La Vasilcău, Cosăuți, Trifăuţi si Egoreni, cu sprijinul guvernului Suediei, au fost instalate tomperoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor

0
342

Locuitorii satelor din nordul Republicii Moldovei spun NU poluării cu deşeuri din plastic. În gospodăriile din Vasilcău, Soroca, au fost instalate tomberoane pentru colectarea selectivă, în cadrul unui proiect susţinut financiar de guvernul Suediei.

Oamenii au fost instruiţi cum să trieze corect deşeurile dar şi despre pericolul plasticului pentru mediu.

Nina Cioca locuieşte chiar în centrul satului Vasilcău. Până nu demult, îşi depozita gunoiul nesortat la poartă, după care îl transporta la gunoistea de la marginea localităţii. Acuma femeia este printre primii beneficiari ai unui tomberon special destinat  reciclării plasticului.

NINA CIOCA, locuitoare s. Vărăncău, r. Soroca: „Aici, înăuntru are informaţii ce am putea ca să depozităm în  tomberon.Întotdeauna ne uitam la lucruri pozitive,  frumoase în Europa cum se fac, şi la noi, nu. Uite că au ajuns vremurile  şi vin şi la noi, în Moldova, şi încet, probabil, fiecare localitate  vom trece şi noi la o viaţă curată.”

Localnicii  au învăţat despre cât de nociv sunt deșeurile din plastic pentru natură  și cât de utilă este sortarea corectă a gunoiului. De la poartă, gunioiul va fi luat de angajații unei întreprinderi creată recent special pentru acest scop.

ANDREI SLIVINSCHI, angajat întreprindere: „Până ce, vedem care vor fi beneficiarii, să împărţim tomberoanele. Pe urmă va fi un grafic precis, într-o zi anumită.”

Pentru  inceput au fost împărțite 146 de tomberoane, prea putine pentru toate  curţile din sat. Administraţia locală promite, însă, să mai procure pubele, astfel încât toate gospodăriile să poată sorta deșeurile.

TUDOR GOLUB, primarul s. Vasilcău, r. Soroca: „Realmente avem vreo 500 de gospodării. Sperăm că, pe parcurs, o să reuşim să atragem alte invstiţii pentru a acoperi şi restul gospodăriilor.”

În cadrul proiectului au fost distribuite tomberoane si in alte 3 localitati – Cosăuți, Trifăuţi si Egoreni.

VALENTINA JAMBA, preşedinte organizaţie de mediu, Soroca: „Înainte de asta, trei luni în şir noi am făcut adunări şi prin mahala,  şi prin instituţii unde am explicat cum trebuie de făcut, de ce trebuie de făcut, care este beneficiul nostru , a oamenilor şi majoritatea au  acceptat.”

Proiectul “Dezvoltarea procesului de gestionare și colectare a deșeurilor” face parte din Programul de Granturi Mici lansat de Centrul Național de Mediu, prin susținerea financiară a Guvernului Suediei. Pentru localitatea Vasilcau au fost alocați 180 de mii de lei.

Articolul precedentCazul de presupus abuz sexual al unei fetițe de 1 an și 7 luni – în vizorul ministrei Ala Nemerenco
Articolul următorÎn urma ciocnirii dintre un microbuz și o camionetă, 10 persoane au avut de suferit
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.