Pietrarii din Cosăuți, ne-au dus faima în lume, inspirând multă admirație și respect. Lucrările lor înfrumusețează nu doar satele din jurul Sorocii, ele au ajuns să călătorească dincolo de hotarele țării. Crucea Unității Neamului Românesc, o lucrare semnată de meșterii din Cosăuți este instalată la intrarea în mănăstirea Putna. Printre cele 100 de mii de cruci de pe o colină din Lituania este şi o lucrare de-ale meșterilor din Cosăuți.
Timpul aduce schimbări și în acest meșteșug secular. Astăzi cioplitorii în piatră se confruntă cu provocarea de a-și moderniza meșteșugul pentru a rămâne competitivi pe piață. Fiii celor care au cioplit doar cu dalta și ciocanul astăzi abordează noile tehnologii. Și dacă altă dată din ateliere răzbătea sunetul cioc – cioc, acum sunetul ascuți al frezelor automatizate pune stăpânire pe întreaga vale.
Utilajul gigant taie cu dinții săi groși încet și răbdător în piatră până aceasta primește forma necesară. Pentru ca metalul să nu se înfierbânte și ca să așeze colbul, locul de tăiere este udat încontinuu cu apă.
Cu toate acestea, meșterii nu uită de valorile tradiționale ale meșteșugului lor și încearcă să găsească echilibrul între inovație și păstrarea tradițiilor.