În trecut prevala patriotismul, iar în prezent la modă este internetul

0
56
Antrenorul Victor Derenov alături de discipolii săi...

După câteva luni de „răgaz”, astăzi continui cu un nou material dedicat trecutului sportului sorocean, or în arhiva mea personală s-au păstrat mai multe informații și poze la această temă despre care nu avem voie să uităm. Ba dimpotrivă, pilonii sportului sorocean, organizatorii și promotorii culturii fizice și modului sănătos de viață — președintele comitetului sportiv orășenesc Vasile Crudu, foștii directori ai Școlii sportive din localitate Anatolie Pavlenco și Ion Pastușenco au lăsat urme adânci în istoria sportului din orașul de pe Nistru, au stârnit aplauze și zâmbete printre acei care mereu au știut să prețuiască dăruirea de sine, puterea, responsabilitatea și entuziasmul.

Pe de altă parte, Soroca a fost recunoscută în trecut ca o capitală „neîncoronată” a Republicii Moldova și, implicit, secțiile sportive de pe lângă școala sportivă nu au dus lipsa de persoane dornice nu doar de a face performanță, dar de a duce un mod sănătos de viață. De altfel, titlurile de campioni și de premianți ai diferitor competiții — raionale, republicane și internaționale — nu erau răsplătite, în acele vremuri, cu apartamente și premii în valută străină, iar simțul patriotismului și al dragostei față de orașul natal erau prioritare. Astăzi, cu părere de rău, sunt în vogă alte valori, iar Internetul și rețelele de socializare au pus stăpânire pe mințile și sănătatea generației în creștere.

 

Omul-legendă, Vasile Crudu

 

Revenind la tinerețea mea sportivă, vreau să repet cu mândrie că sunt discipolul celor trei mohicani ai sportului sorocean menționați mai sus. Acestor oameni le datorez faptul că am practicat sportul și am dus un mod sănătos de viață, la rându-mi participând la educația unor noi generații de sportivi, dar niciodată nu am alergat după funcții și onoruri ieftine. Din tinerețea mea sportivă îmi aduc aminte de un caz: fiind antrenor de lupte libere la școala sportivă din Soroca am avut onoarea să-l am în calitate de discipol pe Veaceslav Levciuc, care a parcurs calea de la un copil căruia i se interzicea să practice sportul până la cea de deținător al locului IV la spartachiada republicană. Fiind un antrenor care depista „din ochi” viitorii campioni, l-am evidențiat pe Veaceslav, elev la Școala nr.6, dar, ghinion!, medicul Școlii sportive i-a interzis acestuia să practice sportul pe motiv că ar avea probleme cardiace. Am fost nevoit să apelez la ajutorul colegilor mei antrenori din capitală, care m-au ajutat să-l consult pe discipolul meu preferat la medicii cu o bogată experiență în domeniu și să trecem prin cabinetele medicale unde treceau controlul medical sportivii emeriți, rezervele olimpice. Într-un final, după mai multe recomandări primite de la specialiști notorii, am luat responsabilitatea asupra mea și, încet, dar sigur, nu doar am învins boala, dar și am făcut din Veaceslav Levciuc un adevărat Om și Sportiv.

 

V.Crudu împreună cu I.Pastușenco

 

După ani de antrenamente, Veaceslav a participat cu succes la competiții de diferit rang, a fost înrolat în armată, fiind recunoscut perfect sănătos, iar ulterior a devenit salvator… Nu toți discipolii și colegii mei au deveni sportivi de performanță, dar important este că unii din ei continuă și astăzi să ducă mai departe dragostea de sport și educația fizică…

 

Anatolie Pavlenco

 

Bunăoară, Victor Derenov, născut în satul Ruslanovca, fiind elev al școlii din satul Vasilcău făcea naveta pe jos până la Soroca pentru a practica luptele libere. Ulterior a absolvit Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Am activat împreună ca profesori de sport la Școala profesională nr.27, iar în prezent este profesor de educație fizică la LT „Ion Creangă”… Merită tot respectul nostru și cuplul Andrei și Emilia Gorincean din satul Iarova, care sunt un exemplu viu de responsabilitate și înalt profesionalism pe tărâmul pedagogic. Fostul meu coleg de facultate, împreună cu soția, timp de 40 de ani și-au adus aportul la creșterea și educarea unor generații frumoase și sănătoase, iar la frumoasa vârstă pe care o au în prezent au cu ce și cu cine se mândri. Cu siguranță, astfel de oameni vor rămâne nemuritori.

Profitând de ocazie, doresc să-i îndemn și pe alți veterani ai sportului din orașul și raionul Soroca să-și împărtășească din vasta lor experiență de viață și de muncă, fiindcă de aceasta au nevoie, în primul rând, generațiile în creștere. Dacă aveți ce spune, mă puteți contacta la numerele de telefon 023023034, 069347180, 067347180.

Ilarion CETULEAN,
veteran al sportului, președinte al AO „Rapsodul Nistrean”


Articolul precedentProducătorii soroceni au exportat produse în PESTE 80 DE STATE ALE LUMII
Articolul următorMETEO: Vezi cum va fi vremea de Paști
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.