Legalizaţi armele!

0
253

De la începutul acestui an, 12 arme deţinute ilegal de către locuitorii raionului Soroca au fost ridicate de poliţie. Pentru evitarea unor eventuale incidente cu utilizarea armelor de foc şi pentru a oferi deţinătorilor de arme ilegale posibilitatea de a ieşi din anonimat şi a legaliza armele, pe teritoriul întregii ţări se desfășoară campania “Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”. Campania lansată la începutul lunii noiembrie de Inspectoratul General de Poliţie îşi propune de a ajuta forțele de ordine din Republica Moldova să informeze publicul despre metodele de legalizare și predare a armelor deținute ilegal și de a facilita colectarea armelor deținute ilegal și nedorite, a dispozitivelor explozive, materialelor de artilerie și a altor muniții aferente deținute de populație. Totodată, campania are ca scop creșterea nivelului de conștientizare a pericolului asociat armamentului ușor și armelor de calibru mic.

Activităţi de informare a populaţiei şi depistare a deţinătorilor de arme ilegale sunt petrecute şi la Soroca, ne-a comunicat Dan Ursu, inspector superior supraveghere armament şi alte activităţi licenţiate la Inspectoratul de Poliţie Soroca. „Toţi ofiţerii de sector care deservesc satele şi oraşul Soroca au pliante pe care le împart cetăţenilor, poartă discuţii cu aceştia zi de zi, rugându-i să ofere informaţii privind persoanele care deţin arme ilegal. Sau dacă ei deţin o armă ilegal să o predea benevol”, ne comunică inspectorul.

dsc_0632

Potrivit sursei, armele predate, conform procedurii legale, se verifică în registrul de evidenţă a armelor în ţară, dar şi la nivel internaţional la capitolul implicării acesteia în crime. „MAI lucrează în sistemul internaţional, verifică dacă nu au fost comise careva infracţiuni cu arma dată şi peste hotarele RM. Dar dacă arma a fost de la bunic lăsată sau găsită, dacă cu aceasta nu s-a săvârşit nicio infracţiune, cetăţeanul poate tece revizia tehnică pentru a confirma că aceasta întruneşte condiţiile tehnice din punct de vedere legal, atunci cetăţeanul o poate înregistra şi deveni posesorul armei.

Totodată, şi cetăţeanul care vrea să deţină arma legal trebuie să îndeplinească condiţiile legale pentru a putea intra in posesia armei”, menţionează domnul Ursu.

Campania se referă la arme cu ţeavă lisă (armele pentru vânătoare), arme cu ţeavă ghintuită (arme pentru autoapărare precum pistoalele), dar şi la muniţii.

Predarea benevolă a armelor deţinute ilegal este o posibilitate pentru posesor de a scăpa de răspundere penală, or dacă arma va fi depistată şi ridicată de poliţie, posesorul riscă amendă sau câţiva ani de închisoare, spun oamenii legii. „Beneficiile persoanelor care predau armele benevol constă în faptul că ea nu este atrasă la răspundere nici contravenţional, nici penal. În cazul în care poliţia deţine informaţii că un cetăţean deţine o armă ilegal şi aceasta este ridicată de către poliţia criminală, de inspectorul superior supraveghere a armelor sau inspectorul de sector, atunci cetăţeanul nu mai are dreptul să o legalizeze. Deci o poţi legaliza doar dacă o predai benevol la IP şi întruneşti condiţiile menţionate”.

CampanieDe la începutul anului, 12 arme de foc au fost ridicate de poliţie în baza informaţiilor parvenite la IPS şi doar în alte trei cazuri cetăţenii au predat benevol armele deţinute ilegal. Majoritatea armelor sunt din categoria cu ţeavă lisă. Potrivit poliţiei, de obicei posesorii de arme sunt bărbaţi.

„Dacă depistăm o armă cu ţeavă lisă care nu a fost implicată în contravenţii, atunci deţinătorul va fi tras la răspundere contravenţională. Potrivit art. 361, alin. 4 Cod Contravenţional, „Procurarea, păstrarea, repararea armelor neînregistrate în modul stabilit de lege sau fără documente de proprietar se sancţionează cu amendă de 100-150 u.c.”. Iar dacă la domiciliul unui cetăţean găsim o armă cu ţeavă ghintuită şi muniţii, atunci respectivul este atras la răspundere penală conform art. 290, alin 1 Cod Penal — „Purtarea, păstrarea, fabricarea, repararea sau comercializarea armelor şi muniţiilor, sustragerea lor cu excepţia armelor de vânătoare cu ţeavă lisă sau a muniţiilor fără autorizaţia corespunzătoare se pedepseşte cu amendă în mărime de 300-600 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore sau cu închisoare de până la 3 ani”, precizează inspectorul.

Cum poţi preda armele benevol?

– Apelează la 902 şi anunţă intenţia de a preda benevol o armă.

– Evită deplasarea şi transportarea personală a armei şi muniţiilor.

– Solicită intervenţia poliţiei în cazul depistării obiectelor explozibile suspecte.

– Dacă deţii sau ai depistat o armă ori un obiect cu potenţial explozibil, solicită intervenţia poliţistului la locul depistării sau depozitării acestuia.

În cazul în care cetăţeanul predă benevol arma, aceasta este remisă spre armurier, la Chişinău, care verifică starea tehnică a armei. Dacă arma întrunește condiţiile legale şi este bună din punct de vedere tehnic, atunci deţinătorul o poate legaliza. „În asemenea cazuri persoana trebuie să întrunească, la rândul ei, un şir de condiţii: să nu fie anterior judecată, să treacă o comisie medicală, să deţină la domiciliu un safeu bine întărit de perete, să achite taxa de stat. Totodată, este solicitată o caracteristică a persoanei de la autorităţile publice locale şi de la ofiţerul de sector. Apoi verificăm forma 246 (antecedente penale) şi verificăm dacă persoana nu este în vizorul poliţiei, să nu aibă conflicte cu legea”, explică Dan Ursu. În cazul în care cetăţeanul doar predă arma fără să o legalizeze, aceasta este verificată la capitolul provenienţă ori se caută posesorul ei. După investigaţiile respective, dacă nu este găsit posesorul, dacă nu întruneşte condiţiile tehnice, se face un act de lichidare a acesteia şi arma pleacă la topit.

dsc_0643

Deţinerea legală a unei arme sporeşte răspunderea posesorului, dar uneori au loc incidente şi printre cei care au legal în posesie o armă, spune poliţistul. Astfel, recent, un posesor de armă a rămas fără aceasta, iar în rezultat dreptul de a deţine arma i-a fost retras, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal. „În acest an un cetăţean a uitat arma deţinută legal în maşina personală, de unde i-a fost sustrasă. Nu pot spune că a făcut-o din neatenţie, pentru că un posesor legal de armă trebuie să cunoască şi să respecte cerinţele de utilizare a armei. Arma se păstrează doar în safeu sau în toc. Persoanele care au sustras arma au fost reţinute, iar posesorului de armă i-a fost intentat dosar penal pentru neglijenţă cu arma. Judecata va decide dacă acestuia îi va fi aplicată o amendă sau până la 3 ani de închisoare. Totodată, conform legii, el nu mai poate fi posesor legal de armă pe un termen de cinci ani”, a menţionat domnul Ursu.

Potrivit poliţiei, pentru evitarea incidentelor cu implicarea armelor de foc, deţinătorii acestora sunt în vizorul oamenilor legii, astfel frecvent poliţia desfăşoară întruniri cu ei, împarte pliante informaţionale, iar înainte de fiecare vânătoare efectuează discuţii instructive privind regulile de siguranţă. Totodată, posesorii de arme sunt verificaţi frecvent de inspectorii de sector care tot poartă discuţii de profilaxie în acest sens, mai spune sursa.

Campania lansată la începutul lunii noiembrie de Inspectoratul General de Poliţie îşi propune de a ajuta forțele de ordine din Republica Moldova să informeze publicul despre metodele de legalizare și predare a armelor deținute ilegal și de a facilita colectarea armelor deținute ilegal și nedorite, a dispozitivelor explozive, materialelor de artilerie și a altor muniții aferente deținute de populație. Totodată, campania are ca scop creșterea nivelului de conștientizare a pericolului asociat armamentului ușor și armelor de calibru mic.

Articolul precedent„Dava” – încă cinci „boabe” ruşinoase!
Articolul următor26 de soroceni au fost încorporaţi în Armata Naţională

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.