Mămăliga ca la Bădiceni / „Ghidul bucatelor tradiţionale din raionul Soroca”

0
88

Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.

I n g r e d i e n t e :
• 3 pahare făină de porumb
• 6 pahare apă
• 2 linguri de unt
• sare

P r e p a r a r e :
Într-un ceaun se pune apă cu sare la fiert. Când începe să fiarbă apa adăugați făină de porumb în același timp amestecați bine cu lingura să nu se facă cocoloașe. Lăsați să fiarbă la foc mediu, amestecând periodic cam 3-4 minute, după care începe să se facă groasă, trebuie amestecată cu un melesteu. O lăsați să fiarbă așa groasă la foc mic cam 10 minute. După acest timp mai amestecați o dată și apoi cu lingura presați bine deasupra, marginile le apăsați mai tare.
Se unge deasupra cu unt să nu facă crustă și neteziți bine. O mai lăsați pe foc mic 5 minute. Răsturnați ceaunul pe un platou de lemn. În ceaunul de mămăligă de obicei la noi se toarnă lapte cu puțină sare și se fierbe. Când a fiert se rad bine pereții ceaunului și asta-i desertul – lapte cu mămăligă. Mămăliga se servește cu brânză, smântână, scrob, jumări, pește prăjit cu mujdei. Este bună chiar și cu gem.

Amintim că în luna decembrie la Soroca a avut loc lansarea Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca, eveniment organizat de Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca. Publicația a adunat în ea rețete și modul de preparare a bucatelor populare și în ținutul Sorocii, dar și alte informații utile atât pentru turiști cât și pentru localnici. Autor de proiect este Marina Omelcenco, coordonator Petre Popa, iar redactor și autorea majorității fotografiilor, Ludmila Talmazan. Ghidul poate fi descărcat integral de AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.