La Soroca a avut loc un atelier de schimb de bune practici în domeniul traficului de ființe umane

0
74

Recent a avut loc ședința regională cu reprezentanții Comisiilor teritoriale privind combaterea traficului de ființe umane, autorităților publice din raionul gazdă, Florești, Șoldănești, Dondușeni, Ocnița și Drochia. Participanții și-au împărtășit experiența despre vizita de studiu care au efectuat-o în luna mai, la atelierul din județul Alba Iulia, România, privind prevenirea traficului de ființe umane și protecția victimelor.

Andrei Țopa, vicepreședintele raionului Ocnița, a menționat în cadrul ședinței că la Alba Iulia persoanele care primesc ajutor social sunt implicate la muncă în folosul comunității. “Potrivit regulilor după care se conduc românii, dacă persoana nu iese la lucru, nu are parte de ajutor social. În Moldova situația este alta. Noi prin acest ajutor promovăm trândăvia”, explică Țopa.

În opinia participanților, victimele traficului de ființe umane sunt integrate mai ușor în comunitate, datorită atelierelor care includ diverse activități și forme de petrecere a timpului liber. Ceea ce i-a impresionat în cadrul vizitei a fost mica comunitate creată în scopul susținerii victimelor traficului de ființe umane.

Ecaterina Berejan, șeful Secretariatului permanent al CN CTFU și moderatoarea ședinței a precizat că întâlnirea de la Soroca este o continuitate a vizitei grupului de lucru în România. “Am hotărât să discutăm despre această întâlnire în cadrul  a cinci ateliere regionale, unul din acestea având loc la Soroca. În cadrul vizitei la Alba Iulia au participat opt raioane din republică. În privința traficului de ființe umane, ar trebui să muncim mai mult la etapa de integrare și de post-integrare, și să nu ne oprim la reabilitare”, a reiterat Berejan.

În România autoritățile publice au resursele financiare necesare pentru a contracta servicii, dar și un mecanism de acreditare a serviciilor. În Republica Moldova acesta abia începe să se formeze, potrivit specialistului.

În cadrul ședinței, Nicolae Graur, reprezentantul Centrului pentru combaterea traficului de persoane, a comunicat celor prezenți care este menirea centrului și activitățile pe care le desfășoară și situația în cazul familiilor cu copii care practică cerșitul.

Despre activitatea Comisiei teritoriale privind traficul de ființe umane ne-a vorbit Viorica Sotnic, reprezentanta Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca, a cărei președinte este Vladimir Nicuța, vicepreședintele raionului Soroca. “La ședințele comisiei prezentăm informații despre situația din raion privind traficul de persoane și încercăm să găsim soluții. Astăzi în raion există un atelier regional la această tematică, privind schimbul de experiență acumulată de către colegii din raioanele Florești, Șoldănești, Dondușeni, Ocnița și Drochia. O atenție sporită acordăm familiilor cu mulți copii, aflate în situații de risc”, spune dânsa. Ea ne-a comunicat că la moment au în vizor două familii rome din Soroca, cu mulți copii.

Printre membrii comisiei fac parte specialiști din diverse domenii, precum învățământ, asistență socială, medici, polițiști și procurori.

Menționăm că, din 19 octombrie startează Săptămâna antitrafic, în care vor fi organizate mai multe activități de prevenire și combatere a traficului de ființe umane în republică, inclusiv la Soroca.


Articolul precedentGala Filmului Românesc pentru Copii ajunge la Soroca
Articolul următorComunele Cremenciug și Golești (România) s-au înfrățit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.