În raioanele Soroca, Florești și Drochia au început lucrările silvo-tehnice pentru a asigura oamenii cu lemne de foc pentru sezonul rece / Video

0
171
Alexandru Eleva, Mihail Turuta, Arcadie Covalciuc, sub supravegherea pădurarului Mihai Melnic, încarcă lemne pentru transportarea la bătrânii nevoiași din Soroca

  În nordul Republicii Moldova au început lucrările silvo-tehnice pentru a asigura oamenii cu lemne de foc pentru sezonul rece. Lucrări de exploatare forestieră a terenurilor cu masă lemnoasă se desfășoară în toate sectoarele de pădure din raioanele Soroca, Florești, Drochia, Dondușeni și Șoldănești. Instituțiile de menire socială au prioritate în obținerea masei lemnoase, urmate de familiile sociale vulnerabile, cele cu mulți copii și persoanele vârstnice. Prețul unui metru ster de lemn se menține la puțin peste o mie de lei, similar cu anul trecut.

 La Ocolul Silvic Soroca, în pădurea Șolcani, se muncește intens în aceste zile. Lucrătorii s-au mobilizat pentru a pregăti terenul, a defrișa și a stoca masa lemnoasă necesară pentru perioada rece a anului. Această activitate, susțin muncitorii, este esențială pentru a răspunde cererii anticipate, dar și pentru a crea condiții pentru cumpărători, ca aceștia să poată ridica și transporta ușor lemnul.

„Curățim întâi, să fie liber, să putem să ne apropiem de copac, să-l doborâm, îl facem metri, îl clădim”;

„Noi acum tăiem copacii de un metru, îi punem în stive ca să poată să vină lumea să procure”, au relatat muncitorii.

În pădurea din localitatea Șolcani, care se întinde pe 15 hectare, se efectuează exploatarea forestieră a terenurilor plantate cu salcâm. Conform reglementărilor, copacii care pot fi tăiați trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 25 de ani.

„În prezent, am defrișat 20 de metri steri, când terminăm parcela, începem a o vinde, lumea se duce la Ocolul silvic și scrie lemnele, facturi și ei vin în pădure cu facturile. Avem salcâm cu o vechime de 33 de ani, care trebuie deja defrișat”, a explicat Valentina Jitari, pădurar.

Prioritate la procurarea lemnului au instituțiile de menire socială, urmate de familiile social vulnerabile, cele cu mulți copii și persoanele în etate.

„Avem în stoc 305 metri steri specii tari și 295 metri steri specii moi. Avem de defrișat la 1800 de metri steri de lemn specie tare și 300 specii moi, prețul a rămas același ca și anul trecut 1000 lei – tare și 500 – specii moi”, a menționat Serghei Revenco, responsabil al ocolului silvic din Șolcani.

Livrările de lemn de la întreprinderile silvice către gospodăriile oamenilor se efectuează doar în timpul zilei. Costurile pentru transportarea lemnului sunt suportate de cumpărători. De asemenea, transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor de gospodării care au achiziționat lemnul, specificând volumul transportat. (SURSA: moldova1.md


Articolul precedentAmenzi de peste 1.000.000 de lei au fost aplicate pentru corupere electorală
Articolul următorCe spun deputații Alla Pilipețcaia și Ion Babici despre alegerile și referendumul de duminică?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.