La vremuri noi (pandemice), regulamente noi (anti-pandemice)

0
48

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat Reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. Documentul stabilește obligațiile organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, cadrelor de conducere și didactice din instituțiile de învățământ pentru desfăşurarea noului an şcolar, transmite MOLDPRES.

Regulamentul MECC este structurat în compartimente ce prevăd managementul organizării anului de studii 2020-2021, aspecte specifice de management educațional, modele pentru organizarea procesului educațional în anul de studii 2020-2021 în contextul epidemiologic de COVID-19. Printre altele, documentul stabilește, de comun cu instituțiile abilitate din teritoriu, modalitatea de evaluare a gradului de pregătire a instituțiilor de învățământ pentru activitate în condițiile epidemiologice de COVID-19; organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ; asigurarea funcționalității instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță; atribuțiile conducătorului instituției de învățământ; organizarea procesului educațional la disciplinele școlare etc.

De asemenea, actul stipulează condițiile de funcționare a instituțiilor de învățământ în situaţii epidemiologice generate de infecția COVID-19, care sunt stabilite în conformitate cu deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP), Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). „În contextul epidemiologic de COVID-19, respectarea instrucțiunilor sanitaro-epidemiologice aprobate de către CNESP, CTESP, MSMPS, ANSA sunt obligatorii în selectarea oricărui model de organizare a procesului educațional”, indică regulamentul.

„Vom asigura o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi, pentru informare, consultare şi decizii. Părinţii au un rol esenţial în grija noastră comună pentru sănătatea copilului şi în triajul epidemiologic zilnic ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă trimiterea sau nu a acestuia la şcoală”, a relevat ministrul de resort Igor Şarov. Anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus mai multe metode pentru reluarea procesului de studii în anul şcolar 2020-2021, ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice, a întreprins mai multe măsuri pentru dotarea şcolilor din ţară, inclusiv a elevilor şi pedagogilor, cu echipament IT în caz de studii online şi a desfăşurat achiziţiile necesare pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu dezinfectanţi, produse de igienă, utilaj bactericid ş.a.

Din cauza pandemiei, elevii, preşcolarii şi studenţii au fost în regim de carantină, începând cu data de 11 martie, studiile fiind făcute în regim online. Din acelaşi motiv, în acest an au fost anulate examenele naţionale de absolvire.

 

 


Articolul precedentCOVID-19: + 100.000.000 de săraci
Articolul următor100.000 de măști chirurgicale, 20.000 de viziere și 500.000 de perechi de mănuși pentru lucrătorii medicali și polițiștii de frontieră
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.