Maria Zaharova, reprezentanta oficială a MAE din Rusia, a făcut, în cadrul briefingului susținut la 20 septembrie, o nouă declarație în care afirmă că „în Moldova este cultivată rusofobia”. Drept nou „exemplu de rusofobie” aceasta a evocat închiderea în R. Moldova a postului de televiziune CANAL 5 și a postului de radio Maestro FM. În realitate, aceste instituții media au rămas fără licență din cauza conexiunilor cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, nu din motiv că emiteau în limba rusă, așa cum afirmă Zaharova.
Speculații la subiectul rusofobiei
În cadrul briefingului publicat pe paginile oficiale ale MAE din Rusia de pe rețelele sociale ( Facebook, Youtube și Telegram) Maria Zaharova a făcut o nou declarație despre pretinsa „rusofobie impusă” (în original: «навязанной русофобии») în Moldova. „Prin eforturile autorităților proeuropene ale acestei țări, în Republică continuă cultivarea rusofobiei agresive. Se fac tentative supărătoare, dar absolut nereușite de a le inocula moldovenilor simpli ideea că țara noastră ar fi, citez, «sursa tuturor belelelor» (în original: «Усилиями прозападного руководства этой страны, в Республике продолжается насаждение агрессивной русофобии. Простым молдаванам назойливо, но абсолютно безуспешно пытаются внушить, что наша страна якобы, прямая цитата, „является источником всех бед и несчастий”»), a spus aceasta.
În calitate de exemplu, reprezentanta oficială a MAE din Rusia a evocat declarațiile lui Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, făcute la 11 septembrie, în cadrul summitului parlamentar „Platforma Internațională Crimeea” de la Kiev „Speakerul Parlamentului Igor Grosu a declarat că «Moldova încă de la începutul anilor 90», chipurile așa a spus el, «combate războiul hibrid purtat de Rusia» care are drept scop, citez «să inoculeze frica şi neîncrederea în stat, în instituţii, să semene discordie și ură între cetăţeni»” (în original: «Спикер парламента Игорь Гросу заявил, что “Молдавия еще с начала 90-х”, будто бы, он так сказал, “борется с российской гибридной войной”, цель которой, дословная цитата, “вселить страх и недоверие к государству, к институтам, посеять между гражданами раздор и ненависть”»), a punctat Zaharova.
Un alt exemplu de rusofobie a servit pentru Zaharova știrea ce anunța că în Moldova au fost închise postul de televiziune CANAL 5 și postul de radio Maestro FM, care, potrivit autorităților moldovenești, au conexiuni cu Plahotniuc și Șor. „La 10 septembrie a fost retrasă licența companiei proprietarului postului de televiziune CANAL 5 și a postului de radio Maestro FM. În total, de la sfârșitul anului 2022, în Moldova au fost blocate 16 posturi tv de limbă rusă și peste 60 de resurse de internet” (în original: «10 сентября отозвана лицензия у компании владельца телеканала CANAL 5 и радиостанции Maestro FM. Всего с конца 2022 года в Молдавии заблокировано 16 русскоязычных телеканалов и свыше 60 интернет ресурсов»), a declarat ea.
Constatările făcut de Zaharova au fost preluate și distribuite activ de unele surse pro-ruse din Moldova: site-urile Evedomosti, Moldova-news, canalele de Telegram Первый в Молдове, Гражданин, MOLDOVA Live și mai multe conturi de Facebook.
Posturile au fost închise nu din cauza limbii în care emit acestea
La 10 septembrie curent, s-a anunțat că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională a suspendat activitatea companiei MEDIA CONTENT DISTRIBUTION, căreia îi aparţin postul de televiziune CANAL 5 şi postul de radio Maestro FM. Decizia a fost publicată pe site-ul Guvernului R. Moldova. În document este specificat că pentru unul dintre administratori (Golban Cătălin) au fost prezentate informaţii doar de pe două conturi bancare dintre cele 19 (nouăsprezece) deţinute. Pentru unicul beneficiar efectiv declarat (Lienț Vitalii), compania a menţionat că acesta nu deţine conturi bancare în Republica Moldova şi nici în Ucraina. Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională a apreciat acest fapt ca fiind ciudat şi care denotă caracterul fictiv al tranzacţiei de înstrăinarea a companiei, drept scop fiind camuflarea beneficiarului efectiv real. Datele prezentate în cadrul şedinţei indică asupra transmiterii gestiunii companiei de la grupul Plahotniuc către grupul Şor.
Printr-o altă decizie a sa, aprobată în martie 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională a lăsat fără acte permisive compania care deține postul de televiziune Canal 5, „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.
De altfel, pe site-ul postului tv CANAL 5, la rubrica Politică, apar preponderent știri cu tentă negativă despre Uniunea Europeană, pe când Ilan Șor și adepții săi sunt reflectați în contexte pozitive.
Astfel, Maria Zaharova induce în eroare când încearcă să prezinte lucrurile într-o manieră care ar sugera promovarea „rusofobiei” în R. Moldova. Exemplele evocate de aceasta sunt distorsionate şi interpretate, la fel cum a fost şi exemplul cu declaraţia ei despre rusofobie care se baza pe informația despre închiderea unor posturi tv de limbă rusă.
În Republica Moldova activează numeroase posturi tv și radio de limbă rusă
În R. Moldova există mai multe posturi de televiziune și de radio cu conţinut în limba rusă. Din noiembrie 2022, furnizorii de servicii media sunt obligaţi să transmită programe audiovizuale locale în limba română în proporție de cel puțin 80%. Excepţie vor face doar furnizorii media ale căror servicii media audiovizuale sunt destinate minorităţilor etnice din unităţile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică reprezintă o pondere majoritară şi care au obligaţia de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie de cel puţin 25% în limba română, precum şi programe audiovizuale de producţie proprie în limba minorităţii respective. Respectiv, declarația Mariei Zaharova despre blocarea sau închiderea „posturilor tv de limbă rusă” (în original: «русскоязычных телеканалов») nu este decât o dezinformare.
Vom nota că la 16 decembrie 2022 Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat decizia privind suspendarea licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune – TV6, Orhei TV, Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova. Decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”. CSE și-a fundament decizia inclusiv pe rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului, implicit pe sancțiunile aplicate de acesta „pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Posturile TV respective erau controlate de persoane fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale. Vom menționa că nu toate aceste posturi emiteau în limba rusă.
La 30 octombrie 2023, la recomandarea Serviciului de Informație și securitate (SIS), CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) care promovează interese străine. Premierul Dorin Recean a scris la acel moment că aceste televiziuni „sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor unindu-și unit eforturile pentru a destabiliza situația din R. Moldova”. Atunci nu exista nicio mențiune despre chestiunea lingvistică, or toate posturile TV care s-au pomenit cu licența de activitate suspendată emiteau și în limba română.
Maria Zaharova și falsurile despre R. Moldova
Portalul Stopfals.md a scris în repetate rânduri despre declarațiile false făcute de reprezentanta oficială a MAE din Rusia, Maria Zaharova. Este vorba, printre altele, de „limba moldovenească”, integrarea în UE, atragerea R. Moldova în război sau Unirea cu România. Ea a lansat şi numeroase declaraţii despre pretinsa rusofobie din R. Moldova.
Constantin Hairetdinov,
Stopfals.md