Lansări de carte
Celebrul citat de Albert Einstein spune: „ Încearcă nu să fii un om de succes, ci un om de valoare”. Dacă, să fiu sinceră, abia când se născuse gândul de a scrie prefața la această poveste, cunoscând prea bine autoarea, am văzut-o aureolată de „imaginea” acestei sintagme, găsind-o ascunsă în definiția unei valori. Poate, de aceea că o copilă atât de sinceră și inocentă, nu-și dorește lauri, nici slavă, pentru că ea însăși, prin esență, reprezintă o Valoare, chiar dacă este la o vârstă de îmbobocire, căci are numai 11 ani. Acest muguraș se desface încet, nesilit de nimeni, urmându-și parcursul său liniștit, dar ferm, condimentându-l în fiecare zi cu emoții noi, cu trăiri, cu impresii, desfăcându-și floarea într-o armonie perfectă cu natura și tot frumosul, care o înconjoară.
Valorile sunt lucrurile, pe care le consideram a fi importante, în felul în care trăim. Sunt acele puncte de reper care ne determină prioritățile și ne fac să înțelegem, dacă viața noastră este sau nu așa cum ne-am dori să fie. Pentru Ilinca Pînzari, fata cu har dumnezeiesc de a așterne cuvântul pe hârtie, viața este precum își dorește ea să fie, pentru că merge prin astă viață cu dragoste de frumos, de artă, de culoare, de valori umane, de lucruri sfinte. Pentru ea fiecare cuvânt este o magie, o operă de artă, este acel respiro, care îi oferă supremația de a mânui cu multă măiestrie pana scriitoricească.
…Născută în orașul Drochia, în familia lui Alexei și Nelly Pînzari, a fost crescută de mică cu dragoste de valori, de oameni, de natură, din care și-a alimentat sufletul, luând o doză bună de inspirație, imaginație, care a generat, puțin mai târziu, pasiunea față de poezie. A început a scrie la 9 ani, culegând cu dragoste fiecare vers, doinit din sufletul ei frumos, înnobilat de bunătate, empatie, sinceritate. După ce a scris mai multe poezii, le-a inserat frumos în prima ei broșură, după care au urmat și alte creații, inspirate din tematici diverse: baștină, mamă, Patrie, dor, dragoste de natură, de valori eterne și credință. I-a plăcut de mică să citească mult, să deseneze, să scrie compuneri, texte lirice, proză, să iasă la plimbări în natură pentru a căpăta inspirație, să călătorească, să cânte la pian, fiind implicată și în diverse proiecte de dezvoltare personală. Are și o voce frumoasă, moștenind talentul de la tatăl Alexei și bunicele sale. Dar o pasiune aparte a fost întotdeauna dragostea față de Natură, fiind și sursa principală de inspirație. Fiind o fire creativă, însetată de noi cunoștințe, a explorat frumosul din jurul ei, trecându-l prin sufletul de copil, cu multă afecțiune, pentru tot ce este firesc. Este o fire blândă, dar totodată, ambițioasă și îndrăzneață, a spus mereu adevărul, transformat magic într-o lume de poveste. Am spus toate acestea, ca să înțelegeți cât de talentată artistă a cuvântului este Ilinca Pînzari, care, la o vârstă atât de fragedă a reușit să cucerească suflete, călite de povara timpului, pentru a-i citi creațiile cu mult interes, pentru a medita profund asupra sensului profund al cuvintelor.
„Călătoria Isadorei în Regatul Toamnei” este o operă fantastică, născută din imaginația inepuizabilă a tinerei prozatoare, decorată rafinat cu un limbaj metaforic și un bogat arsenal de figuri stilistice, menite să invoce un drum promițător în lumea literaților. Lumea poveștilor o inspiră pe Ilinca, în pornirea sa de a cunoaște această lume, purtând-o pe aripile imaginației, care nu are început și sfârșit.
Nu voi dezvălui aici conținutul acestei povești minunate, căci aș vrea tare mult să o citiți și, cine știe, poate ați dori să o invitați și cu o prezentare, de ce nu?
Recent, am fost onorată să moderez această primă lansare, trăind clipe de împlinire sufletească, fiind organizată în incinta Centrului de Creație a Copiilor Drochia. Invitații au fost salutați de Tamara Cucuietu, directoarea Centrului de Creație, adresând și un mesaj de felicitare protagonistei evenimentului, menționând că lansarea acestei minunate opere în proză, este un succes irevocabil. Oaspeții prezentării au fost elevii clasei a IV-a, de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, ghidați de învățătoarea Rodica Golban. Copiii au participat la un recital și un colaj de ghicitori la tema toamnei, citind și versuri pe roluri, după care a urmat prezentarea poveștii „Călătoria Isadorei în Regatul Toamnei”, susținută de o prestanță deosebită a Ilincăi Pînzari. Autoarea a citit și câteva poezii proprii din colecția de scrieri literare, fiind decernată la finele prezentării cu Diplomă de Gratitudine, pentru debutul de succes. De asemenea, alese cuvinte și o Scrisoare de mulțumire au mers către Ludmila Tetco, profesoara Ilincăi la Art Studio „Curcubeu”, pentru contribuție și mentorat în realizarea ilustrativă a cărții. De altfel toate desenele, ce au însoțit fiecare capitol al poveștii, au fost realizate chiar de autoare, ea fiind și o talentată pictoriță. La finele prezentării copiii au făcut poze la rama decorată frumos, în stil autumnal, după care autoarea a semnat autografe, pentru primii cumpărători ai cărții: Ilinca Bunescu și Daniel Furtuna, băștinași din satul Chetrosu, care au procurat câte o carte pentru biblioteca personală. Ilinca a dăruit o carte pentru clasa a IV-a și una pentru biblioteca școlară IPLT „Ștefan cel Mare”, în semn de recunoștință, pentru cei care au împărtășit succesul primei lansări de carte. La întâlnire au fost prezenți și membrii HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor, dar și de la HUB (filiala Șuri, Sofia și Chetrosu). A fost o zi plină de emoții tari, dar și de bucuria succesului unei tinere și promițătoare prozatoare, Ilinca Pînzari, cea care va păstra pentru mulți ani înainte această frumoasă experiență, ce va rămâne o amintire memorabilă despre primul său debut literar. Bravo, Ilinca și undă verde în lumea fascinantă a literaturii!
Ala BUGAI, autoare la prefața cărții, Licențiată în Filologie, Licențiată în Arte, coordonatoare HUB, Centrul de Creație