ÎNMULȚIT LA DOI sau cum e să crești GEMENI: ”Greutățile sunt nimic în comparație cu fericirea și bucuria pe care ni le dăruiesc copiii”

0
343
Frații gemeni Sochircă

Nașterea și educarea unui copil este o responsabilitate enormă, însă și dragostea, bucuria pe care o primești în schimb sunt pe măsură. Dar cum se întâmplă în cazul în care într-o familie apar gemeni? În preajma Zilei Copilului, marcată la 1 iunie, am discutat cu câteva familii din Soroca și le-am rugat să ne povestească experiența lor de a crește gemeni.

 

LUDMILA SOCHIRCĂ: ”Greutățile sunt nimic în comparație cu fericirea și bucuria pe care ni le dăruiesc copiii”

 

Când primul copil — fiul Danu a crescut un pic, familia Sochircă din Soroca era în așteptarea unui nou miracol. Vestea despre sarcină i-a bucurat pe Ludmila și Roman, însă faptul că în familie vor apărea doi copii deodată l-a surprins pe soț. ”Vestea sarcinii ne-a bucurat foarte mult. Peste o perioadă de timp vestea s-a dublat. Am aflat ca vor fi gemeni. Eu eram pregătită moral, căci în familia tatălui meu existau mai mulți gemeni, dar pentru soț a fost un șoc. Nu-i venea să creadă că voi naște doi copii. Viața se schimbă total odată cu apariția gemenilor”, își amintește Ludmila.

Botezul fraților gemeni

Venirea pe lume a bebelușilor a bucurat mult și fiul mai mare în vârstă de șapte ani, nerăbdător să aibă și el frați sau surori precum alți copii. ”Pentru el a fost o mare bucurie, căci mă întreba deseori de ce toți au frățiori, da el nu are. Mă bucur mult că nu a fost nici o gelozie între copii, din contra sunt foarte prietenoși. Diferența de ani între ei a fost doar de folos. Cel mai mare fiu a fost și este de mare ajutor. Sunt foarte mândră de toți trei copiii”, spune mama.

Trei frați ca trei brazi!

Deși erau la prima lor experiență în rol de părinți, creșterea fiului mai mare a fost un proces mult mai ușor, recunosc soții Sochircă. Fiind doi de aceeași vârstă, gemenii necesită mai multă atenție, grijă, timp… ”Creșterea celui mai mare băiat a fost mai ușoară. Era unul singur, toți oamenii dragi eram în jurul lui, își amintește Ludmila. Acum însă e mai greu. Ceea ce făceam pentru unul, acum facem pentru trei. Diferențele între educarea unui copil și a gemenilor sunt enorme, greu de redat în câteva cuvinte”.

Mereu împreună

Concepuți de aceeași părinți, născuți în aceeași zi, deseori gemenii sunt absolut diferiți, cum este și cazul fraților Sochircă. ”La noi băieții sunt din duplex, sunt absolut diferiți: înfățișare, caracter, gusturi, jocuri… La prima vedere, nici nu ai zice că sunt frați. Cu toate acestea, sunt sigură, între ei există o legătură duhovnicească pe care nu o poți descrie. O simplă despărțire de câteva ore le provoacă disconfort, neliniște sufletească. Asta o știu din propria experiență”, explică mama.

Veseli și zâmbitorii mezinii familiei Sochircă

În cazul familiilor care educă gemeni totul se înmulțește la doi: bucurii, cheltuieli, iar grijile soții le împart între ei. Unele cupluri însă apelează la serviciile bonelor sau a buneilor. ”Cu apariția copiilor apar multe greutăți, neajunsuri pe care trebuie să le suplinești din puținul pe care-l ai. Te înveți să te mulțumești cu ceea ce ai. Cât privește grijile de îngrijire a copiilor, la noi s-a implicat mult bunica, adică mămica mea, căreia îi mulțumesc foarte mult pe această cale! Îi datorez o viață! Le mulțumesc și educatoarelor, învățătorilor care au foarte multă răbdare și le acordă atenție la toți copilașii”.

Frații Sochircă împart totul în jumătate, chiar și ziua de naștere

Prin înțelegere, respect și susținere reciprocă, toate greutățile și provocările vieții sunt depășite mult mai ușor, iar drept răsplată, părinții cu gemeni primesc o doză dublă de dragoste, zâmbete și bucurii. Iar dacă mai au copii, doza se mărește. ”Greutățile sunt nimic în comparație cu fericirea, bucuria, săruturile, îmbrățișările pe care ni le dăruiesc copiii, ochii sclipitori care te întâlnesc la pragul casei. Un “te iubesc” al copilului îți vindecă orice durere, te ajută să depășești orice oboseală. Și n-are importanță că-ți fac dezordine, casa e plină de energie, veselie, viață. Căci asta sunt copiii — viața noastră, fără ei nu suntem noi!”, menționează Ludmila Sochircă.


Articolul precedentZilele următoare va fi întrerupt curentul în mai multe localități: Află adresele
Articolul următorAmintiri din copilărie… cu Ala Stici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.