La ce vârstă se sterilizează pisicile

0
861

Nu prea există nimic mai drăguț pe lume decât un pisoi. Dar, din păcate, nu toți puii de pisică își găsesc un cămin. Pisicile fără stăpân se împerechează între ele sau chiar cu pisici domestice care au acces pe afară. Rezultatele acestor escapade sunt pisoi pe care îi așteaptă o viață mizerabilă pe străzi. Prin castrarea sau sterilizarea pisicii, vei preveni suferința unor suflete nevinovate!

La ce vârstă se sterilizează pisicile?

Din păcate, nu există o regulă generală. Momentul potrivit pentru a steriliza sau castra pisica depinde de mai mulți factori, în principal de stagiul individual al dezvoltării și al rasei. Veterinarul pisicii tale știe cel mai bine care este momentul potrivit pentru operație.

De obicei pisicile ar trebui sterilizate cel târziu atunci când ajung la maturitate sexuală. Acest lucru se întâmplă între șase și opt luni. Dar există și rase de pisici cu maturitate timpurie sau târzie.

Regula de bază e: nu aștepta prea mult! O singură „întâlnire” cu un mascul necastrat poate fi suficientă ca pisica să facă pui.

Pot steriliza pisica mai devreme?

În unele cazuri, pisicile pot fi castrate și mai devreme (la 8-14 săptămâni). Însă această abordare este controversată – există posibilitatea ca sterilizarea timpurie să aibă efecte negative asupra sănătății animalului.

Totuși, se recomandă ca pisicile ce trăiesc în comunități mari să fie sterilizate cât mai rapid (de exemplu, în adăposturile pentru animale). În cazul acestora, castrarea este necesară pentru prevenția reproducerii necontrolate. Dacă te întrebi la ce vârstă se castrează motanii, răspunsul este același ca în rândurile de mai sus.

Castrarea sau sterilizarea pisicilor – care este diferența?

Există o anumită confuzie printre stăpânii de pisici atunci când vine vorba de castrare și sterilizare. Înseamnă cei doi termeni același lucru? Se folosește termenul de castrare pentru masculi și cel de sterilizare pentru femele? Și ce se întâmplă mai exact în timpul procedurii? Hai să elucidăm misterul! E foarte simplu: scopul ambelor proceduri este să facă animalele să nu mai fie fertile, adică să prevină nașterea pisoilor nedoriți.

Cum funcționează castrarea pisicii

Atunci când se castrează pisicile, sunt îndepărtate organele sau glandele ce produc hormoni – la masculi testiculele, iar la femele ovarele. În cazul masculilor, se deschide scrotul printr-o incizie mică, se leagă căile spermatice și vasele de sânge și se îndepărtează testiculele.

La femele, procedura este mai complexă, pentru că trebuie deschis peretele abdominal pentru a îndepărta ovarele. Nu este neobișnuit ca veterinarul să îndepărteze și uterul, mai ales dacă pisica e dusă la castrat foarte târziu. Operația nu e complicată, dar e mai invazivă (și mai scumpă) decât cea de la motani.

Dacă dorești să-ți sterilizezi pisica, primul pas este să contactezi medicul veterinar. E o procedură standard, care poate fi făcută de majoritatea veterinarilor.

Ce complicații ar putea apărea?

Ca în cazul oricărei alte proceduri chirurgicale, pot apărea complicații în timpul și după castrare. Cele mai importante trei riscuri sunt:

  • Riscul dat de anestezie: anestezia este întotdeauna asociată cu un anumit grad de risc. De aceea, medicul veterinar va examina cu atenție pisica înainte de procedură și va verifica dacă aceasta poate tolera anestezicul.
  • Sângerări: vasele de sânge ale ovarelor sau ale testiculelor sunt legate cu așa-numitele ligaturi în timpul procedurii. Teoretic, o astfel de ligatură poate aluneca neobservată iar acest lucru poate duce la sângerare. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să supraveghezi cu atenție pisica după procedură. Dacă este foarte apatică, du-o din nou la veterinar.
  • Linsul rănii: Pisicile simt în mod natural nevoia să-și lingă rănile. Pentru a evita acest lucru, aceasta va fi nevoită să poarte un guler. În caz contrar, felina ar putea elimina suturile, iar bacteriile din saliva pisicii pot infecta zona operației.

Avantajele castrării pisicii:

  • Nu mai face pui nedoriți
  • În cazul femelelor, pisica sterilizată nu mai intră în călduri, deci nu mai apar simptomele obositoare, precum mieunatul continuu
  • Se elimină riscul de a intra în permanență în călduri dacă nu se împerechează, fapt care duce la un stres permanent, precum și la un risc crescut de boli ale organelor genitale
  • Teritoriu mai mic pentru pisicile de curte: risc mai mic de accidente și de lupte cu alte pisici
  • Pisicile devin mai echilibrate, încrezătoare și relaxate
  • Nu mai sunt la fel de agresive
  • Bolile specifice sunt mai rare sau sunt complet excluse (de exemplu, boli ale uterului dacă și acesta este îndepărtat prin operație)
  • Speranța de viață este mai mare decât la animalele necastrate
  • Este redus riscul de boli precum cancer sau schimbări patologice ale organelor

Cum funcționează sterilizarea pisicilor și care sunt avantajele

Și sterilizarea face pisicile infertile – prin tăierea sau legarea căilor spermatice la masculi și a trompelor uterine la femele. Prin urmare, nu mai poate avea loc procesul de fertilizare, dar în afară de acest lucru, nu prea se schimbă nimic. Producția de hormoni încă există, așadar și instinctul de a se reproduce este prezent.

Sterilizarea pisicii – avantaje

  • Nu mai face pui nedoriți
  • Nu se îngrașă după operație
  • Nu apar schimbări de comportament (fiecare stăpân va decide dacă acesta e un avantaj sau dezavantaj)

Concluzie: Castrarea și sterilizarea sunt la fel de eficiente pentru a opri pisicile din a se reproduce. Însă castrarea are un efect mai mare asupra animalului și, prin urmare, și asupra stăpânului. Deoarece castrarea pisicii afectează producția de hormoni, este eliminată dorința animalului de a se reproduce, lucru care îl face mai relaxat și mai puțin agresiv. Stăpânii de pisici cu experiență, organizațiile de protecție a animalelor și veterinarii recomandă să castrezi pisica. Această operație este o „soluție completă” care elimină un comportament dezavantajos pentru animale și oameni deopotrivă.

 


  • ETICHETE
  • VP
Articolul precedentCând se pune sarea în piure, de fapt
Articolul următorDacă nu știați, astăzi este Ziua Mondială a Pâini. Vedeți cât costă pâinea în diferite țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.