A fost numit locul cu cel mai curat aer de pe Pământ, dar imposibil de locuit. Ghicești care este acest loc? Cercetătorii au obținut un rezultat destul de previzibil și explicabil.
Se consideră că dacă undeva pe Pământ a rămas aer cu adevărat curat, cel mai bine este să-l căutăm în munți. De obicei, acolo nu există fabrici, și de asemenea sunt foarte puține așezări umane, ceea ce înseamnă că nu există emisii antropogene în atmosferă și nici praf, iar microorganismele patogene nu supraviețuiesc datorită radiațiilor solare active și presiunii scăzute. Totuși, cum au descoperit cercetătorii australieni, pentru a găsi aer curat trebuie să ne îndreptăm către un loc complet diferit.
Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au numit locul cu cel mai curat aer de pe planetă – s-a dovedit că este spațiul deasupra Oceanului de Sud, care înconjoară Antarctica. Concluziile cercetătorilor sunt reflectate într-un articol publicat în revista Climate and Atmospheric Science.
Starea atmosferei a fost analizată cu ajutorul observațiilor prin satelit: s-a dovedit că puritatea cristalină a aerului deasupra oceanului este determinată nu doar de faptul că în această locație nu există urme de activitate umană, ci și de activitatea fitoplanctonului.
Un alt factor care a influențat calitatea aerului a fost norii – Oceanul de Sud este considerat cel mai noros loc de pe planetă, exact aici meteorologii înregistrează cel mai frecvent ploi și ninsori. După cum explică cercetătorii, ploile abundente spală din aer orice particule poluante.
La aceeași concluzie a ajuns în 2020 și un grup internațional de oameni de știință, care a publicat rezultatele cercetării în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ecologiștii au concluzionat că teritoriul înconjurător Antarcticii este cel mai curat de pe Pământ. Una dintre principalele motive pentru aceasta este faptul că oamenii nu pot ajunge ușor acolo, fie pe cale maritimă, fie aeriană.
Poluarea crește riscul apariției unor boli și provoacă multe decese
Datele OMS arată că șapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării, ceea ce o transformă într-o problemă majoră de sănătate publică.
Studiile au arătat că poluarea creşte masiv riscul de boli cardiace, accidente cerebrale şi cancer pulmonar.
Peste 80% dintre persoanele care trăiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri poluare a aerului care depășesc limitele OMS.
Totodată, așa cum au arătat cercetări anterioare, poluarea aerului poate trece granițele geografice și poate afecta oamenii aflați la o distanță chiar și de o mie de kilometri.