ÎNTREBAȚI – RĂSPUNDEM: “La cât timp după naștere poți să faci sport..?”

0
360

Pe pagina tematică “Femeia” lansăm și rubrica ”Întrebați — răspundem”. Cititoarele de orice vârstă pot adresa întrebări care le interesează, iar noi vom căuta răspunsul la specialiștii din medicină, psihologie, sport, machiaj, arta culinară, coafură, afaceri, juridică etc.

Diana Brumarețchi, orașul Soroca:

Diana Brumarețchi, orașul Soroca

 

La cât timp după naștere poți să faci sport și care sport este mai indicat? Sunt și contraindicații?


Tatiana Morari, medic ginecolog:

Fiziologic femeile în timpul sarcinii adaugă ceva în greutate, fiind specifică depunerea țesutului adipos în regiunea abdominală și pe coapse. Majoritatea își fac probleme de țesutul adipos, așa că se străduie după naștere cât mai repede să scape de burtică, așa zis mai popular, și solicită exerciții fizice. În general noi, medicii, recomandăm să practice aceste exerciții fizice nu mai devreme de două luni după naștere. Sigur că exercițiile fizice pentru femeile după naștere și care alăptează sunt diferite decât cele obișnuite, iar din practică eu știu că majoritatea vor să facă activități fizice care să păstreze abdomenul perfect. De obicei se

morari
Tatiana Morari, medic ginecolog

începe de la eforturi mai mici care să nu provoace dureri și nu se recomandă dacă sunt persistente eliminările sangvinolente. Până la două luni sunt unele exerciții ușoare, doar mișcarea nu a încurcat niciodată la nimeni, iar abia după această perioadă poate fi depus efort mai mare. Vreau să menționez că mamele nu trebuie să se streseze de schimbările în organism, acesta este un lucru fiziologic. Dacă alimentează copiii la piept, dar și ele se alimentează corect și respectă un regim de odihnă, silueta revine la normal, cum au fost până a fi însărcinate și nu necesită anumite eforturi. Deci, eu mai recomand ca exercițiile să nu fie în defavoarea alimentației la piept și a copilului. Suprasolicitarea mămicilor necesită prea multe cheltuieli de energie și poate să ducă la micșorarea cantității de lapte mai ales dacă mai țin și cure de slăbire. Trebuie cântărit bine primordialul cu utilul, adică să fim frumoase, dar să ne gândim și la generația care depinde de noi. Dar cel mai bine este ca tânăra mămică să facă prima vizită la ginecolog după o lună de la naștere și să îi adreseze toate întrebările pe care le are, fiindcă răspunsurile sunt la fiecare individual, căci nu pot fi recomandări identice pentru toți.

“Cel mai bine este ca tânăra mămică să facă prima vizită la ginecolog după o lună de la naștere și să îi adreseze toate întrebările pe care le are, fiindcă răspunsurile sunt la fiecare individual, căci nu pot fi recomandări identice pentru toți.”


Olesea Tonofa, instructor sportiv:

După naștere se recomandă consultația medicului. Deja după 6 săptămâni, după consultația medicului care a dus evidența în perioada sarcinii și știind ce dificultăți ai avut, îți poate spune dacă se permite să faci sport. Dar dacă nașterea a avut loc prin cezariană, atunci este un proces mai îndelungat, acolo durează chiar 3-4 luni și mai mult, în funcție de cum se prinde rana și dacă au fost complicații. De obicei, trebuie să începem cu

tonofa
Olesea Tonofa, instructor sportiv

exerciții foarte moderate, nu se fac mișcări bruște, nu se fac din start abdomene cu nivel înalt de efort. Cel mai bine după 6 săptămâni de la naștere este plimbatul cu căruțul, mergi cu el cam câte 30 de minute în fiecare zi, apoi mărești timpul la o oră. Și Yoga este foarte bine să faci, dar și exerciții ce țin de respirație. În perioada sarcinii se afectează cel mai mult abdomenul și coloana vertebrală, aici este așa un exercițiu te lași pe spate, ridici doar trunchiul, respiri și inspiri, dacă simți golul acesta din burtă, atunci nu suntem pregătiți de sport. Stretching (întinderea muşchilor — n.a.) nu se face. Începeți de la cele moderate, cum ar fi exercițiile din picioare, iar accentul mai mare se pune pe coloană. Atunci când mamele alăptează este evident că trebuie să evităm exercițiile care pun efortul pe sâni, adică flotările, și nici cu greutăți adică la sala de forță tot nu se permite. Apropo, mamele trebuie să meargă la sport după ce au alăptat bebelușii, ca să nu fie cu sânii plini. Fiecare femeie își revine după naștere, 70 la sută influențează alimentația și doar 30 sportul. Putem spune că principalul aliment după naștere sunt lichidele, ceaiurile, supele, iar apă pot bea chiar și 2,5-3 litri pe zi.

“Cel mai bine pentru mămici după 6 săptămâni de la naștere este plimbatul cu căruțul, mergi cu el cam câte 30 de minute în fiecare zi, apoi mărești timpul la o oră.”


Articolul precedentREȚETA DE ACASĂ: Sos roşu dulce-acrişor
Articolul următorUn viitor european începe într-o școala europeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.