori, Liga A Nord – la categoriile de vârstă U-11, U12, U14, U15. Grupele noastre de copii au antrenamente regulate, minim de două ori pe săptămână și deja zilele de weekend copii au meciuri în campionat. Absolut pentru toți copiii antrenamentele sunt gratuite. Copiii înregistrați în clubul nostru sunt din satul Visoca și satele învecinate Dărcăuți, Bădiceni, Teleșeuca, Cremenciug, Rudi, ş.a. La echipa U14 avem și cinci copii din municipiul Soroca. Antrenorul principal al grupelor de copii este Ţarălungă Dan, care recent a finisat cursurile de antrenor, obținând Licența C UEFA… La fel ca și echipa mare, ne putem mândri cu progrese și rezultate frumoase şi la echipele noastre de copii. Echipa U14 s-a clasat pe locul 1 în sesiunea de toamnă, unde am avut posibilitatea de a juca în primăvară la turneul final cu cele mai bune echipe dinrepublică, dar din păcate am pierdut la penalty în dubla de baraj cu FC Rezina. U12 și U15 au finisat sesiunea de toamnă pe locul 3, U11, locul 5. Ne punem speranțele în acești copii, care în câțiva ani sperăm să completeze lotul echipei mari și, de ce nu, să joace poate la un nivel și mai sus. Deja ne putem mândri cu primele roade, portarul de la U14, Garbuz Valentin și Vlad Lozan de la U12 au fost transferați recent la Academia de Fotbal Radu Rebeja, unde vor beneficia de toate condițiile necesare pentru a progresa și se dezvolta ca viitori fotbaliști.
- Cititorii noștri se interesează ce noutăți sunt la echipă – cine a plecat, cine a venit, cine v-a mai fi cooptat la echipă?
- Plecări nu avem, cu excepția lui Roman Leşco şi Fedco Valentin, care după câteva meciuri jucate, au plecat peste hotare. Nu avem și jucători veniți, dar avem intenția de a ne întări cu 2-3 jucători cu experiență, care să ne ajute să îndeplinim sarcinile și obiectivul propus. Oficial nu avem antrenor, de facto această funcție este îndeplinită de către mine, fiindcă la moment în lot avem destui băieți cu o mare experiență în spate, împreună ne consultăm și ajungem la un numitor comun și cum să abordăm fiecare meci în parte… Astfel, administrația și staful clubului nostru este compus din următoarele persoane: Președinte: Mija Ghenadie; Manager: Marin Spoială; Antrenor principal grupele copii: Ţarălungă Dan; Antrenor copii U11: Chiriţa Vlad; Medic: Botnari Stela; Operator: Voloşciuc Vlad.
Vreau să mai menționez și faptul că, în puținii ani de existenta a clubului nostru, am reușit să formăm și o comunitate frumoasă în care avem voluntari, care la fel se implică în viața clubului nostru. Persoane care uneori participă cu unele donații clubului, lista este publică în grupul nostru și este publică. Botnari Viorel și Arcadie Iluşca, Andrian Turculeţ, sunt cei care au grijă ca terenul să fie bine pregătit înainte de fiecare meci, mă refer aici la: irigare, tuns, marcat dar și alte lucrări în incinta stadionului, care necesită întreținere… Andrei Ganea, un tânăr specialist în agronomie, este cel care ne consultă în întreținerea gazonului și aplicarea metodelor corecte de însămânțare şi aplicarea îngrășămintelor.. Vrabii Dorin, șofer voluntar, la grupele de copii, grupul părinților de copii, care este foarte activ și, la necesitate sunt implicați în organizarea diferitor acțiuni și sunt mereu prezenți susținând echipele mici cât și echipa mare la meciurile de acasă, după posibilitate și în deplasare.
Cu această ocazie, din numele clubului nostru vrem să mulţumim tuturor celor enumeraţi şi, întregii comunităţi EFA Visoca pentru toate lucrurile bune pe care le fac pentru a menţione fotbalul viu în comuna Visoca.
– Ați vorbit la general despre componența echipei, dar care este, totuși, „scheletul formației”, acei care sunt lideri și duc după sine pe ceilalți…
-Sperăm ca „scheletul” să fie cel din toamnă, plus 2-3 jucători care să ne aducă plus valoare. Voi da și câteva nume, care au rămas la echipă – Cristioglo Alexandru, Podlesnov Leonid, Stratan Andrei, Paşa Vasile, care sunt golgheterii echipei la moment, 11 respectiv 8 goluri, Vasile Rusu (căpitanul echipei), Daniel Lungu, Gabriel Buruiană, Dan Indoitu, Mandiş Petru. Tot grupul de jucători care îi avem la moment este important pentru echipă și ne bazăm pe ei. Fiecare a depus efort pe teren, ca să obținem acele rezultate despre care am menționat anterior. Sperăm să continuăm în aceeași manieră.
– Și o ultimă întrebare: când reîncepe campionatul și ce rezultate ați obținut în pregătiri?
– Campionatul în Liga 2, se reia pe data de 30 martie, iar noi mergem în deplasare la Sângerei, unde vom întâlni echipa Vulturii Cutezători, contracandidata noastră la titlu. La moment participăm la tradiționalul turneu Cupa de Iarnă ,, Chișinăul de Seară,, ! Până acum avem două meciuri susținute: înfrângere 2:1 cu Zimbru U19 și victorie cu FC Voran 2:1. După aceste două meciuri încă nu putem vorbi despre careva rezultate, încă ne restabilim după două luni de pauză. Mai avem cel puțin încă cinci meciuri de jucat în grupa B, din care facem parte, în faza play-off se califică primele patru echipe. Urmează să jucăm în meciurile viitoare cu echipe mai experimentate, deja cum vedea cum ne vom prezenta pe fonul acestor echipe, după care putem face careva concluzii. După posibilitate, am putea să mai programăm și unu sau două meciuri amicale, mai aproape de reluarea Ligii a 2-a.
– Mulțumesc pentru interviu și la sfârșitul campionatul să vedem fotbaliștii de la EFA cu Trofeul râvnit și medaliile de aur la piept.