La Soroca nu a fost depistat vibrionul holeric non-01 în apa râului Nistru până la acest moment, potrivit analizelor efectuate de specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Soroca. Cu toate acestea, risc de infectare și de dezvoltare a acestor tipuri de bacterii patogene, în opinia experților, există.
Săptămâna trecută, Centrul municipal de Sănătate Publică din Chișinău, “pentru monitorizarea circulației V.cholerae și altor bacterii patogene în mediul ambiant, pe data de 6 iunie, au fost colectate 3 probe de apă din bazinele acvatice, dintre care una a fost pozitivă (a fost depistat V.cholerae NON 01 în apele râului Nistru)”, se menționează în comunicat.
Liliana Tofan, șefa Secției Diagnostic de Laborator a Centrului de Sănătate Publică Soroca declară că “monitorizarea în ce privește starea apei râului Nistru la indicatorul vibrionul holeric anul acesta a început la 25 mai. La moment au fost colectate trei probe și anume, primele două probe la flora patogenă și altul la vibrionul holeric, care este negativă”.
Vibrionul holeric este un microorganism patogen, care inhalat în organism provocă infecții intestinale. Există vibrionul clasic, din spusele specialistei, care provoacă boala numită holeră. Ultimul caz de infectare în raionul Soroca a fost înregistrat în anul 2002.
“Cel mai des, în bazinele acvatice de la noi se întâlnesc vibrioni neaglutenabili, care de asemenea pot cauza infecții intestinale severe sau ușoare în dependență de starea organismului persoanei infectate”, a mai menționat Tofan.
Cu toate acestea, risc de infectare cu vibrionul holeric non-01 există, în condițiile în care Soroca nu are o stație de epurare, iar apele reziduale sunt eliminate direct în râul Nistru. Astfel, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea diferitor tipuri de bacterii. “Noi monitorizăm periodic starea apei râului Nistru și în caz dacă va fi depistat vibrionul holeric, vom fi lua măsurile necesare și vom anunța populația”, a reiterat ea.
Specialiștii recomandă ca după fiecare scăldat în apele de suprafață, să fie efectuată o baie în apă curgătoare și neapărat cu săpun. În cazul în care apar simptome de infecții intestinale, persoanele sunt rugate să se adreseze la medicul de familie sau la medicul infecționist.