La Țîra se mai păstrează tradiția sfințirii fântânilor de Sfinții Apostoli Petru și Pavel / GALERIE FOTO

0
198

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în preajma sărbătorii Sfințiilor Petru și Pavel, în satul Țîra din raionul Florești, să se sfințească fântânile din toate gospodăriile din sat.

De aproximativ 40 de ani, localnicii păstrează acest obicei, astfel în apropiere de această sărbătoare, ei curăță și amenajează fântânile cât mai frumos pentru a fi sfințite.
Localnicii satului Țîra, ne-au povestit cu mândrie și bucurie despre originea obiceiului dat, cum se pregătesc pentru această sărbătoare și care este ritualul de sfințire a fântânilor.

“Încă de când slujea în biserica din sat părintele Mihail Orgheian, a luat naștere această tradiție, de a sfinți fântânile în fiecare an de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel. Bine, rău, cum era…

Fiodorovici Maria: ”Într-un an chiar pe ploaie, preotul a mers și a sfințit fântânile. De acum slujește preotul Gheorghe Revenco și tot continuăm acest obicei. E o sărbătoare a satului și fiecare gospodar se pregătește pentru acest eveniment frumos. În ritualul de sfințire a fântânilor, pe lângă rugăciunea rostită, preotul aruncă sare în fântână, pentru curățarea apei.”
Popovschi Evghenia: „Pentru ritualul de sfințire a fântânii, noi pregătim sare, făină, colaci, lumânări, o căldare cu apă, de asemenea plăcinte și alte bucate pentru a servi cu vecinii.”
Șarai Maria: „Încă pe timpuri, administrația ne dădea materiale pentru amenajarea fântânilor, acum ,însă, le îngrijim singuri.”
Vlas Valentina: „Îndemn tinerii să facă fântâni și să fie sănătoși să le îngrijească, fiindcă este o faptă bună. Dacă nu îngrijim fântânile, este mare păcat. Eu știu de la părinții mei, că de mici ne-au spus să păstrăm fântânile curate.”

Bulai Svetlana: „Este foarte greu fără apă, deși avem apă de la apeduct, anume apa din fântână este cea mai bună, rece și sănătoasă.”

Pentru a consuma apă curată, este nevoie de curățarea fântânii, care se face fie folosind o pompă, fie manual. După ce fântâna a fost curățată, când apa ajunge la nivelul obișnuit, se face dezinfecția fântânii cu substanțe clorigene sau orice altă substanță dezinfectantă, care are aviz sanitar de folosire în acest scop.

Reporter: Ina Rîbalchin, Florești

 


Articolul precedentCât zahăr se pune la vișinată pentru a obține aroma perfectă. Cantitatea ideală pentru un kilogram de fructe
Articolul următorMeteo: săptămâna aceasta începe în nota cum s-a terminat săptămâna trecută – cu temperaturi infernale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.