Leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2024 este cu (+6,1%) mai puternic față de perechea valutară EURO&USD comparativ cu prima săptămână din 2023. Este cea mai puternică apreciere a leului din ultimii 8 ani, precedentul record a fost stabilit în 2018, când leul moldovenesc s-a apreciat față de perechea valutară EURO&USD cu 5,8%. espre aceasta scrie, pe pagina sa de facebook, expertul Veaceslav Ioniță.
În 8 ani de zile leul moldovenesc de 6 ori s-a întărit față de perechea valutară EURO&USD și doar de 2 ori s-a depreciat. Cea mai mare depreciere a fost înregistrată în 2021 de (-7,4%).
Comparativ cu anul 2016 în prezent leul moldovenesc este cu (+10,5%) mai puternic.
Cursul oficial la început de an a fost de 19,27 Lei/EURO, cea ce este cu 1,07 lei mai puțin decât acum un an. Doar la început de 2020 Euro a avut o valoare mai slabă față de Leu.
Față de USD leul a început anul cu valoarea de 17,54 Lei/USD sau acum plătim cu 1,63 lei mai puțin pentru un USD decât la început de 2023. De fapt în ultimii 6 ani, doar începutului anului 2023 a gfost o excepție, când USD a avut o valoare mult mai puternică, în rest USD a fost relativ slab pe tot parcursul acesotr ani.
Față de anul trecut leul în prezent este cu (+5,3%) mai puternic decât EURO, cea mai mare apreciere din ultyimii 8 ani. Precedentul record a fost â 2018, când leul s-a apreciat față de EURO cu (+4,9%).
Față de USD, leul a început anul cu (+8,5%) mai puternic decât anul trecut. Este a doau oară în ultimii 8 ani când leul se apreciază față de USD, în rest leul înregistra valoare negative față de USD.
De fapt vorbim despre perturbații pe plan internațional a cursului valutar USD față de EURO, iar leul moldovenesc mereu a fost pe mijloc cu o ușoară tendință de a fi mai aproape de EURO. De aici și fluctuații mai mari față de USD și comportament mai echilebrat față de EURO.
Factorul de bază, care a determinat aprecierea leului în 2023 a fost intrările masive de valută generate de refugiații Ucraineni și celor veniți pe scurtă durată din Ucraina. Acest flux de valută a creat presiuni pe piața valutară, cea ce a dus la aprecierea leului moldovenesc.
Un leu puternic este benefic pentru consumatori, deoarece contribuie la diminuarea inflației, dar este o adevărată catastrofă pentru producătorii locali. Astfel doar agriculturii au suportat sute de milioane de lei pierderi, doar din cauza unui leu puternic.