La Soroca s-a încheiat tabăra fotografică, susținută de experții de la National Geographic

0
72

Ieri a avut loc prezentarea finală a lucrărilor celor 20 de tineri fotografi, participanți la tabăra fotografică, organizată de Internews în Moldova, în parteneriat cu National Geographic Society, în perioada 16-20 aprilie, la Soroca. La eveniment au fost prezenți Karen Hilliard, șefa USAID Moldova, Corina Cepoi, director Internews Moldova, experții de la National Geographic, liderii comunităților etnice și alți soroceni, care s-au oferit să susțină proiectul și care s-au regăsit printre fotografiile realizate de tineri. 

Află mai multe detalii aici: Soroca găzduiește tabăra fotografică organizată de Internews și National Geographic

“Felicitări pentru că ați reușit să învățați de la cei mai buni, și anume să comunicați vizual, prin intermediul fotografilor. Sunt deprinderi și cunoștințe unice pentru Republica Moldova. Mulțumesc sorocenilor care și-au deschis inimile și casele, pentru niște persoane băgărețe, cum sunt fotografii, și din partea celor care au simțit ospitalitatea voastră. Prin acest proiect, s-a reușit să se creeze punți vizuale între comunități și să fie unite prin imagini”, a spus Corina Cepoi, directorul Internews Moldova.

Karen Hilliard, șefa USAID Moldova, a declarat că proiectul scoate în evidență diversitatea etnică a țării, iar fotografia are un rol important în economia națională și mondială. “Evenimentul a fost posibil grație implementării proiectului “Media-M” organizat de Internews în Moldova. Scopul acestuia este să sprijine media independentă din Republica Moldova și să crească calitatea produselor media, pentru a garanta diversitatea suselor și libera opinie. De asemenea, proiectul mai are și alte scopuri, precum să implice și să ofere posibilitatea tinerii generații să practice jurnalismul de calitate, precum și să reamintească despre importanța fotografiei în domeniu. Fotografia este o parte importantă a industriei din întreaga lume, iar pentru tineri este util să deprindă această abilitate”.

“Lucrăm în parteneriat cu Internews de mulți ani, și în țări precum Pakistan, Washington și altele. Mulțumim inclusiv Ambasadei SUA în Moldova pentru asistența oferită” a declarat Matt Moyer, fotograf la National Geografic.

El a mai spus pentru Observatorul de Nord că scopul proiectului a fost atins, luând în considerare calitatea fotografiilor realizate de tineri, înainte și după participarea la tabără. “Am reușit să adunăm oameni diferiți și să formăm o echipă, o familie. Totodată, sincer vorbind, am dorit să contribuim la crearea unei lumi mai bune, prin comunicare și povestindu-ne istorii de viață. Aici, în Soroca, cel mai mult m-au impresionat oamenii, conxiunile pe care am reușit să le creăm. Momentele de rămas bun sunt cele mai emoționante…”, spune Matt, care lucrează în calitate de fotograf timp de 24 de ani, iar la National Geografic din anul 2003. Aceasta nu este prima tabără la care participă, și după spusele sale, fiecare a fost specială în felul ei.

Un alt expert de la National Geographic, Dominic Bracco, a mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și receptivitate. “Este suprinzător faptul că într-un timp atât de scurt tinerii și gazdele au reușit să creeze relații de prietenie, foarte calde”, a menționat el.

Momentul culminant pentru tinerii fotografi, dar și neașteptat, a fost înmânarea aparatelor de fotografiat, oferite cadou din partea organizatorilor. Mulți din ei nu s-au așteptat la un asemenea dar.


“Am avut un schimb de experiență nemaipomenit, nu m-am așteptat la o astfel de atitudine, sinceră și pozitivă din partea tuturor. Am învățăt să văd altfel lumea fotografiei și mă bucur că am făcut parte din acest proiect”, ne-a spus Lena Cornea, participantă din Soroca.


În cadrul taberei, tinerii au fost instruiți teoretic și practic despre arta fotografică, inclusiv au avut de făcut și teme pentru acasă.

Potrivit organizatorilor, spre final au fost adunate de la participanți în jur de 30 mii de fotografii.


Alexandru Costin din orașul Rezina: “În urma acestei tabere am învățat cum să redăm prin fotografie o realitate, o poveste a unui om, și nu doar emoții, dar realități pe care oamenii le trăiesc. Este pentru prima dată când trăiesc o asemenea experiență. În viitor ne propunem să organizăm o expoziție a fotografiilor în localitatea noastră”.



“Deodată, când am ajuns aici, mă gândeam că vom învăța mai multe momente tehnice, însă am învățat mai mult decât atât. Fotografia va rămâne ocupația vieții mele, am primit lecții foarte importante pentru mine. Fotografii cu experiență m-au avertizat la ce m-aș putea aștepta, că va fi greu și uneori foarte dureros. A fost important pentru mine să aud aceasta”, afirmă Liubovi Tabunșcic din orașul Ialoveni.



“Alături de jurnalistul Vadim Șterbate, am încercat să le arătăm oaspeților cele mai frumoase și pitorești locuri ale Sorocii. Am mers în mai multe localități, precum Rublenița, Bădiceni, Cosăuți. Am vizitat familiile de romi. Sunt mândră că oamenii care au cutreierat lumea au rămas impresionați de ceea ce au văzut în Soroca. Oamenii au fost deschiși, au povestit istoria vieții lor și cultura noastră de le sate, cred că i-a impresionat cel mai mult”, a spus Iuliana Babcenco, asistent în cadrul proiectului.


National Geographic Photo Camp a fost organizat în cadrul proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews.


Articolul precedentElevii de după gratii
Articolul următorSimţiri din Basarabia (IV)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.