Încă o încercare a deputaţilor de a adopta o lege importantă în asigurarea egalităţii de gen

0
27

În iulie 2014, aleşii poporului au votat după discuţii contradictorii în plen două iniţiative legislative de susţinere a promovării femeilor în viaţa publică şi politică: una elaborată de deputaţii PLDM, Liliana Palihovici şi Valeriu Streleţ, iar alta de Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În primul caz, autorii proiectului propuneau o reprezentare a femeilor pe listele de candidaţi în Parlament, cu o cotă minimă de 30%, iar în al doilea caz de 40%. După votarea în prima lectură, examinarea acestor iniţiative a fost tergiversată, deşi organizaţiile neguvernamentale în domeniul drepturilor omului au insistat ca proiectele să fie înaintate pentru lectura a doua.

 

Încă o amânare…

La aproape un an şi zece luni de la adoptarea în prima lectură a acestor proiecte, aleşii poporului au hotărât să revină la unul dintre ele. Este vorba de Proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 180 din 15.05.2014 propus de Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Iniţial, proiectul a fost planificat să fie discutat în şedinţa din 7 aprilie, însă examinarea acestuia a fost din nou amânată. Vladimir Ţurcanu, preşedintele Comisiei parlamentare drepturile omului şi relaţii interetnice, a declarat pentru Asociaţia Presei Independente că amânarea a fost cauzată de o mică neînţelegere, însă iniţiativa va fi discutată la 14 aprilie în plenul Parlamentului. “Deputatul Valeriu Ghileţchi a venit în anul 2014 cu un amendament, iar acesta  nu a fost găsit în arhiva Comisiei, prin urmare nu a fost inclus în sinteza pe care am elaborat-o. Am solicitat perfectarea raportului Comisiei şi de aceea a fost amânată această examinare ”, a explicat deputatul Ţurcan. În opinia lui, Andrei Brighidin, expert în domeniul drepturilor omului, propunerea de introducere a cotei minime de 40% este una care va provoca discuţii contradictorii şi de data aceasta în Parlament. El consideră că această prevedere va obliga partidele politice să includă mai multe femei în listele lor electorale şi ca ele să fie promovate în funcţii de conducere. Expertul a mai menţionat însă că în situaţia în care această lege va fi votată, prevederile ce ţin de reprezentarea echitabilă a femeilor în Guvern sau Parlament, vor fi aplicate doar începând cu alegerile parlamentare din anul 2018.

Dacă aleşii poporului vor adopta în lectura a doua acest proiect de lege, atunci Codul electoral şi Legea privind partidele politice vor fi completate cu obligaţia ca cel puţin  40 la sută dintre candidaţii de pe listele partidelor la alegeri să fie femei. Cota de reprezentare a femeilor în procesul decizional de cel puţin 40% este similară cu cea recomandată de Consiliul Europei. De menţionat că iniţiativa înaintată de Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune şi alte acţiuni de promovare a egalităţii de gen cum ar fi: interzicerea publicităţii sexiste, asigurarea dreptului bărbaţilor la concediu paternal, protecţie suplimentară şi sancţiuni pentru încălcarea principiului egalităţii de gen etc.

Lilia Zaharia

Foto: Imagine simbol, Sursa: www.europeanul.org

 


Articolul precedentAu fost desemnaţi pedagogii anului 2016 din Soroca
Articolul următorZi mare pentru creştinii din Alexandru cel Bun
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.