Înainte de a urca la volanul unei unități de transport puneți întrebarea: cunosc eu Regulamentul circulației rutiere?

0
156

Inspectoratul de Poliție Soroca informează:

Inspectoratul de poliție Soroca intervine cu acest articol întru a sensibiliza și de a informa societatea despre impactul negativ în cazul nerespectării cerințelor Regulamentului circulației rutiere aprobat prin Hotărârea Guvernului 357 din 13.05.2009 de către participanții la trafic, mai cu samă a conducătorilor de motociclete, motorete și cuadricile motorizate(ATV), una dintre cea mai vulnerabilă categorie de participanți. Analizând situația accidentară din teritoriul raionului Soroca pentru anul 2022 și primul trimestru al anului curent totodată din sursele mass-media se atestă o creștere majoră a accidentelor rutiere cu implicarea acestei categorii de participanți la trafic, unde au fost înregistrate 14 accidente de circulație în urma cărora au fost traumatizate 5 persoane ceia ce constituie 23% din numărul total de accidente înregistrate pe teritoriul raionului Soroca.

Reieșind din analiză, se atestă faptul că fenomenul dat este în proces de creștere majoră, mai cu seamă acum când temperaturile de afară sunt tind spre încălzire și respectiv va fi sporit și fluxul mijloacelor de transport moto și ATV. Astfel, au fost stabilite cele mai frecvente încălcări comise de această categorie de participanți la trafic. Din cele 259 contravenții depistate în 94 cazuri s-a constatat lipsa dreptului de a conduce aceste mijloace de transport (fără permis de conducere sau categorie, subcategorie), din ce rezultă că lipsește experiența de a conduce aceste unități de transport. În alte 81 cazuri mijloacele de transport nu au fost înmatriculate sau înregistrate conform legislației RM și, nu în ultimul rând, una din cauze este conducerea acestor mijloace de transport în stare de ebrietate – au fost documentate 8 persoane, acestea sunt unele dintre cele mai frecvente contravenții și totodată sunt cauzele ce au dus la comiterea accidentelor rutiere – în 11 cazuri au fost documentați conducătorii moto pentru vina purtată în comiterea accidentelor de circulație. O altă cauză alarmantă este conducerea motoretelor de către minori care nu au atins vârsta respectivă de conducere şi fără echipamentul necesar.

În scopul ameliorării situaţiei accidentare şi reducerii traumatismului rutier, totodată pentru informare ne vom referi la unele acte normative care trebuie respectate pe întreg  teritoriul  RM: Hotărârea Guvernului 1452 din 24.12.2007, pentru aprobarea Regulamentului cu privire la permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier.

În funcţie de tipul, destinaţia şi particularităţile de conducere vehiculele se divizează în următoarele categorii şi subcategorii: SUBCATEGORIA AM – motoretă, şi anume vehicule cu două sau trei roţi, care dezvoltă o viteză maximă ce nu depăşeşte 45km/h (cu excepţia celor ce dezvoltă o viteză mai mică sau egală cu 25 km/h), dotate cu motor cu ardere internă, cu capacitatea cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 şi o putere care nu depăşeşte 4kW, în cazul unui motor electric. Puterea maximă a motorului unei motorete cu trei roţi nu trebuie să depăşească 4kW în cazul altor motoare cu ardere internă; SUBCATEGORIA A1 – motociclu cu capacitatea cilindrică a motorului de până la 125 cm3 şi o putere care nu depăşeşte11 kW şi cu raport de putere/greutate ce nu depăşeşte 0,1 kW/kg şi triciclu cu o putere care nu depăşeşte 15 kW; SUBCATEGORIA A2 – motociclu cu o putere care nu depăşeşte 35 kW şi cu raport de putere/greutate ce nu depăşeşte 0,2 kW/kg şi care nu provine dintr-un vehicul mai mare decât puterea sa dublă; CATEGORIA A – motociclu cu sau fără ataş. Triciclu cu o putere care depăşeşte 15 kW; SUBCATEGORIA B1 – cuadricile motorizate; Hotărârea Guvernului 1047 din 08.11.1999,  cu privire la reorganizarea Sistemului informaţional automatizat de căutare “Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării a autovehiculelor şi remorcilor acestora, anexa 2 a regulilor de înmatricularea a vehiculelor și remorcilor acestora; Înmatricularea,  transcrierea  transmiterii  dreptului de proprietate şi   radierea autovehiculelor şi remorcilor se efectuează de către subdiviziunile teritoriale de examinare şi evidenţă a vehiculelor ale Instituției Publice Agenția Servicii Publice la cererea proprietarilor de vehicule sau mandatarilor acestora (după atestarea faptului că vehiculul nu figurează la data efectuării înmatriculării ca anunțat în urmărire conform resurselor informaționale deținute de autorităţile competente din Republica Moldova).

Proprietarii de vehicule sunt obligaţi să solicite înmatricularea înainte de a le pune în circulaţie şi să solicite radierea lor, în cazurile prevăzute de legislația națională. În cazurile în care proprietari ai vehiculelor sunt persoane ce nu au împlinit vârsta de 14 ani, operaţiunile de înmatriculare se efectuează în numele lor la cererea părinţilor, adoptatorilor sau tutorilor, iar în cazurile în care proprietari sunt persoane cu vârsta de la 14 la 18 ani, operaţiunile de înmatriculare se efectuează la cererea acestor persoane cu încuviințarea părinţilor, adoptatorilor sau a curatorului. În cazul schimbării oricăror date înscrise în certificatul de înmatriculare, titularul acestuia este obligat să solicite autorităţii emitente eliberarea unui nou document de acest fel. Inspectoratul de poliție Soroca atenţionează: orice încălcare comisă de conducătorii moto va fi sancţionată drastic în conformitate cu legislația în vigoare.

Dragi cititori și cei ce suntem responsabili de soarta și viața viitorului nostru, dați să fim conștienți de faptele ce le facem, să fim cât mai des cu ochii pe copii și să nu admitem cazuri neplăcute ce ne pot pune în situații dificile. Să ținem minte că Regulamentul circulației rutiere este scris cu lacrimile și durerile cuiva, poate și dintre noi, de aceia înainte de a urca la volanul unei unităţi de transport puneţi vă întrebarea: cunosc eu Regulamentul circulației rutiere şi am vârsta necesară de a conduce mijlocul de transport?

Stop accidentelor rutiere-viaţa are prioritate!

Serviciul Supraveghere Tehnică și Accidente rutiere al Secției Securitate Publică a IP Soroca

Foto: echipa 902


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentSondaj: Sunteți de acord să luați spre adopție un animal fără stăpân ?
Articolul următorCentrul de Intervenție Timpurie din Florești — un local unde renaște speranța
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.